Τη διαφορά στη μητρότητα δεν την κάνει, αν είσαι μισθωτή ή όχι.
«Γι’ αυτό, ανοίξαμε εχθές, 18/4, την πλατφόρμα parentalbenefits.dypa.gov.gr, προκειμένου να λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας και οι μη μισθωτές, αποκαθιστώντας έτσι μία μεγάλη αδικία. Από εδώ και στο εξής, οι μη μισθωτές (ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) θα λαμβάνουν 830 ευρώ τον μήνα για εννέα μήνες, όπως ακριβώς και οι μισθωτές, δηλαδή 7.500 ευρώ».
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στο ACTION 24 TV.
Και προσέθεσε: «Αν υπολογίσουμε σε αυτό και το επίδομα γέννησης, που κυμαίνεται από 2.400 έως 3.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, τότε φτάνουμε στα 1.100 ευρώ έως 1.200 ευρώ τον μήνα καθαρά. Πρόκειται για μία σημαντική ενίσχυση, συνολικού ύψους 10.000 ευρώ, καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις των υιοθεσιών.
Το μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ για όσες γέννησαν από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023 και μετά, ενώ το δικαίωμα στο επίδομα μητρότητας είναι μεταβιβάσιμο στον πατέρα για επτά μήνες. Για παράδειγμα, αν ο μισθός ή το εισόδημα της μητέρας είναι υψηλότερο από του πατέρα, συμφέρει την οικογένεια να επιστρέψει η μητέρα στην εργασία και να λαμβάνει ο πατέρας το επίδομα. Αν μία γυναίκα κάνει σήμερα αίτηση, την 1η ημέρα του επόμενου μήνα θα μπει στον λογαριασμό της το επίδομα.
Επίσης, κάτι άλλο σημαντικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, πριν από έναν χρόνο, επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας από τους έξι στους εννέα μήνες για τις μισθωτές. Εκεί δηλαδή που έπαιρναν για έξι μήνες 713 ευρώ, σήμερα, λαμβάνουν για εννέα μήνες 830 ευρώ. Είπαμε ότι θα βοηθήσουμε τη γυναίκα και την ελληνική οικογένεια και το κάνουμε πράξη».
Για την ασφαλιστική ικανότητα των συνταξιούχων, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι ο ΕΦΚΑ δεν θέλει οφειλέτες, αλλά ανθρώπους που να μπορούν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους. «Γι’ αυτό, την επόμενη κιόλας εβδομάδα, θα εκδώσουμε μία νέα υπουργική απόφαση, ανεβάζοντας το πλαφόν από τις 20.000 ευρώ στις 30.000, ώστε να μπορεί κάποιος να είναι ασφαλιστικά ενήμερος. Από την ερχόμενη εβδομάδα, όσοι έχουν χρέος μέχρι 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ θα μπορούν να ρυθμίσουν το χρέος τους, να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και να παίρνουν τη σύνταξή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την καταβολή των συντάξεων Μαΐου και το Δώρο του Πάσχα, η υπουργός Εργασίας είπε τα εξής: «Το Δώρο Πάσχα πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη και είναι υποχρεωτικό για όλους τους εργοδότες. Φέτος, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, θα είναι μάλιστα αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 415 ευρώ. Οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, ενώ του ΕΦΚΑ θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου».
Σε ερώτηση σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε τα ακόλουθα:
«Υπάρχει ένας γενικότερος αποπροσανατολισμός και καλλιεργείται μία εικόνα ότι δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αντιθέτως, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας υπάρχουν και είναι, για εμάς, πάρα πολύ σημαντικές. Τις κινητροδοτούμε, διότι σηματοδοτούν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή, περνάνε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας δύο νέες συλλογικές συμβάσεις, μία στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών και μία τοπική στα Χανιά της Κρήτης. Όσον αφορά στο κομμάτι της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ακολουθούμε την πρακτική των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Για τις ευρωεκλογές, η υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι η κάλπη είτε εθνική είτε ευρωπαϊκή κρίνει τη σταθερότητα και το μέλλον της χώρας. «Γι’ αυτό, επιμένουμε ότι ο κόσμος πρέπει να πάει να ψηφίσει υπεύθυνα, έχοντας κατά νου ότι πέντε χρόνια τώρα έχουμε επιδείξει μία υπεύθυνη στάση, έχουμε αντεπεξέλθει σε πολύ δύσκολα θέματα, όπως στην πανδημία και τα ελληνοτουρκικά, έχουμε φέρει σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τους μισθούς και την προστασία της οικογένειας και έχουμε κινηθεί με υπεύθυνο τρόπο σε κάθε επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να θέσουμε το ερώτημα της κάλπης στις σωστές του διαστάσεις. Δεν είναι αστείο. Είναι πολύ σοβαρό ποιους στέλνουμε στην Ευρώπη, για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Κάθε φωνή που λαϊκίζει, μιλάει ατεκμηρίωτα και δεν βασίζεται στην πραγματικότητα, δεν πρέπει καν να την ακούμε, διότι στο μόνο που στοχεύει είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας», υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.