Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου ώρα μηδέν: Τρείς πρώην δήμαρχοι αξιολογούν το έργο της διοίκησης Κ. Μανδαλιανού

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου ώρα μηδέν: Τρείς πρώην δήμαρχοι αξιολογούν το έργο της διοίκησης Κ. Μανδαλιανού

Οι κύριοι Λαφαζανίδης, Χατζηβρέττας και Σούλας, έχουν υπηρετήσει τις δημοτικές αρχές Κορδελιού και Ευόσμου, είτε ενιαία, είτε χωριστά και μίλησαν αποκλειστικά στην Politic.gr για το πως κρίνουν το έργο του τωρινού δημάρχου, Κλεάνθη Μανδαλιανού

Οι δημοτικές εκλογές του 2019, ανέδειξαν ως δήμαρχο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, τον κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό, με τους δημότες της περιοχή να δείχνουν την προτίμηση τους έναντι του κ. Καμαρινού.

Η Politic.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τρείς πρώην δημάρχους της περιοχής, τον κύριο Ευστάθιο Λαφαζανίδη, πρώην δήμαρχο Ελευθερίου – Κορδελιού και Κορδελιού – Ευόσμου, τον κ. Δημήτρη Χατζηβρέττα, πρώην δήμαρχο Ευόσμου και τον κ. Πέτρο Σούλα, ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου. Η Politic.gr κάλεσε τους πρώην αξιωματούχους να τοποθετηθούν σχετικά με συγκεκριμένα θέματα που αντιμετώπισε η διοίκηση Μανδαλιανού και να αξιολογήσουν τον τρόπο που τελικώς τα διαχειρίστηκε.

Πώς κρίνετε το συνολικό έργο της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού τα δύο χρόνια διοίκησής του;

Λαφαζανίδης: Είναι λίγο δύσκολο να κρίνεις την διοίκηση γιατί έχουν περάσει μόνο δύο χρόνια. Έχουν γίνει πράγματα σε σχολεία, παιδικές χαρές, ασφαλτοστρώσεις και μελέτες αλλά αυτήν την στιγμή δεν μπορώ να κρίνω αντικειμενικά γιατί 2 χρόνια είναι λίγα. Περιμένω μέχρι το τέλος της χρονιάς για να έχω αποκρυσταλλωμένη άποψη, ειδικά εφόσον θα έχουν τελειώσει και συγκεκριμένες μελέτες που θα υλοποιηθούν.

Χατζηβρέττας: Η διοίκηση θα κριθεί από τους πολίτες το 2023 στις δημοτικές εκλογές. Απλά λόγω συγκυρίας όπως covid και οικονομική κρίση, δε μπορώ να έχω ξεκάθαρη γνώμη.

Σούλας: Φυσικά, δεν περίμενα σε δύο χρόνια να δημιουργηθούν νέα έργα στον δήμο ή να εξελίσσεται ο δήμος, όπως θα ήθελαν οι πολίτες. Περίμενα όμως τουλάχιστον, να δρομολογηθούν κάποια έργα, όπως το μεγάλο ζήτημα του περιβάλλοντος που έχουμε στην περιοχή μας, παλαιότερα η δικιά μας διοίκηση τόλμησε και μήνυσε τα ΕΛΠΕ για την δυσοσμία και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος κάτι που δεν έγινε τώρα, υπάρχει μια ανοχή.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Πέτρου Σούλα:

Το δεύτερο που περίμενα να δρομολογηθεί είναι η σχολική στέγη, δεν είδαμε τίποτα καινούργιο να γίνεται. Δεν περιμέναμε νέο σχολείο, αλλά τουλάχιστον κάποιες μελέτες. Αντί αυτών, βλέπουμε φωτογραφίες στο διαδίκτυο και σκάκια σε εφημερίδες, ανούσιες κινήσεις για τον Δήμο.

Βέβαια να πούμε ότι είναι νέα διοίκηση με άπειρους ανθρώπους, αλλά όλη η αντιπολίτευση προσπαθεί να τους βοηθήσει. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι αυτή η διοίκηση δεν δέχεται τέτοια βοήθεια.

