«Η Νέα Δημοκρατία για όλη την Ελλάδα έκανε πολλά τα οποία έχουν σχέση με την νοικοκυροσύνη. Η ΝΔ κρατάει τη χώρα όρθια, την κρατάει στο ευρώ και μέσα στην προοπτική να γίνει μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα», τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην POLITIC ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη β΄Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η απευθείας όσμωση και αλληλεπίδραση με τους πολίτες είναι αυτό που απολαμβάνει περισσότερο κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα, ενώ χαρακτηρίζει ως «έργα ζωής» τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν με τις κυβερνήσεις ΝΔ. «Όταν αυτές υλοποιηθούν, θα νιώσω ότι κάτι κάναμε σε αυτή τη ζωή», εξομολογείται.
Επιμέλεια βίντεο: Βασίλης Δημόκας
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
Διαβάστε τη συνέντευξη:
Κ. Βαρτζόπουλε είστε ψυχίατρος, διατελέσατε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το σλόγκαν σας στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε είναι «Με τον γιατρό». Ποιο είναι το μήνυμα που εμπεριέχει αυτό το σλόγκαν που επιλέξατε;
Είναι ένα σημείο αναγνωρισιμότητας. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι εκλογικές μας περιφέρειες είναι αχανείς σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου οι εκλογικές περιφέρειες είναι μικρές και δίνουν τη δυνατότητα στο βουλευτή να έχει μια άμεση επικοινωνία με το λαό. Σε μια αχανή εκλογική περιφέρεια των 120 χλμ πλάτος, 90 χλμ ύψος και των 200.000 δημοτών, αντιλαμβάνεστε ότι μερικές φορές τα ονόματα δεν είναι τόσο γνωστά. Εγώ είμαι περισσότερο γνωστός σαν γιατρός. Παράλληλα, η ιατρική προσδιορίζει πέραν της επαγγελματικής ιδιότητας και ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητας. Ως εκ τούτο χαίρομαι όταν με θυμούνται και με αναγνωρίζουν ως γιατρό.
Τις τελευταίες μέρες «κόβετε» πολλά χιλιόμετρα έτσι ώστε να μπορέσετε να επισκεφτείτε όλες τις περιοχές της εκλογικής σας περιφέρειας και να επικοινωνήσετε τις θέσεις σας στους κατοίκους. Τι απολαμβάνετε περισσότερο σε αυτές τις περιοδείες και από την άλλη ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι;
Ξέρετε για εμάς τους πολιτικούς το «βάπτισμα» του κόσμου είναι η πεμπτουσία της δραστηριότητάς μας. Κατά συνέπεια το απολαμβάνουμε! Δύσκολες στιγμές δεν υπάρχουν. Η δυσκολία για εμάς κατά κύριο λόγο έγκειται στην στενότητα χρόνου και στις μεγάλες αποστάσεις. Για παράδειγμα, για να δω πέντε φίλους σε δύο διαφορετικά μέρη, μπορεί η απόσταση που έχω να καλύψω να είναι μεγαλύτερη από το χρόνο που θα μπορέσω να τους αφιερώσω. Η πραγματική δυσκολία είναι δηλαδή τεχνικής φύσεως και όχι ουσιαστικής.
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εάν κάποιος σας ρωτούσε «τι έκανε η ΝΔ για τη Θεσσαλονίκη», ποια θα ήταν η απάντησή σας;
Η ΝΔ για όλη την Ελλάδα έκανε πολλά τα οποία έχουν σχέση με την νοικοκυροσύνη. Η ΝΔ κρατάει τη χώρα όρθια, την κρατάει στο ευρώ και μέσα στην προοπτική να γίνει μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, βεβαίως έχει και για μένα σημασία το μετρό γιατί κυκλοφορώ στην πόλη, αλλά το ζόρι των κατοίκων της δικής μου περιφέρειας, δεν είναι μόνο το μετρό, ούτε η περιφερειακή, ούτε ο flyover… Σαφώς μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα κόμβο-logistics στο λιμάνι, ευνοεί όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά τα προβλήματα της β’ περιφέρειας της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα προβλήματα. Στην περιφέρειά μου για παράδειγμα, πρέπει να γίνουν μεγάλα έργα υποδομής αρδευτικής φύσης, που καθυστερούν, όπως και να ενισχυθεί η ενδοδημοτική ασφαλτόστρωση.
