Δήμος Θεσσαλονίκης: Ζητήθηκε το άνοιγμα καταστημάτων σε ειδική συνεδρίαση φορέων -Click away προτείνει ο Ζέρβας

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την πορεία του λιανεμπορίου.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, που συζητήθηκε και η στήριξη των επαγγελματιών λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προέκυψε από την πανδημία και των αρνητικών επιπτώσεών της, ζητήθηκε να επανεξεταστεί η απόφαση αναστολής του ανοίγματος καταστημάτων και να ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο στη συμπρωτεύουσα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του εμπορίου και της οικονομίας της Θεσσαλονίκης, που κλήθηκαν να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία τους, εστιάζοντας και στο ότι – όπως ανέφεραν- δεν ενημερώθηκαν επισήμως έγκαιρα και πληροφορήθηκαν για την απόφαση  από τα ΜΜΕ, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις που φέρονται να είχαν λάβει πως θα ανεβάσουν ρολά στις 5 Απριλίου, μαζί με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους σε όλη την επικράτεια.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ανέφερε πως η αγορά της Θεσσαλονίκης «είναι σε μεγάλη αναστάτωση» και ο Παντελής Φιλιππίδης, εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου, τόνισε πως δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα κρούσμα μέσα στη διάρκεια του χρόνου σε μικρομάγαζο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Μασούτης, υπογράμμισε πως είναι η δεύτερη φορά, μετά την περίοδο της ΔΕΘ, που οι έμποροι και οι επαγγελματίες δεν ενημερώνονται για τις εκάστοτε αποφάσεις της πολιτείας.

«Δεν μπορεί να αποφασίζει η κυβέρνηση ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά και να μην έχει ζητηθεί η άποψή μας. Θα πρέπει να είμαστε κι΄ εμείς σε αυτή την κουβέντα και να μην μαθαίνουμε τα νέα από τα κανάλια και τα σάιτ», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μασούτης.

Απευθυνόμενος προς το Σώμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νικολόπουλος, ανέδειξε το ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν «στεγνώσει οικονομικά» και υποστήριξε πως ότι δεν έκανε η οικονομική κρίση θα το κάνει η πανδημία, ρίχνοντας «ταφόπλακα στον επιχειρηματικό κόσμο».

Για «αιφνιδιασμό, ψεύτικες ελπίδες και σκοτσέζικο ντουζ», έκανε αναφορά ο Αναστάσιος Καπνοπώλης πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, χαρακτηρίζοντας ως «ασπιρίνη» τα μέτρα της κυβέρνησης.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΖΕΡΒΑ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΑΤΕΝΤΑ ΤΟΥ CLICK AWAY”

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οικοδεσπότης της ειδικής συνεδρίασης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, συμφώνησε με τους φορείς πως «προφανώς δεν διεκδικούμε δάφνες ειδικών – λοιμωξιολόγων και επιστημόνων -, αλλά, διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση, επεξήγηση και οικονομική προοπτική για την πόλη και τους ανθρώπους της» και ζήτησε άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, κάνοντας λόγο για «ελληνική, αλλά επιτυχημένη πατέντα».

Στην ειδική συνεδρίαση έδωσε το παρών και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις αντιξοότητες που προκλήθηκαν από την ανάκληση της απόφασης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπογραμμίζοντας πως η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να δίνει «μάχες», με τις όποιες δυνατότητες έχει, στους τομείς της υγείας και της οικονομίας.

Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, που διατράνωσαν τη στήριξή τους προς τους επαγγελματίες και τους εμπόρους, αλλά και οι επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους των φορέων πήραν το λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πέτρος Σημάδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, Κώστας Ιακώβου, ο Ιωάννης Γκλαρνετατζής από το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου, ο Κυριάκος Τσιαούσης από το Συνδικάτο Τουριστικών Επιχειρήσεων και ο Πέτρος Σημάδης από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Αισιόδοξο μήνυμα Καράογλου για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