Σύμφωνα με τον κ. Μανδαλιανό τα ΕΛΠΕ ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Δημάρχου και έδειξαν σημάδια συνεργασίας σχετικά με το μεγαλύτερο –όπως καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις- πρόβλημα του δήμου τη δυσοσμία. Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ, έχουν εγκατασταθεί τα νέα φίλτρα στο εργοστάσιο και βρίσκεται στο τέλος της υλοποίησής της η νέα κλειστή μονάδα λυματολάσπης. Ο δήμος μπορεί να ασκήσει περισσότερη πίεση ή έχει εξαντλησει το περιθώριο;

Λαφαζανίδης: Ο Δήμος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Tα ΕΛΠΕ προκαλούν τεράστια προβλήματα για την ανάπτυξη του, καθώς δεν μπορεί να επεκταθεί και υπάρχουν και μεγάλα ζητήματα με την έκδοση αδειών,ειδικά μετά τις οδηγίες ΣΕΒΕΖΟ.

Οι οδηγίες ΣΕΒΕΖΟ πρέπει να λειτουργήσουν από την πλευρά της βιομηχανίας προς την κατοικία, διότι οι κατοκίες στο Κορδελιό, δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτές τις περιοχές λόγω των ΕΛΠΕ. Λόγω των αποστάσεων ασφαλείας που βάζει η κυβέρνηση που πρέπει να υπάρχει από την βιομηχανία προς την κατοικία και το αντίθετο. Το τμήμα αδειών δόμησης δεν δίνει άδειες σε μια περιοχή που έχει ήδη πυκνοδομηθεί και το απαράδεκτο της υπόθεσης είναι να μην δίνουν άδεια σε κάποιον να χτίσει ενώ έχει ρίξει χρήματα για να αγοράσει οικόπεδα. Αυτό ειναι απαράδεκτο από μεριάς κυβέρνησης, οποιοασδήποτε κυβέρνησης, είναι διαχρονικό το ζήτημα, από την στιγμή που κανένας τους δεν διαμαρτύρεται.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Ευσταθίου Λαφαζανίδη:

Πέραν αυτού έχουμε τη δυσοσμία. Επειδή μένω κοντά στα ΕΛΠΕ, με το πρόβλημα έχω ασχοληθεί πολλαπλώς. Έχω γεμίσει τόμους από καταγγελίες, αλλά το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε ακόμη και από τα δικαστήρια, στον βαθμό που θα έπρεπε. Ρυπαίνανε, δεν μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε, καταγγέλαμε την ρύπανση και φτάναμε στα δικαστήρια και δικαιωνόντουσαν εκεί. Δεν έβαλαν τα φίλτρα από τότε που έπρεπε, αλλά και σήμερα να τα βάλουν, αυτά θέλουν και μια συντήρηση, όπως στα ευρωπαϊκά έργα. Παλαιότερα, έδωσε άδεια η Πολιτεία, κτίστηκαν χωρίς λόγο, μονάδες πολυπροπυλενίου και όταν πλέον ίσχυαν οι οδηγίες ΣΕΒΕΖΟ, η Πολιτεία κωφεύει για τις αποστάσεις ασφαλείας.

Να μην ξεχνάει η Πολιτεία, ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι μακριά από το κέντρο της πόλης, απέχει 5-6 χλμ από το Βαγδάρη. Φοβόμαστε ότι εάν γίνει κάποιο φαινόμενο ντόμινο, κάποιο ατύχημα δεν θα προλάβουμε να αντιδράσουμε, όχι μόνο εμείς αλλά και η Καλαμαριά.

Χατζηβρέττας: Η πίεση και ο έλεγχος προς τα ΕΛΠΕ πρέπει να είναι συνεχείς και με καμιά έκπτωση, γιατί είναι θέμα υγείας που αφορά όλους μας.

Σούλας: Φυσικά μπορεί να ασκήσει, ιδιαίτερα ενωπίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ. Εμείς είχαμε ξεκινήσει την συγκέντρωση υπογραφών για να καταφύγουμε εκεί και τους είχα πει ότι τα βιβλία υπάρχουν και μπορούν να τα συνεχίσουν, ώστε να φύγει αυτό το αίτημα των δημοτών με 15.000 υπογραφές και να πάει στην ΕΕ.

Το ότι βάλανε καινούργια φίλτρα, το ακούμε χρόνια τώρα. Το 2018, είχαν δεσμευτεί οι άνθρωποι των Ελληνικών Πετρελαιών ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2019 θα έιχαν τελειώσει όλα τα έργα της λυματολάσπης. Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι κάνανε, αυτό που ενδιαφέρει εμένα και τους δημότες είναι να σταματήσει αυτή η δυσοσμία.

Στην περιοχή άνωθεν του περιφερειακού δρόμου υπάρχει έντονη ανοικοδόμηση αλλά παράλληλα δεν υπάρχει οριοθέτηση των χρήσεων γης. Σύμφωνα με τον κ. Μανδαλιανό, ο διαγωνισμός για το νέο ΓΠΣ βγαίνει άμεσα. Πόση ζημία έχει υποστεί ο δήμος απο την αργοπορία της επικαιροποίησης του σχεδίου στον ενιαίο δήμο;

Λαφαζανίδης: Η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το παλιό σχέδιο είναι από το 86′-88′. Έκτοτε προσπαθήσαμε πολλές φορές να κάνουμε το ΓΠΣ στον τότε δήμο Ελευθερίου – Κορδελιού αλλά αντιμετωπίσαμε το ζήτημα γειτνίασης μας με τα ΕΛΠΕ, καθώς αντέδρασαν γιατί υπήρχε κομμάτι των βιομηχανιών από κοινού με τις κατοικίες εντός του σχεδίου και προέκυπταν διαφωνίες, σκόπιμες, για να μην γίνει ποτέ το ΓΠΣ.

Υπάρχουν κάποια καταστήματα επί της Ανδρέα Παπανδρέου επειδή δεν έγινε αναθεώρηση από το 86 μέχρι σήμερα. Τότε είχαμε 3000 άτομα, τώρα έχουμε 26.000 έπρεπε να γίνει η αναθεώρηση 1000 φορές μέχρι τώρα.

Όλη αυτή η κατάσταση, δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα. Έχει κάποιος με χίλιες στερήσεις, φτιάξει ένα κατάστημα, θέλει να το λειτουργήσει σε κεντρικότατο σημείο του δήμου και δεν μπορεί.

Υπάρχει ένας εγκλωβισμός και αφορά μόνο τους δημότες αλλά την βιομηχανία που δημιούργησε τα προβλήματα την αφήνουν ανεξέλεγκτη. Την βιομηχανία θα βάλεις χέρι να φτιάξει αυτά που πρέπει να φτιάξει, η οποία μπορεί να πάρει μέτρα όχι τον κάτοικο που με το υστέρημα τους πάνε να επιβιώσουν οι άνθρωποι.

Χατζηβρέττας: Η εφαρμογή του ΓΔΣ άνωθεν του περιφερειακού είναι αναγκαιότητα για να μπορέσει ο Δήμος να πετύχει μαι γρήγορη ανάπτυξη της περιοχής και παράλληλα να τρέξει τη λειτουργία του γηπέδου-κολυμβητηρίου. Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε και την εφαρμογή του ΓΠΣ στη Διαλογή.

Σούλας: Η αναθεώρηση του ΓΠΣ δεν σχετίζεται με την περιοχή άνωθεν του περιφερειακού αλλά αφορά όλο το Δήμο. Δεν θα επηρεάσει την περιοχή εκείνη, καθώς ορίζει την χρήση γης σε κάποια οικοδομικά τετράγωνα και τίποτα άλλο. Υπάρχει ανάγκη να γίνουν πολλά έργα, υπάρχουν ακόμη χωματόδρομοι. Δεν κατηγορώ την διοίκηση Μανδαλιανού, ότι δεν τα έχει κάνει όλα, δεν μπορεί να τα κάνει όλα.

Η περιοχή πάσχει για σχολεία, όπου εκεί είχαμε κάνει την μελέτη για να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση για το 25ο δημοτικό σχολείο και πολύ φοβάμαι πως θα χαθεί. Δυστυχώς, παρόλο που παραδώσαμε έτοιμες μελέτες και χρηματόδοτηση δεν έχει γίνει ακόμη το σχολείο. Για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους, δεν μπορέσαμε επίσης να λύσουμε το θέμα του σταδίου και κολυμβητηρίου επί της διοίκησης μου, αλλά θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να λυθεί τώρα.

Η επαναλειτουργία του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας ήταν προεκλογική δέσμευση του κ. Μανδαλιανού. Το πάρκινγκ παραμένει ανενεργό και εγκαταλελειμμένο. Πότε επιτέλους θα λυθεί σπό τη δημοτική αρχή ο γόρδιος δεσμός;

Λαφαζανίδης: Από όσο γνωρίζω έγινε μια μελέτη, που περιλάμβανε και την συντήρηση του πάρκινγκ γιατί μπάζει κάποια νερά που μπορεί να καταστρέψουν τις λαμαρίνες των αυτοκινήτων. Μαζί με αυτήν την μελέτη, βάλανε μαζί ο ανάδοχος του έργου να κάνει και την συντήρηση και τη λειτουργία. Εγώ ήμουν αντίθετος με το να γίνει και το ένα και το άλλο.

