Μπόνους σε όσους επιτυγχάνουν στόχους, εκπαίδευση σε όσους δεν τα καταφέρνουν
Mε νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, αλλάζει πλήρως το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από το 2022.
Κυβερνητικός στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφισθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, και θα έχει στο επίκεντρο τους προϊσταμένους και όχι τους υπαλλήλους. Με βάση το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ, η αξιολόγηση θα αφορά τους προϊσταμένους των τμημάτων και θα γίνεται από τους διευθυντές κάθε υπηρεσίας.
Σύμφωνα με το Capital.gr, το βασικό στοιχείο το οποίο διαφοροποιεί το σχεδιαζόμενο σύστημα αξιολόγησης έναντι του υφιστάμενου (σ.σ. Ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση) αλλά και όλων των προηγούμενων είναι πως ”ανεβάζει την αξιολόγηση σε επίπεδο προϊσταμένων και τη συνδέει με τη στοχοθεσία”.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, “οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποτυγχάνουν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων, δεν θα τιμωρούνται, αλλά θα προωθούνται σε επιμορφωτικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης”.
Αρμόδια στελέχη επιβεβαιώνουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το νέο ”καθεστώς” της αξιολόγησης θα αφορά 220.000 δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή όλους πλην των εκπαιδευτικών, των γιατρών και των ενστόλων.
Η αξιολόγηση των προϊσταμένων θα καθορίζεται κατά το ήμισυ από την επίτευξη των στόχων βάσει κρίσης ιεραρχικού προϊσταμένου και κατά το ήμισυ από την αξιολόγηση των δεξιοτήτων τους η οποία θα πραγματοποιείται από τον ιεραρχικά ανώτερό τους.
Βασική αλλαγή της νέας αξιολόγησης είναι η ανταμοιβή με μπόνους, ή επιπλέον ημερών αδείας ή και δικαίωμα τηλεργασίας, όσων υπαλλήλων επιτυγχάνουν τους στόχους της υπηρεσίας τους και η εκπαίδευση (και όχι η τιμωρία) όσων αποτυγχάνουν.
Η πρώτη αλλαγή θα αφορά το επίκεντρο της αξιολόγησης
Με βάση το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ, η αξιολόγηση θα αφορά τους προϊσταμένους των τμημάτων και θα γίνεται από τους διευθυντές κάθε υπηρεσίας.
Έτσι, η αξιολόγηση των υπαλλήλων δεν θα γίνεται “άμεσα”, αλλά “έμμεσα”, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.
Στην περίπτωση, μάλιστα των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, η κρίση παράλληλα θα ελέγχεται από μια τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ, ένα μέλος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και έναν υπηρεσιακό γραμματέα μονάδας.
Ο προϊστάμενος από την πλευρά του θα εντοπίζει τις αδυναμίες αλλά και την ωριμότητα αντίστοιχα των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της οργανικής του μονάδας εστιάζοντας στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πλάνων για τη βελτίωσή τους μέσω ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης που θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με το αναβαθμισμένο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κεφαλαιοποιώντας ταυτόχρονα τις αρετές των μελών της ομάδας του.
Δείτε επίσης: Τουρκία: Η λίρα ανέκαμψε μετά τη δέσμευση του Τούρκου προέδρου ότι θα στηρίξει την οικονομία
- Η Smart διευρύνει την γκάμα της με υβριδικά μοντέλα
- Νέα αμιγώς ηλεκτρικά μικρά αυτοκίνητα: Ενδυνάμουν την ηλεκτροκίνηση
- Χορωδία αφαιρεί το Every Breath You Take των Police λόγω κακοποιητικής ερμηνείας
- Συναρπαστική ήττα για τη Σπόρτινγκ από τη Λειψία
- Σοκαριστική τραγωδία στον Πύργο: Πατέρας ανακάλυψε τον 14χρονο γιο του νεκρό στο σπίτι