Σχετικά με την πρωτοβουλία παροχής δωρεάν φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, ενημέρωσε ότι αφορά περίπου 130.000 χαμηλοσυνταξιούχους με βάση τα κριτήρια του καταργημένου ΕΚΑΣ. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς καμία συμμετοχή, διορθώνοντας ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου από το 2020.
Ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε επίσης ότι οι υπολογισμοί δείχνουν ότι συνολικά περίπου 310.000 άτομα θα επωφεληθούν από αυτή τη ρύθμιση, καθώς θα προστεθούν στους 180.000 υφιστάμενους δικαιούχους. Το μέτρο αφορά κυρίως τον ΕΟΠΥΥ, με τον ΕΦΚΑ να συνεργάζεται με την ΑΑΔΕ για την επιβεβαίωση των δικαιούχων.
Αναφερόμενος στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο Υφυπουργός τόνισε ότι επανεξετάζονται κάθε τρία χρόνια με βάση το προσδόκιμο επιβίωσης, το οποίο δεν έχει μεταβληθεί στην τρέχουσα περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια ηλικίας θα παραμείνουν σταθερά μέχρι το 2027 τουλάχιστον.
Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται για τη διαχείριση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν και την ίδρυση του ΤΕΚΑ το 2021, το οποίο εισάγει για πρώτη φορά έναν κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στην κοινωνική ασφάλιση.
Στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι, με σωρευμένα κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ. Στις επόμενες δεκαετίες, εκτιμάται ότι το ΤΕΚΑ θα διαχειρίζεται κεφάλαια που θα φτάσουν το 40%-50% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Ο Υφυπουργός τόνισε ότι οι πραγματικές αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι θετικές, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι οι συνταξιούχοι του ΤΕΚΑ θα λάβουν επικουρικές συντάξεις σημαντικά υψηλότερες από αυτές του υφιστάμενου διανεμητικού συστήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