Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Ανοίγει τη ψαλίδα η ΝΔ με 9,7 μονάδες διαφορά – Εκλογές στο τέλος της θητείας θέλει το 55,6%

Συντριπτικά υπέρ της ΝΔ η παράσταση νίκης – Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο καταλληλότερος συνδυασμός κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία

Προβάδισμα 9,7 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στα ευρήματα της νέας μεγάλης δημοσκόπησης της εταιρείας Interview για λογαριασμό της politic, με το κυβερνών κόμμα να καταγράφει άνοδο.

propoli

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,7% (έναντι 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ 22% (έναντι 22,2%), ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενισχύει το ποσοστό του στο 13% (έναντι 12,5%). Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 5,3% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Συντριπτική είναι η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης, καθώς το 56,4% πιστεύει πως θα κέρδιζε η ΝΔ, έναντι του 21,6% που τάσσεται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που την επομένη Κυριακή διεξαγόταν εκλογές.

Στο ερώτημα “ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό“, οι πολίτες απαντούν «Κυριάκος Μητσοτάκης» σε ποσοστό 45%, «Αλέξης Τσίπρας» σε ποσοστό 26% και «κανένας» σε ποσοστό 29%.

Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ: Το καταλληλότερο σχήμα για μια κυβέρνηση συνεργασίας

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, το 39,7% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ επιθυμεί το 25,3% ενώ κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 4,4%.

Παράλληλα, όσον αφορά το χρόνο των εκλογών, η πλειοψηφία λέει «όχι» στις πρόωρες κάλπες καθώς το 55,6% πιστεύει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στη λήξη της θητείας.

H ΝΔ καταλληλότερη στην κυβερνητική διαχείριση για όλα τα θέματα της χώρας

Η ακρίβεια με ποσοστό 36% αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα. Ακολουθούν η τουρκική προκλητικότητα (15%) και η ανεργία (14%).

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, φαίνεται να είναι πιο ικανό σε σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διαχειριστεί όλα τα θέματα. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά της ΝΔ (51%) και του ΣΥΡΙΖΑ (19,1%) στον τομέα της εξωτερικής / πολιτικής άμυνας, αλλά και στο ζήτημα των οικονομικών επενδύσεων (ΝΔ 47,9%, ΣΥΡΙΖΑ 16,8%). Για το θέμα της ακρίβειας, η ΝΔ εμφανίζεται ως καταλληλότερη με 36,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 28,2% και η απάντηση “κανένα κόμμα” έχει το υψηλό ποσοστό του 35%.

Η ΝΔ “ψηφίζει” Ευάγγελο Βενιζέλο

Στην ερώτηση αν θα θέλατε να δείτε στην ενεργό πολιτική τον Ευάγγελο Βενιζέλο (31,3%), την Άννα Διαμαντοπούλου (26,4%) ή το Γιώργο Φλωρίδη (17%), το μεγαλύτερο ποσοστό λαμβάνει ο Ε. Βενιζέλος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι την “επιστροφή” Βενιζέλου επιθυμούν οι περισσότεροι ψηφοφόροι της ΝΔ (59%), σε αντίθεση με αυτούς του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ψηφίζουν υπέρ της “επιστροφής” της Διαμαντοπούλου.

Η έρευνα έγινε 24 – 31 Μαΐου με δείγμα 1.485 ατόμων.

Δείτε επίσης: Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε να θέτει τα εκλογικά διλήμματα

Loading