Στη β’ Θεσσαλονίκης αυτό που θα αλλάξει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο ζει ο πολίτης είναι η αλλαγή των συγκοινωνιακών συνθηκών. Αν πράγματι γίνει η σιδηροδρομική γραμμή που περνάει από το Άδενδρο και κάτω από τις λίμνες μας, την Κορώνεια και τη Βόλβη, θα συνδέει επιτέλους όλη τη χώρα με τα ανατολικά της, τον Έβρο. Αν αυτό το συνδυάσει κανείς με τον προαστιακό που θα πηγαίνει μέχρι τη Σίνδο και επιμένω ότι θα πρέπει να πηγαίνει μέχρι το Άδενδρο ώστε να υπάρχει διασύνδεση των δύο μέσων, και με το μετρό που θα πηγαίνει μέχρι το αεροδρόμιο, αντιλαμβάνεστε ότι θα δώσει μία νέα πνοή στην έννοια της κατοικίας στη β’ Θεσσαλονίκης.
Θα μπορεί δηλαδή να κατοικεί κανείς σε ένα ωραίο περιβάλλον, σε ένα άνετο, προσιτό σπίτι, και να πηγαίνει με ευρωπαϊκά μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Να αποκτήσει δηλαδή μια διαφορετική ελκυστικότητα από πλευράς τόπου κατοικίας. Αν αυτό συνδυαστεί με την αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών υγείας, προνοίας και παιδείας, που ευαγγελίζομαι και πιστεύω θα κάνει πράξη η ΝΔ, τότε τα νέα ζευγάρια θα έχουν πραγματικά κίνητρο να μείνουν εκεί.
Στις εκλογές του 2019 πείσατε 23.479 πολίτες να σας εμπιστευτούν με την ψήφο τους. Στις 21 Μαΐου θα ζητήσετε την ανανέωση αυτής της εμπιστοσύνης. Τι θέλετε να «ολοκληρώσετε ως έργο» που δε μπορέσατε να το ολοκληρώσετε την τετραετία 19-23 με τις δυνατότητες φυσικά που σας δίνει η ιδιότητα του βουλευτή;
Το έργο του βουλευτή είναι συγκεκριμένο, κυρίως ελεγκτικό, νομοθετικό και υποστηρικτικό. Δε μπορεί να μιλήσει με όρους εκτελεστικούς. Οραματίζομαι, εύχομαι και αγωνίζομαι να ολοκληρωθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, που τις έζησα και βοήθησα να στηθούν ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, οι οποίες συνεχίζονται όλες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μεταρρυθμίσεις όπως το επιτελικό κράτος, η αναμόρφωση του ΕΣΥ, της πρόνοιας, της παιδείας.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες τετραετίες, καθώς είναι έργα ζωής. Όταν αυτές υλοποιηθούν, θα νιώσω ότι κάτι κάναμε σε αυτή τη ζωή.
Κάνετε λόγο για ευρωπαϊκό κοινωνικό σύγχρονο κράτος, για κοινωνικές δομές, για αποκέντρωση, για δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να αξιολογούνται, για ένα νέο ΕΣΥ με νοσοκομεία που θα εφημερεύουν 24-7. Μα, εσείς ήσαστε κυβέρνηση, τι σας κράτησε από το να τα πραγματοποιήσετε;
Η αλλαγή βασικών λειτουργιών δομών του κράτους δε γίνεται σε μια τετραετία. Πολλές φορές χρειάζεται μισή ή ακόμη και μια ολόκληρη γενιά, αλλά πρέπει να υλοποιούνται με έναν συνεχή και σταθερό ρυθμό. Οι περισσότερες από αυτές οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν σα σχεδιασμός όταν τα συζητούσαμε με τους ξένους ειδικούς που μας διέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του δεύτερου μνημονίου, κάτι που είχα την τύχη να το δω και να το συντονίσω το 2012-2015. Όλα αυτά συνεχίστηκαν επί Μητσοτάκη και αυτό που εγώ ζητώ και για το οποίο αγωνίζομαι ως βουλευτής είναι να γίνονται όσο το δυνατό πιο γρήγορα και ριζοσπαστικά.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview για την politic οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για το σχήμα της κυβέρνησης που θα προκύψει, καθώς το 48% επιθυμεί αυτοδύναμη και το 46% κυβέρνηση συνεργασίας. Με αυτό ως δεδομένο, η αυτοδυναμία που ζητά η ΝΔ μήπως είναι κομματική αναγκαιότητα ή αλαζονεία;
Υπήρξα ο πρώτος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού μια κυβέρνησης μεγάλου Συνασπισμού, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και για ένα διάστημα και ΔΗΜΑΡ. Κατά συνέπεια υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αυτό το προηγούμενο το οποίο κατά την άποψή μου προσέφερε πολλά στη χώρα. Από την άλλη όμως πλευρά, βλέπουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα δεν έχει καμία τέτοια διάθεση συνεργασίας. Το πρόγραμμά της είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από το δικό μας, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι για να προχωρήσουμε μπροστά, καλό είναι να είμαστε μόνοι μας. Αν αυτό παρ’ ελπίδα δε γίνει, είμαι βέβαιος ότι πράγματι θα υπάρξει διέξοδος και θα μπορέσουμε να κάνουμε μια προγραμματική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ.
Πού κατά τη γνώμη σας θα κριθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στην οικονομία, στα έργα ή στα σκάνδαλα;
Με τα σκάνδαλα δεν κερδίζονται εκλογές. Όσον αφορά τα έργα, είναι κάτι που δεν έχουν σχέση με μια κυβέρνηση. Για παράδειγμα η Εγνατία οδός δεν έγινε σε μια κυβέρνηση. Μόνο για να παραγγείλει κανείς μία μελέτη εφαρμογής και να την παραλάβει μπορεί να θέλει μια τετραετία. Θεωρώ ότι αυτό που μετρά είναι η καθημερινότητα. Η αίσθηση δηλαδή, του τι κάνει αυτή η κυβέρνηση για τον τόπο.
Φαντάζεστε τι θα γινόταν για παράδειγμα αν η Ελλάδα το 2015 ετίθετο εκτός Ευρωζώνης; Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία, να μην πω χειρότερα. Παρόλο αυτά ο ελληνικός λαός πήρε την απόφαση στις βουλευτικές εκλογές αλλά και στο δημοψήφισμα ότι κατ’ουσίαν είναι αντίθετος με αυτό το οποίο έγινε. Και ποια ήταν η συνέπεια; Η απόλυτη καταστροφή. Αντί να χορέψουμε εμείς τις αγορές όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας, οι αγορές εξέβρασαν το πολιτικό πτώμα του κ. Τσίπρα εντός μηνών. Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να γελοιοποιηθεί, να αλλάξει πολιτική για να μπορέσει να επιβιώσει και δέχτηκε κατ’ουσίαν ότι εμείς είχαμε δίκιο. Αυτά όλα έχουν καθιζάνει στο υποσυνείδητο του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι όλα αυτά που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας είναι σαν όλα αυτά που έλεγε το 15, και αν εφαρμοστούν θα έχουν την ίδια κατάληξη εις βάρος της χώρας. Κατά συνέπεια δεν αγωνιώ καθόλου για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αν συμετείχατε σε καποιο debate με υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ που κατεβαίνει στην ίδια εκλογική περιφέρεια με εσάς, τι ερώτηση θα του θέτατε;
Δε θα είχε καμία σχέση με την εκλογική περιφέρεια. Τα προβλήματα δεν έχουν τοπικό χαρακτήρα. Ο τοπικός χαρακτήρας είναι διαχειριστικής φύσης. Στις εκλογές δεν ψηφίζουμε διαχειριστές. Δεν υπάρχουν κόμματα που έχουν καλούς διαχειριστές και κόμματα που έχουν κακούς διαχειριστές. Οι δεξιοί δεν είναι καλύτεροι διαχειριστές από τους αριστερούς, ούτε οι αριστεροί καλύτεροι από τους δεξιούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέτυχε επειδή ο Βαρουφάκης ή ο Τσακαλώτος είναι αναποτελεσματικοί διαχειριστές. Είναι πολύ ικανοί, απόλυτα πετυχημένοι στον τομέα τους, αλλά αυτά τα οποία λένε ιδεολογικώς είναι ανοησίες. Αυτά τα οποία λέει η αριστερά έχουν καταδικαστεί από την ιστορία. Το πρόβλημα δεν είναι οι διαχειριστές, το πρόβλημα είναι το βασικό πολιτικό πλαίσιο, η ιδεολογία.
Μιαν ευχή για την προεκλογική περίοδο που διανύουμε;
Να σκεφτεί κανείς τι θα ψηφίσει. Επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο ενός κόμματος επιλέγουμε ιδεολογία. Σταυρώνοντας κάποιον, επιλέγουμε τους διαχειριστές.