Δημοσκόπηση: Το οικονομικό βαρόμετρο της Interview για την POLITIC για τις επιχειρήσεις του Ν. Θεσσαλονίκης

Δημοσκόπηση: Το οικονομικό βαρόμετρο της Interview για την POLITIC για τις επιχειρήσεις του Ν. Θεσσαλονίκης

Το οικονομικό βαρόμετρο επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης καταγράφει προβληματισμό και άγχος για την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση. Οι κλυδωνισμοί είναι πολλοι για τον κόσμο του επιχειρείν, που πλέον πλέει σε αχαρτογράφητα νερά αλλά οι δείκτες υποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία αντέχει.

To 2021 ήταν με οικονομικούς όρους μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2020, αλλά σίγουρα οι επιχειρήσεις δεν είδαν τους τζίρους του 2019. Οι οικονομικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πανδημικής κρίσης είναι πλέον ορατές στην πραγματική οικονομία, δημιουργούν ανησυχία στους πολίτες και διαμορφώνουν ένα σκηνικό απαισιοδοξίας που καταγράφεται στο οικονομικό βαρόμετρο της εταιρίας Interview για λογαριασμό της POLITIC.

Ειδικότερα, για το 42% το 2021 έκλεισε με αύξηση τζίρου σε σχέση με το 2020 , και για το 41% η χρονιά έκλεισε με μείωση του τζίρου.

Ανάλογα ισομοιρασμένη είναι η πίτα και στην ερώτηση του κατά πόσο οι επιχειρηματίες είναι αισιόδοξοι για την επιχείρησή τους το 2022. Το 48% απαντά πολύ/αρκετά και το 49% λίγο/καθόλου.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, το 43% των επιχειρήσεων αποκαλύπτει ότι στο επόμενο διάστημα θα κρατήσει το προσωπικό που απασχολεί και από ότι φαίνεται η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας καθώς το 18% δηλώνει οτι θα αυξήσει το προσωπικό του. Ωστόσο, το 20% των επιχειρήσεων που πρόκειται να μειώσει το προσωπικό δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας της οποίας το ποσοστό ανήλθε στο 13% το Γ΄ τρίμηνο 2021.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών (72%) δηλώνει ότι συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Συνεπώς οι βλέψεις της κυβέρνησης για περαιτέρω αύξηση από το καλοκαίρι και μετά, βρίσκουν σύμφωνους τους επιχειρηματίες.

Πανδημία και ενέργεια λειτουργούν τροχιοδεικτικά για την πορεία της οικονομίας  

Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (48%) σταμάτησε για κάποιο διάστημα τη δραστηριότητά της εντός του 2021 λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις (65%) εντάχθηκαν σε κάποια από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της πανδημίας διαμορφώνουν μια πολύ πιεστική κατάσταση η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς οι επιχειρηματίες σε ποσοστό της τάξης του 60% θεωρούν ότι επηρεάζουν αρνητικά το τζίρο τους ενώ μόλις το 6% πιστεύει ότι επηρεάζει θετικά. Συνεπώς, συμπεραίνουμε ότι τα περιοριστικά μέτρα ζημιώνουν σε μεγάλο βαθμό τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων χωρίς παράλληλα να μπορούν να αναχαιτίσουν το πανδημικό κύμα.

Σε ότι εχει να κάνει με το αυξημένο κόστος της ενέργειας, οι δείκτες της έρευνας περιγράφουν αυτό που πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα και το οποίο ήδη έχουν αντιληφθεί οι πολίτες. Ανατιμήσεις και πληθωριστικές πιέσεις, θα επηρεάσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα καθαρά εισοδήματα. Το 52% αποκαλύπτει ότι το αυξημένο κόστος δεν έχει περάσει ακόμη στις τιμές των προϊόντων ή υπηρεσιών αλλά θα περάσει στο επόμενο διάστημα, το 27% καταθέτει ότι έχει ήδη μετακυληστεί το επιπλέον κόστος, ενώ το 21% λέει ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει επηρεάσει το τελικό κόστος προϊόντων/υπηρεσιών τους.

Επιστρεπτέες προκαταβολές

Όπως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν θα πληρωθούν από τον Γενάρη, αλλά από τον Ιούνιο, δίνοντας δηλαδή μία παράταση 6 μηνών και, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, οι πολίτες θα πληρώσουν λιγότερο από το 50%. Ωστόσο, αποκαλυπτικό της δυσμενούς κατάστασης των επιχειρήσεων είναι ότι το 32% δήλωσε ότι δε μπορεί να επιστρέψει την επιστρεπτέα προκαταβολή ενώ το 48% γνωστοποιεί ότι θα ανταποκριθεί αλλά σχετικά δύσκολα.

Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα σημεία της δημοσκόπησης είναι ότι η πρακτική των επιστρεπτέων προκαταβολών δεν επιφέρει επί της ουσίας ζημία στο ελληνικό Δημόσιο καθώς με αυτά τα χρήματα οι περισσότερες επιχειρήσεις (37%) καλύπτουν πάγιες λειτουργικές ανάγκες όπως για παράδειγμα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Συνεπώς, τα χρήματα επιστρέφουν και πάλι στα ταμεία του κράτους. Το 29% βεβαιώνει ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα για να καλύψει ασφαλιστικές υποχρεώσεις, το 24% φορολογικές υποχρεώσεις ενώ το 22% μισθοδοσία και πληρωμές προμηθευτών.

Καταληκτικά, διαφαίνεται μια ανάκαμψη της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων σε σχέση με αυτήν που επικράτησε κατά τη διάρκεια των συνεχόμενων lockdown. Ωστόσο, διατηρείται σε σημαντικό βαθμό η επιφυλακτικότητα σε σχέση με την περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης, κυρίως λόγω της ανασφάλειας που δημιουργούν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, μεταφορές και η επίδρασή τους, μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας, στις τιμές των περισσότερων καταναλωτικών αγαθών. Ενδεικτικό είναι ότι το 68% είναι λίγο έως καθόλου αισιόδοξο για την πορεία της οικονομίας μέσα στο 2022 ενώ μόλις το 32% είναι αρκετά έως πολύ αισιόδοξο.

Δείτε επίσης: Επιδότηση 400 εκατ. ευρώ για όλους σε ρεύμα και αέριο – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Loading

Play