Δημοσκόπηση Interview για την politic.gr: Στις 12 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Άνοδος ποσοστών του ΚΙΝΑΛ

Σταθερά πρώτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Οι μεγάλες ανησυχίες των πολιτών εστιάζονται στον κορονοϊό και την ακρίβεια

Αποκρυσταλλωμένη σε διψήφια ποσοστά είναι η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ όπως καταδεικνύει η μεγάλη δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της politic.gr. Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ, το κόμμα βλέπει ενίσχυση των ποσοστών του. 

propoli

Ως προς την κεντρική μάχη, η ΝΔ χωρίς να εμφανίζει κάποια ανοδική τάση, διατηρεί άνετα το διψήφιο προβάδισμα των 12 μονάδων χάρη στη μικρή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει  το ποσοστό  του να συρρικνώνεται από το 23.9% στο 23.%. Όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς του δεν βρίσκει τρόπο να αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά προσβλέπει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του 2019, που προς το παρόν κρατούν αποστάσεις.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ από το 7% στο 9.1%. Προφανώς το κλίμα συμπάθειας που επικράτησε από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, αλλά και το νέο ενδιαφέρον που έδωσε στην κούρσα της διαδοχής, η συμμετοχή των νέων προσώπων – υποψηφίων έχουν κεντρίσει τα αντανακλαστικά μιας μερίδας της κοινής γνώμης.

Κερδισμένη εμφανίζεται και η Ελληνική Λύση η οποία βλέπει αύξηση του ποσοστού της κατά μία μονάδα (από 4.2% στο 5.2%) πίσω από το ΚΚΕ, το οποίο βρίσκεται στο 5.4%.

Σημειώνεται δε πως υπέρ της ΝΔ είναι η παράσταση νίκης, καθώς το κυβερνών κόμμα είναι στο 62% έναντι του 15% του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μητσοτάκης VS Τσίπρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με μεγάλη διαφορά. Στο ερώτημα “ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό” οι πολίτες απαντούν «Κυριάκος Μητσοτάκης» σε ποσοστό 46%, «Αλέξης Τσίπρας» σε ποσοστό 27% και «κανένας» σε ποσοστό 27%.

Η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους 

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (60%) συμφωνεί με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους ενώ το 40% διαφωνεί. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνά τη δοκιμασία της πανδημίας αβρόχοις ποσίν και έχει περαιτέρω περιθώριο ίσως και για πιο αυστηρά μέτρα. Σε ότι έχει να κάνει πάντως με το αμφιλεγόμενο μέτρο της αποστολής μηνυμάτων στους ανεμβολίαστους με στόχο την ευαισθητοποίησή τους πάνω στο θέμα του εμβολιασμού, η πίτα είναι σχεδόν μοιρασμένη καθώς το 50% συμφωνεί με αυτό το μέτρο ενώ το 46% διαφωνεί.

Παράλληλα, αποκαλυπτικό της δημοσκόπησης που θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι ότι έξι στους δέκα δηλώνουν οτι δεν είχαν περιστατικό νόσησης στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Πανδημία, οικονομία & ακρίβεια ανησυχούν τους πολίτες

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι η κατάταξη των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Εδώ καταγράφεται μια πολύ χαρακτηριστική μεταβολή της ανησυχίας, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο καθώς φαίνεται ότι οι πολίτες εξισώνουν πανδημία και οικονομία.

Μουδιασμένοι απέναντι στο πέμπτο επιδημικό κύμα κορονοϊού που μαστίζει τη χώρα μας, η πανδημία καταγράφεται από το 25% ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα.

Από κοντά με ποσοστό 24% ο… ιός της οικονομικής κρίσης. Στην τρίτη θέση (12%), οι πολίτες καταγράφουν την ακρίβεια και το κύμα ανατιμήσεων ως τα μείζονα προβλήματα της χώρας. Ακολουθεί η ανεργία 12% και η τουρκική προκλητικότητα 9%.

Επιπλέον, σε ότι έχει να κάνει με το ανακοινωθέν πακέτο στήριξης, το 61% υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στη ηλεκτρικό ρεύμα, με τις επιδοτήσεις και τα επιδόματα θέρμανσης δε θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών της ενέργειας, ενω το 34% θεωρεί ότι θα βοηθήσουν πολύ/αρκετά.

Δείτε επίσης: Ζάεφ: «Γίνεται προπάθεια να τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών» (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading