Δημοσκόπηση αποκαλύπτει την ανησυχητική τάση της κοινωνικής ανασφάλειας και την αυξανόμενη υποστήριξη στον Κανένα. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega αποκαλύπτει όχι μόνο την επιμονή της κοινωνικής δυσαρέσκειας, αλλά και μια ανησυχητική τάση: σχεδόν οι μισοί πολίτες της χώρας (47%) αισθάνονται απροστάτευτοι, έξω από το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει μια οργανωμένη πολιτεία. Το ερώτημα που θέτει η δημοσκόπηση είναι χαρακτηριστικό: Φανταστείτε τον κόσμο ως μια πόλη προστατευμένη από ένα κάστρο που περιβάλλεται από έρημο. Υπάρχουν άνθρωποι ασφαλείς εντός του κάστρου και άνθρωποι εκτός αυτού. Εσείς που πιστεύετε ότι βρίσκεστε; Μέσα ή έξω από το κάστρο;
Η διατύπωση αυτή δεν περιορίζεται στον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, αλλά περιλαμβάνει την ευρύτερη αίσθηση ανασφάλειας και αποξένωσης από τα κοινά, τη δημοκρατία και το κράτος πρόνοιας. Στο 47% ανήκουν οι πολίτες που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους εκτός του κάστρου. Αυτή η κατάσταση καταδεικνύει μια ευρύτερη αίσθηση απομάκρυνσης από τις κοινές αξίες και τον κοινωνικό ιστό.
Σε αντίθεση με τον διαχωρισμό των κυρίαρχων και υποτελών τάξεων, η διάκριση ανάμεσα στους «μέσα» και «έξω» περιλαμβάνει και προνομιούχες ομάδες που νιώθουν υποβαθμισμένες. Δικαιώματα που κάποτε θεωρούνταν κατοχυρωμένα, τώρα αμφισβητούνται, με αποτέλεσμα το 40% της μεσαίας τάξης να αισθάνεται εκτός των τειχών. Οι άνθρωποι αυτοί αποστασιοποιούνται από την κοινότητα των «προστατευμένων», χωρίς να νιώθουν αναγκαστικά ότι ανήκουν σε μια ομάδα με κοινά συμφέροντα.
Από την πλευρά των εκλογικών προτιμήσεων, οι εκτός των τειχών ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό τον Κανένα, με 13,7%. Αυτό το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των «εντός» (4,7%) και σαφώς υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό (9,2%). Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ προτιμάται από όσους ήδη έχουν αποφασίσει, με 13%, αλλά υπολείπεται του Κανένα.
Η δημοσκόπηση αυτή επισημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό της εργατικής τάξης, το 68%, δηλώνει ότι νιώθει εκτός των τειχών, ενώ ακολουθούν οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι με ποσοστά 65% και 57% αντίστοιχα. Αντίθετα, η ανώτερη τάξη απολαμβάνει μεγαλύτερη προστασία, με το 71% να βρίσκεται εντός του κάστρου, αν και το 30% αυτής νιώθει απροστάτευτο.
Αυτή η ανάλυση των δεδομένων ενισχύει τη σύσταση ότι οι μη προνομιούχοι δεν εκφράζονται με καθαρά πολιτικά κριτήρια, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση του πολιτικού χάρτη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr