Γαλλία: Β' γύρος δημοτικών εκλογών

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ποια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Ανησυχία για την πορεία της οικονομίας και την ακρίβεια

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και αποτυπώνει τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί προβάδισμα στην εκτίμηση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι 8 ποσοστιαίες μονάδες (28,9% έναντι 20,9% για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ενώ στην εκτίμηση ψήφου, το κυβερνών κόμμα η διαφορά εκτοξεύεται στο 10,2%. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στο 26,3%. Σε άνοδο και το ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει ποσοστό 14,2%.

Το ΚΚΕ διατηρεί τις ίδιες μονάδες, 4,8%, ομοίως και η Ελληνική Λύση με 3,4%. Με μικρή άνοδο 0,4 μονάδων και στο 3,6% βρίσκεται το ΜέΡΑ25 ενώ απώλειες σχεδόν μίας μονάδας έχει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, οι Ελληνες (1,8% από 2,7%), απομακρυνόμενο από το εκλογικό κατώφλι του 3%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 12,4%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται και καταλληλότερος πρωθυπουργός με 37%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα (17%), ενώ κερδίζει και στο ερώτημα για την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών (29%) έναντι 19% του Αλέξη Τσίπρα.

Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων είναι στις 8,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ ενώ 4,1% των ψηφοφόρων παίρνει τον αντίθετο δρόμο. Πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι μετακινήσεις προς το ΠΑΣΟΚ που φτάνουν το 10% ενώ από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ είναι στο 4,8%.

Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 72,%, για τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 67,5% (κι αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια) και στο ΠΑΣΟΚ στο 76%.

Η οικονομική κατάσταση, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η ελληνοτουρκική κρίση είναι τα προβλήματα που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες.

Δείτε επίσης: Νέο σκάνδαλο “Πάτση” καταγγέλλει ο Πολάκης: Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος κάνει μπίζνες με κόκκινα δάνεια (audio)