Διπλωματικές πηγές: Όλοι στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο είναι καλά στην υγεία τους

Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος έχει συμπληρώσει τέσσερις μήνες και δύο μέρες από τότε που άρχισε.

Σήμερα το πρωί κατά την διάρκεια πυραυλικής επίθεσης εναντίον της πόλης του Κιέβου, χτυπήθηκε κτίριο πλησίον της κατοικίας υπαλλήλου της ελληνικής πρεσβείας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Το σύνολο των υπαλλήλων της πρεσβείας είναι καλά στην υγεία τους, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

 Την ώρα πυραυλικής επίθεσης στο Κίεβο μάλιστα, χτυπήθηκε και το σπίτι της Ελληνίδας αναπληρώτριας προξένου στο Κίεβο. Από την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουκρανίας Ιχόρ Κλιμένκο στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η Ελληνίδα αναπληρώτρια πρόξενος μεταφέρθηκε σώα και ασφαλής στο κτήριο της πρεσβείας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σπίτι της έχει υποστεί ζημιές.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο είπε μέσω του Telegram ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ κάποιοι είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτό που συνέβη, γίνεται «για εκφοβισμό των Ουκρανών καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ». Σήμερα το πρωί περίπου στις 06:30 ώρα Ελλάδος έγιναν τέσσερις εκρήξεις μισή ώρα μετά που ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικής άμυνας στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Μετά τον βομβαρδισμό του εχθρού, πυρκαγιά ξέσπασε σε κτίριο εννιά ορόφων», ανέφερε παράλληλα η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε μήνυμά της στην εφαρμογή Telegram.

Το θετικό είναι πως ένα κοριτσάκι επτά ετών κατάφερε να διασωθεί όπως είπε ο δήμαρχος, ενώ τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν τη μητέρα της.

Ομάδα του AFP που μετέβη εκεί, είδε τους τρεις τελευταίους ορόφους του κτιρίου να φλέγονται και το κλιμακοστάσιό του να έχει καταστραφεί τελείως, ενώ η αστυνομία απέκλεισε την συνοικία. «Πύραυλος καταρρίφθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου, τα θραύσματά του έπεσαν σε χωριό», σημείωσε επίσης σε μήνυμά του στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα.

«Οι στρατιωτικοί μας κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τις επιθέσεις κατά της πόλης μας. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε 100% την ασφάλεια στο Κίεβο ούτε αλλού στην Ουκρανία όσο η επίθεση αυτή συνεχίζεται», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κλίτσκο.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό βουλευτή Ολέκσι Γκοτσαρένκο η Ρωσία επιτέθηκε με 14 πυραύλους στο Κίεβο και την περιφέρειά του.

Στο σημείο που έγινε η επίθεση, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να φύγουν από τα κτίρια ενώ άλλοι έκλαιγαν. Μια γυναίκα μάλιστα κατέβηκε με το μπουρνούζι.

«Είναι η τρίτη φορά που βομβαρδίζουν εδώ. Ξύπνησα με την πρώτη έκρηξη, βγήκα στο μπαλκόνι και είδα πυραύλους να πέφτουν και άκουσα μια τεράστια έκρηξη και τα πάντα άρχισαν να δονούνται», δήλωσε ο Γιούρι, ένας 38χρονος κάτοικος της περιοχής. «Έπεσαν τέσσερις πύραυλοι από τις 06:30», ανέφερε ο Έντουαρντ Τσκούτα. Ένα κτίριο «επλήγη απευθείας στους τελευταίους ορόφους και είδα με τα ίδια μου τα μάτια τραυματίες να βγαίνουν» από μέσα, διηγήθηκε.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Έπληξε κέντρα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού σε τρεις περιφέρειες της Ουκρανίας