Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Προβάδισμα ΝΔ με 6,5% σε εξακομματική Βουλή – Εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης την πρώτη Κυριακή

Με 155 έδρες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή – Απίθανο το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ 25 συγκεντρώνουν 145 έδρες

Αύξηση της συσπείρωσής τους και κατ’ επέκταση και των ποσοστών τους καταγράφουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC, τρεις μόλις μέρες πριν τις εθνικές εκλογές 2023.

propoli

 Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 6,5%, ενώ υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η διαφορά ήταν στο 5% και το Μάρτιο στο 3,6%

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 34,4% (από το 32,3% της προηγούμενης δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στις 2/5) έναντι 27,9% του ΣΥΡΙΖΑ (από 26%). Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο 9% (από 9,8%), το ΚΚΕ στο 5,5% (από 6,3%), η Ελληνική Λύση στο 3,5% (από 3,8%), ενώ το ΜέΡΑ25 είναι σταθερό στο 4%. Η Εθνική Δημιουργία με 2% και το κόμμα ΝΙΚΗ με 1,9% μένουν εκτός βουλής.

Το 8,8% του εκλογικού σώματος εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Στους παρακάτω πίνακες φαίνονται οι διαχρονικές επιδόσεις των δύο πρώτων μεγάλων κομμάτων, σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε η Interview από τον Φεβρουάριο του 2021 έως και σήμερα. Το γράφημα απεικονίζει τη σταθερή φθορά της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής της η οποία ωστόσο καταφέρνει να διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκτίμηση εδρών στην εξακομματική βουλή

Όσον αφορά την κατανομή εδρών, η ΝΔ αναμένεται να συγκεντρώσει 125, ο ΣΥΡΙΖΑ 99, το ΠΑΣΟΚ 30, το ΚΚΕ 19, το ΜέΡΑ 25 16 και η Ελληνική Λύση 11 έδρες.

Τα παραπάνω στοιχεία για την εκτίμηση εδρών αποκλείουν το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας της ΝΔ την πρώτη Κυριακή με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως και το σχηματισμό συγκυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, καθώς το άθροισμα των εδρών τους είναι 145.

Αντίθετα, οι αριθμοί «βγαίνουν» για το σχηματισμό κυβέρνησης με το σχήμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Με 155 έδρες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εφόσον ξεπεράσουν το σκόπελο της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης, μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ήδη από την πρώτη Κυριακή.

Αυτοδυναμία ΝΔ στη δεύτερη κάλπη

Τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών που χρονικά εντοπίζονται στις 2 Ιουλίου, θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, σύμφωνα με το οποίο εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες. Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στις 7 μονάδες, ενώ η ΝΔ με ποσοστό 38% φαίνεται να πετυχαίνει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

Μειωμένο το προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην εκτίμηση του κόσμου για το ποια θα είναι τα ποσοστά των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δείχνει να ανεβάζει ελαφρώς τα ποσοστά του και να μειώνει τη διαφορά από τη ΝΔ στο 3,6%.

Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση νίκης της προηγούμενης μέτρησης, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό των δημοσκοπήσεων που κρίνεται πολύ αξιόπιστο από τους πολιτικούς αναλυτές, ήταν στο 4,1%.

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά στο 31,7% (από 31,6%), ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σκαρφαλώνει στο 28,1% (από 27,5%) και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 10,4%, ποσοστό που είχε και στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ισχυρό εξακολουθεί να είναι το προβάδισμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό».

Η διαφορά μεταξύ των δύο ανέρχεται στις 17 μονάδες, με τον πρωθυπουργό να ανεβαίνει στο 48% (από 44%) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κερδίζει και αυτός μια μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, βρίσκεται στο 31% (από 30%).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πάρει πλέον «αέρα» δέκα μονάδων από την απάντηση «Κανένας», καθώς για αρκετό διάστημα στο ερώτημα της καταλληλότητας, το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα ήταν χαμηλότερο από την επιλογή «Κανένας».

Τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

Μητσοτάκης: 47,4% (από 43,1%)

Τσίπρας: 32,5% (από 31,7%)

Κουτσούμπας: 31,4% (από 29,2%)

Ανδρουλάκης: 21,9% (από 21%)

Βαρουφάκης: 19,8% (από 23,1%)

Βελόπουλος: 11,9% (από 7,2%)

Δείτε τις υπόλοιπες καρτέλες της δημοσκόπησης:

Δείτε τα βίντεο από τις δημοσκοπήσεις του Μαϊου, Απριλίου και Μαρτίου:

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – «Γαλάζια» αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή

Loading