Δημοπρατήθηκε το έργο αλλά κάποιοι από την αντιπολίτευση δεν το ψήφισαν και αυτό δημιούργησε κάποια θέματα στη λειτουργία του πάρκινγκ. Τώρα πλέον έχει κοπεί το ζήτημα της συντήρησης από το θέμα της λειτουργίας με ξεχωριστή μελέτη και το έργο θα επαναδημοπρατηθεί σε 2 δόσεις, μια για να γίνει η συντήρηση και για την ίδια την λειτουργία, με διαγωνισμό για έυρεση αναδόχου.

Χατζηβρέττας: Η λειτουργία του υπόγειου πάρκινγκ είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, είναι σίγουρο ότι η λειτουργία του θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό.

Σούλας: Πολλές ήταν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της τωρινής διοίκησης. Όσο για το πάρκινγκ, η τελευταία δική μας απόφαση ήταν να λειτουργεί δωρεάν, για όλους τους δημότες υπό κάποιες προυποθέσεις, όσον αφορά τον χρόνο στάθμευσης. Δεν μπορεί να αφήσει κάποιος έμπορος αυτοκινήτων να αφήσει εκεί τα εμπορεύματα του προφανώς.

Ο δήμαρχος προχώρησε στη θεσμοθέτηση ενιαίας παρέλασης για τα σχολεία των δημοτικών ενοτήτων Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου. Ωστόσο, ο εμπορικός σύλλογος Ελευθερίου – Κορδελιού διαμαρτυρήθηκε έντονα καθώς ο δήμαρχος λειτουργεί αυτοβούλως και ανεξάρτητα από τις εμπορικές ανάγκες των τοπικών καταστημάτων και πράγματι όπως διαπιστώσαμε μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τα καταστήματα εστίασης ήταν άδεια από κόσμο. Πώς τοποθετείστε στο ζήτημα;

Λαφαζανίδης: Παρακολουθώ τα πράγματα από μακριά για να μην κατηγορηθώ ότι επεμβαίνω, ενώ δεν είμαι πλέον δημοτικός σύμβουλος. Εγώ ήμουν αντίθετος όσον αφορά την μια παρέλαση, γιατί στις 2 παρελάσεις θα πήγαιναν περισσότερα παιδιά, γονείς. παππούδες κλπ και στις δύο ημέρες των εθνικών μας εορτών θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν και τα καταστήματα, να γίνει μια μικρή γιορτή στην περιοχή. Φυσικά, με 2 μέρες δεν σώζεται η κατάσταση.

Αυτή είναι η δική μου άποψη και πιστεύω ότι η ενιαία παρέλαση και μόνο δεν είναι αυτό που θα ενώσει τους 2 πρώην δήμους. Ήταν και είναι ενωμένοι, χωρίς καν διακριτά όρια και υπάρχουν τόσα πολλά που τους ενώνουν, ειδικά από την στιγμή που οι περισσότεροι δεν ξέρουν που αρχίζει και που τελείωνει ο κάθε δήμος.

Δεν μπορούμε να συζητάμε την καταστροφή των καταστημάτων από 2 μέρες. Σας είπα ότι ήμουν αντίθετος και είμαι, αλλά μέχρι εκεί.

Χατζηβρέττας: Το που θα γίνει η παρέλαση είναι ένα θέμα που πρέπει να δει η διοίκηση με το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τους φορείς (σχολεία-επαγγελματίες-σύλλογοι).

Σούλας: Ο δήμος είναι ένας και ενιαίος, πρέπει να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη και στις 2 δημοτικές ενότητες. Σε αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο, έπρεπε να γίνει μια διαβούλευση με τους φορείς, να ακουστούν οι απόψεις τους, ώστε να καταλήξει σε μια σωστή λύση. Το ότι η διαδρομή στον τέως δήμο Κορδελιού και τέως Δήμο Ευόσμου δεν λέει τίποτα, το ότι την παρέλαση δεν την κάνουμε για τα μαγαζιά αλλά για να τιμήσουμε το «Όχι» δεν λέει επίσης κάτι γιατί κάθε εκδήλωση που γίνεται, συμβάλει στην τόνωση της αγοράς.

