Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε για τις δράσεις για την προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας και των κακοποιημένων παιδιών
Διαμερίσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τους ευάλωτους πολίτες
Η Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στο MEGA για το πρόγραμμα διάθεσης διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για όσους τα έχουν ανάγκη.
«Ξεκινάμε ένα πρόγραμμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που ξεκινά από τη μεγάλη ανάγκη που έχουν οι οικονομικά ευάλωτοι συμπολίτες μας να βρουν μια στέγη οικονομικά προσιτή. Προσπαθούμε να δώσουμε μια λύση σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο, αλλά και για όλα τα ακίνητα που βλέπουμε κλειστά και ερημωμένα στο κέντρο της πόλης. Θα καταγραφούν από τους δήμους τα ακίνητα αυτά που δε χρησιμοποιούνται για καιρό, μετά θα ανοίξει αυτή η λίστα στους ευάλωτους συμπολίτες μας με εισοδηματικά κριτήρια για να εγγραφούν, και θα εγγραφούν και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Μέσα στο 2022 περιμένουμε την καταγραφή των ακινήτων και των ιδιοκτητών», εξήγησε και πρόσθεσε:
«Πολλά είναι τα ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί. Θα τα καταγράφει ο δήμος, ο ιδιοκτήτης λέει αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και το κράτος κάνει επιδότηση ενοικίου ή δίνει και φορολογικά κίνητρα, όπως ενεργειακή αναβάθμιση, του εξασφαλίζει το ενοίκιο. Το κόστος της ανακατασκευής θα το διασφαλίσει το κράτος, με ένα “ταβάνι”. Εξασφαλίζει το κράτος τη χρηματοδότηση της οικοσκευής και της ενεργειακής και κατά τα άλλα αναβάθμισης», συνέχισε.
Προστασία παιδιών από κακοποίηση
«Η αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης είναι προτεραιότητά μας. Μέσα στην πανδημία έχουμε περισσότερα περιστατικά. Έχουμε και την εθνική γραμμή 1107 ώστε 24 ώρες το 24ωρο κάποιος να μπορεί να καταγγείλει κάθε είδους παιδική κακοποίηση και να λαμβάνει υποστήριξη από τους ειδικούς. Παράλληλα, σε όλες τις δομές που εποπτεύουμε, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, ορφανοτροφεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης εργάζονται πλέον μόνο άνθρωποι με λευκό ποινικό μητρώο και υπάρχει ειδικός παιδικής προστασίας, ένας κοινωνικός λειτουργός, στον οποίο φτάνει η πληροφορία. Ο άνθρωπος αυτός θα παραπέμψει την καταγγελία, ώστε να μη χάνεται η πληροφορία»
Απλούστευση διαδικασιών αναδοχής & υιοθεσίας
«Μέχρι στιγμής οι υιοθεσίες και αναδοχές στη χώρα μας ήταν η ατέρμονη προσπάθεια γονέων να βρουν ένα παιδί. Πρέπει πρώτα να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βοηθήσουμε τις οικογένειες που χρόνια προσπαθούν να πάρουν ένα παιδί. Ξεκινήσαμε με 2.200 παιδιά, έχουμε βγάλει 750 παιδιά από τα ιδρύματα. Σήμερα υπάρχουν 1450 παιδιά, όλα καταγεγραμμένα, έχουμε φτιάξει ένα site paidi.gov.gr, ώστε να μπορεί ο κόσμος να βλέπει πόσα παιδιά είναι σε ιδρύματα».
«Πλέον η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και ψηφιακή. Μέσα σε έξι μήνες κάποιος μπορεί να είναι κατάλληλος για αναδοχή, και η κατάθεση εγγράφων γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ για την υιοθεσία η διαδικασία διαρκεί 9 μήνες. Αν κάποιος θέλει να υιοθετήσει παιδί κάτω από 6 ετών, στη σελίδα μας θα δει ότι δεν υπάρχουν. Αλλά υπάρχουν παιδιά για αναδοχή όλων των ηλικιών»
Δείτε επίσης: Ν. Κεραμέως: «Περισσότερο προσωπικό στα ΑΕΙ, ευρωπαϊκά κονδύλια, εξυγίανση του ακαδημαϊκού χάρτη»
- Περού: Δραματικό τροχαίο με 11 νεκρούς κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής
- Μεξικό: Ένοπλη επίθεση σε μπαρ με 6 νεκρούς και 10 τραυματίες
- Λαμία: Παιδί παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στους γονείς του
- Σοβαρό περιστατικό φωτιάς σε μπαρ στο Παγκράτι
- Στα Νέα της Δευτέρας: Οι διαθήκες στη ψηφιακή εποχή