Μεγάλο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνηστης ψήφου.
Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η MRB για λογαριασμό του Open παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.
Ένα σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές, υπάρχει πολύ μεγάλη αδιευκρίνιστη ψήφος, η οποία φτάνει το 21,4%.
Η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 17,3%, το ΠΑΣΟΚ με κατά τι αυξημένα ποσοστά (12,1% από 11,84%), ενώ σημαντικά ανεβαίνουν το ΚΚΕ (στο 9% από 7,5%) και η Ελληνική Λύση, που από το 4,4% πάει στο 7,3%.
Από τη δημοσκόπηση φαίνεται η πολύ μεγάλη συσπείρωση έχει η ΝΔ, η οποία αγγίζει το 85%. Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλή, καθώς φτάνει το 66,7% κάτι που οφείλεται στις διαρροές προς άλλα κόμματα: Το 16,7% πηγαίνει στην αδιευκρίνιστη ψήφο, το 12,5% σε άλλο κόμμα, το 2,3% στο ΠΑΣΟΚ και το 1,8% στη ΝΔ.
Ωστόσο, οι εισροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης αξιοσημείωτες καθώς φαίνεται να εισπράττει 10,3% από αδιευκρίνιστη ψήφο, 8,6% από το ΚΚΕ, 8% από άλλο κόμμα, 2,8% από το ΠΑΣΟΚ και 1,7% από ΝΔ.
Η δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη αγγίζει το 18,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα, εκ των οποίων το 20,8% αφορά σε γυναίκες, αλλά και σε πολύ νεότερες ηλικίες.
Επίσης, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεγαλύτερο «γκελ» σε πολίτες που κατοικούν στην Αθήνα, ενώ έχει μεγαλύτερη απήχηση σε άνεργους και φοιτητές.
Αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και το πόσο αποτελεσματικά είναι, περίπου το 36% απαντά ότι τα μέτρα είναι μερικώς αποτελεσματικά, ενώ το 55% απαντά ότι τα μέτρα δεν αρκούν.
Και μέσα στα κόμματα, όμως, οι ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μερικώς το πρόβλημα της ακρίβειας σε ποσοστό 62,1%. Στην αντίστοιχοι ερώτηση οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μερική αντιμετώπιση του προβλήματος σε ποσοστό 37,2%.
Ένα σημαντικό ποσοστό θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει καθόλου το θέμα. Στην αδιευκρίνιστη ψήφο το ποσοστό αυτό φτάνει το 67,2% ενώ υπάρχει ένα 20,9% μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση.
Στην αξιολόγηση των μέτρων το 8,1% των ερωτώμενων σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει περισσότερα μέτρα από αυτό που της επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ένα 27,5% ότι είναι όσα αντέχει, ενώ υπάρχει ένα 56% που λέει ότι τα μέτρα είναι λιγότερα από αυτά που της επιτρέπει η οικονομία.
Διχασμένοι παρουσιάζονται οι πολίτες και στις ερωτήσεις σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας. Το 47,9% αναγνωρίζει ότι το φαινόμενο ήταν τόσο μεγάλο, που όποια κυβέρνηση και να ήταν, δεν θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει. Στον αντίποδα το 48% εκτιμά ότι κάποια άλλη κυβέρνηση θα το αντιμετώπιζε αποτελεσματικότερα.
Τέλος, το 40,3% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαχειρίστηκε τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σίγουρα ή μάλλον θετικά. Στον αντίποδα, το 42,3% θεωρεί ότι έχει μάλλον ή σίγουρα αρνητικές εντυπώσεις.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ένα 9,7% των ερωτώμενων αξιολογεί ότι, οι συζητήσεις θα καταλήξουν σίγουρα ή μάλλον υπέρ της Ελλάδας, με ένα 24% να απαντά ότι, σίγουρα ή μάλλον ο μεγάλος ευνοημένος θα είναι η Τουρκία.
Δείτε επίσης: Μιχάλης Κατρίνης: «Η ακρίβεια κυριαρχεί, η κυβέρνηση παρακολουθεί»