Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Ισχυρή αυτοδυναμία για τη ΝΔ – Εξακομματική η επόμενη Βουλή

Εκτός βουλής ΜέΡΑ25 και ΝΙΚΗ, λίγο πάνω από 3% το ποσοστό της Πλεύσης Ελευθερίας – Μεγάλη συσπείρωση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Σημαντική αύξηση βουλευτών για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά περίπου ίδια σε σχέση με αυτή των εκλογών της 21ης Μαΐου, αφού είναι στην πρώτη θέση με «αέρα» 19,8 μονάδων, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC.

propoli

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 40,3% των ψήφων (από 40,7% στις εκλογές της 21ης Μαΐου) ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συγκεντρώνει ποσοστό 20,5% (από 20%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 9,6% (από 11,4% στις 21 Μαΐου), τέταρτο το ΚΚΕ με 6,1% (από 7,2%) στην πέμπτη θέση είναι η Ελληνική Λύση με 4,4% (από 4,4%), ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% (από 2,8% στις) ενώ οριακά εκτός βουλής μένει και πάλι το ΜέΡΑ25 με 2,6% (από 2,6%). Το Κίνημα «ΝΙΚΗ» εμφανίζεται στο 2% (από 2,9%).

Τα θρίλερ για τα «μικρά» κόμματα

Μπορεί το τοπίο να είναι ξεκάθαρο ως προς την πρωτιά για τις 25 Ιουνίου, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν την κατανομή των εδρών. Την ώρα που το ΜέΡΑ25 στην εκτίμηση ψήφου μένει εκτός βουλής, το ανώτατο όριο που συγκεντρώνει στο εύρος τιμών είναι το 3,2% και του δίνει οριακά το εισιτήριο.

Η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% εισέρχεται στη βουλή, ωστόσο το 2,9% που εμφανίζεται ως η κατώτατη τιμή της, την αφήνει εκτός. Στο όριο του στατιστικού λάθους κινείται το Κίνημα «ΝΙΚΗ» το οποίο έχοντας ως ανώτατο ποσοστό το 2,5% απέχει 0,5% από την είσοδό του στη βουλή.

Πάνω από 160 έδρες για τη ΝΔ

Με δεδομένο ότι οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, δηλαδή με κλιμακωτό μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και όχι με απλή αναλογική, στην οποία τα κόμματα έπαιρναν τόσες έδρες όσες αναλογούσε στο ποσοστό τους, οι συσχετισμοί στην επόμενη βουλή θα είναι τελείως διαφορετικοί σε σχέση με αυτούς που προέκυψαν στις 21 Μαΐου.

Ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναμένεται να έχει η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αφού σύμφωνα με τη μέτρηση θα λάβει 165 έδρες, αυξάνοντας τη δύναμή της κατά 7 έδρες σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία που είχε εκλέξει 158 βουλευτές. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «βυθίζεται» στους 60 βουλευτές από 86 την περίοδο 2019 – 2023, ενώ σημαντική αύξηση σημειώνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το οποίο όπως δείχνει η δημοσκόπηση θα εκπροσωπείται από 34 βουλευτές έναντι 22 που είχε εκλέξει το 2019.

Ενισχυμένο είναι και το ΚΚΕ με 19 βουλευτές από 15, η Ελληνική Λύση φτάνει τους 13 βουλευτές από 10, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας εκλέγει 9 βουλευτές.

Πάνω από 80% η συσπείρωση για τα δύο μεγάλα κόμματα

Στη Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει και στην επόμενη κάλπη η πλειοψηφία των πολιτών που την εμπιστεύτηκαν στις 21 Μαΐου, αφού η μέτρηση έδειξε ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζει συσπείρωση που φτάνει το 88,5%. Μήνυμα συσπείρωσης στέλνουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το 83,7% να δηλώνει πως θα τον ψηφίσει ξανά, ενώ το 71% θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πιο δημοφιλής Έλληνας πολιτικός

Ξεκάθαρη είναι η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση ποιον από τους δύο θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Το 52% δηλαδή παραπάνω από 1 στους 2 απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μόλις το 24% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το ίδιο ποσοστό απάντησε κανέναν.

Ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνουν οι πολίτες, αφού το 49,7% έχει θετική/μάλλον θετική άποψη για τον πρόεδρο της ΝΔ, και το 49,8% αρνητική/μάλλον αρνητική, ενώ το 0,5% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Στη δεύτερη θέση είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με το 28,7% των πολιτών να έχει θετική/μάλλον θετική άποψη, ενώ το 64,2% αρνητική/μάλλον αρνητική και το 7,1% απάντησε ΔΓ/ΔΑ. Τρίτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με το ποσοστό των θετικών απαντήσεων να είναι 23,7% ενώ το 74,7% έχει αρνητική/μάλλον αρνητική άποψη, και το 1,6% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Το 18,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει θετική/μάλλον θετική άποψη για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 75,2% αρνητική/μάλλον αρνητική, ενώ το 6,5% απάντησε ΔΓ/ΔΑ. Στην τελευταία θέση είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος με 10,9% ενώ το 85,2% των πολιτών έχει αρνητική/μάλλον αρνητική άποψη και το 3,9% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Δείτε τα βίντεο από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις:

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυτοδυναμία για τη ΝΔ – Μέσα στη βουλή η Πλεύση Ελευθερίας και το κόμμα Νίκη

Loading