«Οι σταδιακές, αλλά δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις των φόρων παραμένουν κεντρική μας επιλογή. Αυτές γίνονται εφικτές χάρη στα αυξημένα έσοδα του κράτους, που επιτυγχάνουμε τόσο με την ανάπτυξη της οικονομίας -μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση του χρέους, δύο τομείς στους οποίους η χώρα μας πρωταγωνιστεί σήμερα στην Ευρώπη- όσο και με τη μείωση της φοροδιαφυγής», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του κυριακάτικη ανάρτηση για τον Νοέμβριο, με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.
«Τα στοιχεία σχετικά με τη μείωση αυτής της κοινωνικά άδικης πρακτικής, με την οποία βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο, δείχνουν ότι έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο. Αυτό κατέστη δυνατό και χάρη στον νέο τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ, που αξιοποιεί σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως το myData και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS», συνεχίζει ο πρωθυπουργός.
Και προσθέτει: «Μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική μείωσης των φόρων μέχρι το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής μας θητείας, το 2027. Μία πολιτική που έχει συνεισφέρει και στη συνεχή συρρίκνωση της ανεργίας». Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο η ανεργία μειώθηκε περαιτέρω στο 9,3% από το 17,5% που ήταν το 2019, σημειώνοντας χαμηλό 15ετίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει επίσης πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται σε διαβούλευση, περιλαμβάνει 12 σημαντικές φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2025.
«Τις είχα προαναγγείλει τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ και τις υλοποιούμε. Αναφέρω ορισμένες: κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες), συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων με “μπλοκάκι” με όφελος 400-500 ευρώ. Ειδικά για φυσικά πρόσωπα -αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις- που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, μειώνεται κατά 50% στο ελάχιστο το τεκμαρτό εισόδημα. Ακόμη, θεσπίζεται τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος που θα παρέχεται σε όσους ιδιοκτήτες νοικιάζουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα που έως πρότινος κρατούσαν κλειστά», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.
«Η καλή πορεία της οικονομίας και η αύξηση των δημοσίων εσόδων από τη μείωση της φοροδιαφυγής μεγεθύνει και το εύρος της κοινωνικής μας πολιτικής», επισημαίνει. «Γιατί εκεί κατευθύνουμε και θα κατευθύνουμε το μέρισμα της ανάπτυξης και των πλεονασμάτων». Παράδειγμα, το Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα σχολικά έτη 2024-2025 και 2025-2026 συνολικού προϋπολογισμού 345 εκ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός προχωρά και σε δράσεις με κοινωνικό πρόσημο: «Μέσω του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης θα χορηγηθεί voucher ύψους 800 ευρώ το μήνα (ανά παιδί) σε 2.500 παιδιά». Aυτό το πρόγραμμα θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης για την ενδυνάμωση οικογενειών που έχουν παιδιά με αναπηρία ή με αναπτυξιακή διαταραχή.
Θέτοντας την έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Υπογράφηκε η σύμβαση για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση 17 νέων σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Τα νέα κτήρια θα είναι βιοκλιματικά και θα καλύψουν τις ανάγκες 5.000 μαθητών σε 9 περιφερειακούς Δήμους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στην ασφάλεια και τη νεανική παραβατικότητα, σημειώνοντας ότι η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τις στοχευμένες δράσεις πρόληψης. «Μόνο την τελευταία εβδομάδα σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 6.166 έλεγχοι ατόμων, 334 προσαγωγές, 227 συλλήψεις και βεβαιώθηκαν 272 παραβάσεις».
Στο τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, επισημαίνοντας ότι «το σχετικό νομοσχέδιο προωθείται σε δημόσια διαβούλευση και θα οργανώνει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών».
Σημαντικά έργα επίσης περιλαμβάνουν το Μουσείο Ελύτη, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που γιορτάζει 65 χρόνια ύπαρξης, φιλοξενώντας 252 ταινίες.
Κάπου εδώ σας αφήνω. Τα λέμε την επόμενη Κυριακή!