Δόμνα Μιχαηλίδου: «Διασφαλίζουμε το δικαίωμα κάθε συμπολίτη μας στην ίση συμμετοχή στην υγεία»

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε για την αναγκαιότητα της προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων και των ατόμων με αναπηρία

«Η κοινωνική πολιτική, που εφαρμόζουμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, δεν αποτελεί μία μορφή κρατικής φιλανθρωπίας, δεν στηρίζεται στη φιλευσπλαχνία της εξουσίας. Είναι υποχρέωση που απορρέει από τις αρχές και τις αξίες που θεμελιώνουν τον πολιτισμό μας, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην ημερίδα για τα ατομικά δικαιώματα και την αναπηρία, που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

propoli

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η οποία αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τονίστηκε η αναγκαιότητα της προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων και των ατόμων με αναπηρία, ενώ, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή στρατηγική για τους ανθρώπους με αναπηρία, οι δράσεις εθνικής στρατηγικής, καθώς και το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρία σε ζητήματα δικαιοσύνης και κοινωνικής πρόνοιας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάππας, ο αντιπρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαββας Παπασάββας, η αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Πειραιά, Κυριακή Μπουρδάκου, ο πρόεδρος των Special Olympics, Διονύσης Κοδέλλας, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Χρήστος Ροζάκης και η πάρεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Μαρία Γκάνα.

Αναφερόμενη στις ενεργητικές πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή, καθώς και στην αγορά εργασίας, η υφυπουργός έκανε λόγο για:

  • Τη θέσπιση της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού και της Κάρτας Αναπηρίας.
  • Την επιχορήγηση και υλοποίηση έργων προσβασιμότητας.
  • Τη θεσμοθέτηση προγραμμάτων υποστηριζόμενης απασχόλησης.
  • Το πρόγραμμα της πρώιμης παρέμβασης.
  • Τα μέτρα για την ενίσχυση του θεσμού των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
  • Την ψηφιοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας.
  • Τις έκτακτες και οριζόντιες οικονομικές ενισχύσεις των ατόμων με αναπηρία.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Η αναπηρία δεν είναι ανημποριά, αλλά μία διαφορετικότητα μέσα στην κοινωνία μας και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό και ως Πολιτεία, διασφαλίζουμε το δικαίωμα κάθε συμπολίτη μας στην ίση συμμετοχή στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην πληροφορία και στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία δεν είναι μόνο υποχρέωση της πολιτείας. Είναι υποχρέωση όλων μας, γιατί κάθε πολίτης, έχοντας ο ίδιος δικαιώματα, έχει καθήκον απέναντι στον άλλον και στο κοινωνικό σύνολο να σέβεται, να τηρεί και να προάγει τα δικαιώματα που ο ίδιος αναγνωρίζει στον εαυτό του και σε αυτό αποσκοπούν και οι πολιτικές που εφαρμόζουμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Να άρουμε τα εμπόδια που βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρία και να τους διασφαλίσουμε ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή. Επιτέλους, καταφέραμε να αλλάξουμε τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει την αναπηρία. Συνεχίζουμε, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».

Loading