(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Δημοσκόπηση της GPO: Στο 9,2 η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Κερδισμένο το ΚΙΝΑΛ

Στις 9,2 μονάδες είναι η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στην νέα δημοσκόπηση της GPO, με το ΚΙΝΑΛ να είναι το πιο κερδισμένο κόμμα.

Στο γράφημα που ακολουθεί μπορούμε να δούμε και την εξέλιξη των ποσοστών από τους προηγούμενους μήνες μέχρι και την σημερινή με το ΚΙΝΑΛ να σημειώνει συνεχόμενη άνοδο.

Αξιοσημείωτο είναι και η άνοδος του ΚΚΕ το οποίος τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει 5,5% ενώ τώρα ανέβηκε στο 6,2.

Από την άλλη η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 δεν έχουν σημειώσει καμία αλλαγή στα ποσοστά τους, με τις δυνάμεις που χάνονται από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να κατευθύνονται προς το ΚΙΝΑΛ.

Η GPO ρωτώντας τον κόσμο και για την πρόσφατη κακοκαιρία και για τον εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό, έβγαλε σαν συμπέρασμα ότι ο κόσμος ρίχνει περισσότερες ευθύνες στην ανάδοχο εταιρεία.

Το 6,5% θεωρεί ότι η σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου δεν επέτρεψε την ορθότερη διαχείριση του θέματος, ενώ ένας στους τέσσερις πολίτες (25,1%) απαντά αυθόρμητα ότι όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνετέλεσαν στην κατάσταση που δημιουργήθηκε. 

Όσον αφορά τα προβλήματα που προέκυψαν σε άλλους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, εκεί οι ευθύνες βαρύνουν κατά βάση την Περιφέρεια Αττικής σε ποσοστό 37,5% και ακολούθως το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με 19,4%. 

Η συνολική διαχείριση της κακοκαιρίας από τον κρατικό μηχανισμό κρίνεται αρνητικά από το 79,1% των πολιτών, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποδίδουν ευθύνες σε ποσοστό 87,3% στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην προκειμένη περίπτωση.  

Εξίσου αρνητική σε ποσοστό 89,2% είναι και η κριτική που ασκείται στο σύνολο των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρεια), καθώς η συμβολή τους με ελάχιστες εξαιρέσεις κρίνεται ελλιπέστατη και ανεπαρκής. 

Θετικά αντιμετωπίζεται από το 56,6% του συνόλου η απόφαση της Κυβέρνησης να ζητήσει από την Αττική Οδό την καταβολή αποζημίωσης ύψους 2.000 ευρώ, έναντι 40,9% που δεν πείστηκε από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Οι πολίτες τοποθετήθηκαν και στο άλλο μεγάλο πολιτικό ζήτημα της προηγούμενης εβδομάδας, την πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. 

Με βάση λοιπόν αυτά που άκουσαν ή είδαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολόγησαν θετικά σε ποσοστό 43% την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

Ενώ το 46,2% σχολίασε αρνητικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Δείτε επίσης: Οι αλλαγές του επιτελικού κράτους από τον Γ. Γεραπετρίτη