Δημογραφικό και Brain Gain στην οικονομική διάσκεψη ΕΕΝΕ

Δημογραφικό και Brain Gain στην οικονομική διάσκεψη ΕΕΝΕ

«Υπάρχει πρόσφορο πεδίο να αποτελέσει η χώρα μας πόλο έλξης φοιτητών από όλο τον κόσμο αντί να διώχνουμε κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες φοιτητές για σπουδές στο εξωτερικό, όμως υπάρχουν και πολλά προσκόμματα που απαγορεύουν μία τέτοια εξέλιξη».

Αυτό σημείωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως στην 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) με τίτλο «Μεγιστοποιώντας την Υπεραξία στην Ελληνική Οικονομία: Η Νέα Μέρα στην ελληνική Επιχειρηματικότητα».

Η υπουργός σημείωσε ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ έκανε μια πρόταση στην αμερικανική κυβέρνηση, να υπάρξει συζήτηση μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών ιδρυμάτων για την ανάπτυξη προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών ή ερευνητών ή για δημιουργία θερινών τμημάτων, και όπως υπογράμμισε «υπήρχε όχι μόνο θετική ανταπόκριση αλλά υπήρξε συνολική πρόταση για το πώς μπορούν να δουλέψουν μαζί Ελλάδα και Αμερική στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών», «αρκεί να υπάρχει σωστό θεσμικό πλαίσιο και πολιτική βούληση».

Η ίδια σημείωσε ότι προγραμματική στόχευση της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν προσαρμογές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε εκτός από σύγχρονη και σφαιρική γνώση, να παρέχει στους νέους περαιτέρω εφόδια που θα τους καθιστούν πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες και θα τους προετοιμάζουν περισσότερο για το επαγγελματικό τους μέλλον και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Στη βάση αυτή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ήδη ξεκινήσει να μελετά ένα νέο συνεκτικό πρόγραμμα σπουδών.

Πέρα από παρεμβάσεις στο σημερινό πρόγραμμα σπουδών, στόχος είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα να ενισχυθεί και με νέες θεματικές -όπως προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεβασμός στον άλλον, διατροφή και υγιεινή-, με κεντρική επιδίωξη την ευρύτερη διαπαιδαγώγηση των νέων.

Ιδιαίτερα για την επιχειρηματικότητα σημείωσε ότι είναι μια έννοια παρεξηγημένη και η κυβέρνηση θέλει να το αλλάξει αυτό, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Όπως είπε, δυστυχώς στη χώρα μας η νοοτροπία του επαγγελματικού λυκείου είναι βαθιά λαθεμένη και στόχος της κυβέρνησης είναι να επενδύσει στην επαγγελματική εκπαίδευση μέσω της ίδρυσης πρότυπων επαγγελματικών λυκείων και να ξεκινήσει μια επικοινωνιακή καμπάνια για τα οφέλη της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά στην ιδιωτική εκπαίδευση η υπουργός σημείωσε ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει παγώσει αλλά, όπως συμπλήρωσε, «παράλληλα είμαστε υπέρμαχοι της ιδιωτικής εκπαίδευσης διότι θεωρούμε ότι δεν είναι ανταγωνιστική της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά ότι λειτουργεί παράλληλα με αυτή».

Ο Χάρης Δασκαλάκης, διευθύνων σύμβουλος BCA College, στη σχετική συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της διάσκεψης με την υπουργό, σημείωσε ότι τα κολλέγια που λειτουργούν ήδη στη χώρα μας μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός για να έρθουν ξένοι φοιτητές στην Ελλάδα και, όπως είπε, για το θέμα αυτό ήδη κινεζικά πανεπιστήμια έχουν επιχειρήσει συνεργασία με ελληνικά και με αντικείμενο σπουδών το τουριστικό μάνατζμεντ.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης είπε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας δεν θα πρέπει είναι ενός πυλώνα και αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είπε «Θέλουμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα για να συμμετάσχουν περισσότεροι άνθρωποι στον τρίτο πυλώνα».

Η βουλευτής ΝΔ και πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στη σημασία του κοινωνικού προσώπου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, συμβάλλοντας στα μεγάλα προβλήματα του τόπου όπως το δημογραφικό πρόβλημα. «Κάθε νομοθετική παρέμβαση θα πρέπει να προσεγγίζεται με βάση την επίπτωση σε αυτό το πρόβλημα, το δημογραφικό. Η συγκυρία είναι κατάλληλη και η πολιτική βούληση ισχυρή και η κοινωνία είναι έτοιμη για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς ποιοτικότερη δημοκρατία» όπως σημείωσε.

Ο βουλευτής ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε σχετικό ερώτημα για την ψήφο των ομογενών ανέφερε ότι δεν είναι πρόβλημα, αλλά ευκαιρία το φαινόμενο της φυγής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό (brain drain) και με το ίδιο πρίσμα αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και το δικαίωμα ψήφου για τους ανθρώπους που θέλουν να συνδιαμορφώσουν τις συνθήκες, ενδεχομένως και για να επιστρέψουν στη χώρα.

Υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει κάτι για την πολιτογράφηση σχετικά με την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεν θα αλλάξουν οι εκλογικοί κατάλογοι, όπως είπε.

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Α΄ αντιπρόεδρος ΕΕΝΕ και επικεφαλής της «EENE International», σημείωσε ότι από τις επαφές του με επιχειρηματίες του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, νούμερο ένα πρόβλημα είναι η Δικαιοσύνη ενώ για τη φυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό έδωσε έμφαση στην ανάγκη κινήτρων για να επιστρέψουν και να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία. Για το θέμα της απόδοσης δικαιοσύνης, ο κ. Χατζημηνάς σημείωσε ότι η ΕΕΝΕ έχει προτείνει να δημιουργηθεί μία αντίστοιχη δομή όπως τα ΚΕΠ ώστε να μπορεί να παρέχεται μια υπηρεσία «fast Track».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play