Δημήτρης Κούβελας: «Το πρώτον καθήκον μιας κοινωνίας, η δικαιοσύνη να απονέμεται σε χρόνο και με τρόπο που πρέπει»

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής χθες κατά τη συζήτηση για τους νέους ποινικούς κώδικες, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Κούβελας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «σταθμό» για το ποινικό σύστημα της χώρας μας και συνόψισε τους στόχους του σε τρεις λέξεις: «εκσυγχρονισμός, αποτελεσματικότητα, ασφάλεια».

«Το πρώτο καθήκον μιας κοινωνίας είναι η ασφάλεια δικαίου, η δικαιοσύνη να απονέμεται σε χρόνο και με τρόπο που πρέπει», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Δημήτρης Κούβελας.

propoli

Εξήγησε πως από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής της η Ν.Δ. ξεκίνησε να αλλάξει το γενικευμένο αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατούσε, λόγω των νομοθετικών παρεμβάσεων ΣΥΡΙΖΑ. «Δικαίως, δυστυχώς, ο πολίτης θεωρούσε ότι ο εγκληματίας τη γλιτώνει εύκολα, ότι η δικαιοσύνη δεν είναι απλά τυφλή, όπως θα έπρεπε, αλλά ότι είναι και ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του πολίτη. Δεν εννοούμε να θυσιάσουμε την ευνομούμενη πολιτεία στον βωμό του ψευτοδικαιωματισμού. Άλλωστε, είδαμε πού οδήγησε η ιδεοληπτική ανεξάντλητη επιείκεια της Αριστεράς προς τους εγκληματίες», επεσήμανε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Κούβελας στη συνέχεια εξήγησε ότι ο θεσμός της αναστολής σε συνδυασμό με τις μικρές ποινές οδηγούσε στην ατιμωρησία και γι΄αυτό, εξαιτίας της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε το έγκλημα να κυκλοφορεί ελεύθερο με το πρόσχημα να αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Για τη Νέα Δημοκρατία όμως τόνισε πως, «όσον αφορά στο ζύγι κοινωνία ή  εγκληματίας, δεν μπορεί να είμαστε με τον παραβάτη. Εμείς είμαστε με την κοινωνία και τα θύματα».

Έτσι ανέλυσε πώς οι παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο εστιάζονται κυρίως στην έκτιση των ποινών, όχι στην αλλαγή τους προς το αυστηρότερο, με σεβασμό στα δικαιώματα του κατηγορουμένου τα οποία δεν θίγονται. «Το στοίχημά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλες οι ποινές, ανάλογα της σοβαρότητάς τους, θα εκτίονται δίκαια και αποτελεσματικά», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ουσία του κράτους δικαίου που υπερασπίζεται η κυβέρνηση Ν.Δ..

Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, μίλησε επίσης για το πόσο σημαντική είναι η αλλαγή του καθεστώτος των πρόωρων αποφυλακίσεων με το συνυπολογισμό χαρακτηριστικών της πράξης, ώστε «να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε και τι αδίκημα έχει διαπράξει αυτός».

«Δράστες εγκλημάτων ιδιαίτερης απαξίας ή στυγνότητας να μη χαϊδεύονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κούβελας υπερασπίστηκε τη ρύθμιση η οποία είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, και αφορά την εισαγωγή υπόθεσης στο ακροατήριο χωρίς χρονοβόρα συμβούλια και βουλεύματα, όπου δεν είναι απολύτως αναγκαία. «Πρόκειται για μια ρύθμιση που θα ξεμπλοκάρει πολλές και σημαντικές υποθέσεις», εξήγησε.

«Έτσι θα καταστεί δυνατή και η εκδίκαση της υπόθεσης του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη τον προσεχή Ιούνιο, σε χρόνο ρεκόρ για την ελληνική Δικαιοσύνη», τόνισε, διερωτώμενος που διαφωνεί η αντιπολίτευση με αυτή τη ρύθμιση.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ενδοοικογενειακή βία οι οποίες όπως είπε βελτιώνουν το πλαίσιο προστασίας των θυμάτων, ιδίως των ανηλίκων. Έτσι επεσήμανε πως «αποδεικνύονται για ακόμη μία φορά τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη σε φαινόμενα που αναστατώνουν την κοινωνία μας, απαντώντας σε επείγουσες ανάγκες».

Επιπλέον, ο κ. Κούβελας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που και δικές του προτάσεις οδήγησαν στη σύσταση Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της εγκληματικότητας των ανηλίκων, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό.

Ο Δημήτρης Κούβελας ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα λόγια του Κικέρωνα, «η ευημερία του λαού είναι ο υπέρτατος νόμος», καλώντας όλους τους βουλευτές «να βάλουμε σε πρώτο πλάνο την ευημερία και την ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας».

Δείτε επίσης: Εξάρχεια: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή

Loading