Έπρεπε λοιπόν να σταθμιστεί και η δυσκολία της σημερινής περιόδου, ώστε μια τέτοια γιορτή να τονώσει την αγορά της περιοχής. Όταν είχαμε αναλάβει το 2014, είχε πέσει η ίδια πρόταση στο τραπέζι αλλά αφού συμβουλευτήκαμε τους φορείς, καταλάβαμε πως αντί να ενώσει τους κατοίκους θα τους διχάσει και την εγκαταλείψαμε.

Εάν το αποδεχόταν ο κόσμος θα ήταν μια σωστή λύση, αλλά φάνηκε τώρα, όπως και τότε δεν το αποδέχεται και η πράξη κάθε διοίκησης πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει.

Ποια είναι η γνώμη σας για την έξωση του Δήμου από τα ΚΕΠ Ευόσμου;

Λαφαζανίδης: Δεν έχω εμπεριστατωμένη γνώση σχετικά με το περιστατικό, αλλά γνωρίζω ότι αποτέλεσε το προϊόν λήξης της πρέπουσας ημερομηνίας και τίποτα παραπάνω.

Χατζηβρέττας: Αποτελεί ξεκάθαρη παράλειψη της διοίκησης. Δεν νοείται δημόσια υπηρεσία να δέχεται έξωση από κτήριο που στεγαζόταν μπροστά σε πολίτες του Δήμου.

Σούλας: Οφείλεται αποκλειστικά σε ολιγωρία της διοίκησης. Είναι απαράδεκτο, ενώ γνώριζε από πριν τι επρόκειτο να συμβεί να μην έχει φροντίσει για περαιτέρω παρατάσεις και έγκαιρη ανεύρεση νέου κτηρίου ή διακανονισμού με τον ιδιοκτήτη. Οι εικόνες που είδαμε ήταν αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης.

Πώς τοποθετείστε στο ζήτημα της χρηματοδότησης που έχει λάβει ο Δήμος για την κατασκευή του 25ου Δημοτικού Σχολείου , η οποία θα λήξει στις 31/12 και παραμένει αχρησιμοποίητη;

Λαφαζανίδης: Σχετικά με την κοινωνική πολιτική της διοίκησης του Δήμου, στην οποία εντάσσεται και το 25ο Δημοτικό σχολείο, έχουν γίνει πολλές εργασίες, οι οποίες μπορεί να μην φαίνονται τρανταχτά αλλά έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν.

Χατζηβρέττας: Θεωρώ ότι η διοίκηση του Δήμου δεν αντιμετώπισε το θέμα με την σοβαρότητα που θα έπρεπε και γιαυτό έχει τώρα να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση η Δημοτική Αρχή. Πραγματικά, δεν ξέρω εάν θα προλάβουν να ανανεώσουν τις προθεσμίες αλλά θα είναι λυπηρό να χαθεί αυτή η ευκαιρία και τα χρήματα για το σχολείο, καθώς δεν βοηθάει καθόλου τον Δήμο.

Σούλας: Όπως έχω πει, η περιοχή πάσχει από έλλειψη σχολείων, επί διοίκησης μου είχε γίνει η μελέτη και με προσωπική μου παρέμβαση είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την κυβέρνηση Τσίπρα, του ποσού των 5.685.000 ευρώ. Εμείς κάναμε τις μελέτες, πήραμε την χρηματοδότηση και τα παραδώσαμε αλλά το σχολείο δεν έχει υλοποιηθεί και πολύ φοβάμαι ότι με ευθύνη της διοίκησης, τα χρήματα θα χαθούν.

Η αντιπολίτευση πρότεινε σύσσωμη να κατέβουμε όλοι μαζί στην Αθήνα για τις συνομιλίες σχετικά με την επέκταση των προθεσμιών αλλά η διοίκηση απορρίπτει την βοήθεια μας. Θεωρώ απαράδεκτο να κινδυνεύει να χαθεί ένα τέτοιο έργο, ενώ η τωρινή διοίκηση είχε λάβει έτοιμες τις μελέτες και λεφτά, ωστόσο δεν λέω ότι αποτελεί τετελεσμένο γεγονός και υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την υλοποίηση του.

Δείτε επίσης: Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Ένταση μεταξύ του Δημάρχου και εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας (vids)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play