Αν και τρίτο κόμμα, αλλά με διψήφια ποσοστά, το ΚΙΝΑΛ έρχεται πρώτο στη συσπείρωση ψηφοφόρων
Στις 10 ποσοστιαίες μονάδες – με αναγωγή επί των εγκύρων – κατέγραψε η Pulse την διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ . Η μέτρηση των εκλογικών συσχετισμών – για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Skai – διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ 26 – 29 Ιανουαρίου ( η εταιρεία είχε διακόψει την έρευνα τις ημέρες της κακοκαιρίας) τη στιγμή που στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία «Ελπίδα» και η κριτική για τις αδυναμίες στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, ενώ παράλληλα ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι σε ποσοστό άνω του 70% από τον κρατικό μηχανισμό και την αντίδρασή του στην κακοκαιρία,με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ καταγράφει 32,5% , με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22,5% και το Κίνημα Αλλαγής στο 14,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ εμφανίζει πτώση 2 μονάδων – από το 33% στα τέλη Νοεμβρίου, στο 31%, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απώλειες , από 23% στο 22%. Το Κίνημα Αλλαγής, που η συγκεκριμένη εταιρεία το είχε μετρήσει στο 9,5 % στην προηγούμενη έρευνά της , καταγράφεται τώρα στο 14% στην πρόθεση ψήφου, με άνοδο πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Η «γκρίζα ζώνη» της λευκής ψήφου και του «δεν ξέρω, δεν απαντώ», περιορίστηκε ελαφρά από το 13,5% στο 12%, το ΚΚΕ εμφανίζεται σταθερό στο 5,5%, άνοδο μισής μονάδας , στο 4,5% παρουσιάζει η «Ελληνική Λύση», ενώ πτώση μισής μονάδας καταγράφει το Μέρα 25, στο 2,5% στην πρόθεση ψήφου.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός: Μπροστά ο Μητσοτάκης, πίσω του ο «Κανένας»
Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς είναι καταλληλότερος για την θέση του πρωθυπουργού, με 38% έναντι 23% του Αλέξης Τσίπρα. Στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε 40% και ο Αλέξης Τσίπρας 24%. Άνοδο δύο μονάδων παρουσιάζουν εκείνοι που απαντούν «κανένας» στη σχετική ερώτηση.
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ έχει διαφορά 35 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ – το 56% «βλέπει» νίκη της ΝΔ και μόνον το 21% νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μάχη του Κέντρου
«Δυνατά» μπήκε στη μάχη του Κέντρου ο Νίκος Ανδρουλάκης – το 22% δηλώνει ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα τον συγκεκριμένο χώρο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφεται με 20% στην σχετική ερώτηση. Ωστόσο, σημαντικό προβάδισμα και στην συγκεκριμένη ομάδα διαρτηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 26%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συσπειρώσεις των κομμάτων, με τη ΝΔ να εμφανίζεται στο 67% , έχοντας παράλληλα και 5,5 μονάδες νέων εισροών. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται με συσπείρωση 62% έχοντας 4 μονάδες νέων εισορών, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει συσπείρωση 71%, εξασφαλίζοντας παράλληλα 8,5 μονάδες νέων εισροών.
Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να παίρνει τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ – είναι χαρακτηριστικό ότι από εκείνους που εμφανίζονται να ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ σήμερα, είχαν ψηφίσει σε ποσοστό 45% ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Όπως αναφέρει η Pulse, το 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 όπως και το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν τώρα ότι έχουν στραφεί στο ΚΙΝΑΛ. Επίσης, το 78% των σημερινών του ψηφοφόρων αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι» ή «κεντροαριστεροί», με ένα 6% να δηλώνουν «αριστεροί» και άλλο ένα 6% να δηλώνουν κεντροδεξιοί.
Παράλληλα, είναι ενδιαφέρον ότι ένας στους τρεις μεταξύ των «νέων» ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ότι το κόμμα δεν πρέπει καν να μπει σε συζήτηση για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του 2019, μόνον ο ένας στους τέσσερις δεν θέλει συμμετοχή σε κυβερνητική συνεργασία.
«Όχι» στην χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πολίτες για την σταδιακή χαλάρωση μέτρων για την πανδημία στην οποία προχωρεί και η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Μόνον το 31% συμφωνεί ότι είναι κατάλληλ στιγμή για κάτι τέτοιο, με τους συνταξιούχους να διαφωνούν με την χαλάρωση των μέτρων σε ποσοστό 75%. Ισχυρότερο – χωρίς ωστόσο να είναι πλειοψηφικό – ρεύμα για λιγότερο αυστηρά μέτρα εμφανίζεται στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα
Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα Νο1 πρόβλημα για τα νοικοκυριά
Ένα στα δύο νοικοκυριά – ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατηγορίας, μάλιστα – χαρακτηρίζουν τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ως το μεγαλύτρο πρόβλημα σε σχέση με την ακρίβεια. Δεύτερο ζήτημα που θέτουν οι πολίτες είναι το κόστος της θέρμανσης, που – ανάλογα με το ποια πηγή χρησιμοποιούν – έχει ακριβήνει πολύ σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
«Ναι» για τα Rafale και τις φρεγάτες από τους πολίτες
Σε ποσοστό 59% δηλώνουν οι πολίτες ότι συμφωνούν με τις πρόσφατες παραγγελίεςκαι αγορές αμυντικού εξοπλισμού. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ότι συμφωνούν σε ποσοστό 87%, ψηλότερα κι από το 81% που καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ. Με βάση την στάση που έχει κρατήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν σύμφωνοι με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, έχει ασφαλώς ενδιαφέρον.
Δείτε επίσης: Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Αξιοποίηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων: Η πρωτοβουλία του δήμου Αγίας Παρασκευής
- Η Σφιόντεκ επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στο Australian Open
- Ισραήλ: Σειρήνες προειδοποίησης και εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ
- Κρις Μάρτιν και Ντακότα Τζόνσον: Διαψεύδουν τις φήμες περί χωρισμού με ένα ρομαντικό ταξίδι στην Ινδία
- Σημαντική η συμφωνία εκεχειρίας για την αντίσταση των Παλαιστινίων, δηλώνει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