Δραματική κατάσταση της ισραηλινής οικονομίας: Παγωμένες επιχειρήσεις και στρατός στο προσκήνιο

Δραματική κατάσταση της ισραηλινής οικονομίας: Παγωμένες επιχειρήσεις και στρατός στο προσκήνιο

Ήδη ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς στην Ισραηλινή Κεντρική Τράπεζα, η οποία υπολογίζει το οικονομικό κόστος για το 2025 στα 67 δισ. δολάρια. Η δεύτερη σύγκρουση που ξεκινά η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρνει την οικονομία της χώρας πραγματικά στα όριά της. Μπορεί η μεγάλη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ να φαίνεται ανθεκτική, ωστόσο οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας καταρρέουν. Όπως αναφέρει η Washington Post, το ΑΕΠ του Ισραήλ έχει μειωθεί σημαντικά, με εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και δομικά θέματα να υποχρεώνουν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας σε εξωτερικές αγορές.

Η ζήτηση για στρατιωτική θητεία είναι τεράστια, με περίπου 287.000 Ισραηλινούς να κλήθηκαν για υπηρεσία μετά τις 7 Οκτωβρίου. Αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση στην επαγγελματική ζωή πολλών, καθώς προσπαθούν να συνδυάσουν την εργασία τους με τις στρατιωτικές υποχρεώσεις. Επιπλέον, οι τομείς των κατασκευών και της γεωργίας πλήττονται σοβαρά από την ακύρωση εργασιακών αδειών που είχαν οι Παλαιστίνιοι.

Στον τουρισμό, οι απώλειες είναι πάνω από 75%, με πολλά καταστήματα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ να παραμένουν κλειστά. Ο Abdul Qader Alami, 70 ετών, που διατηρεί ένα περίπτερο με παγωτά στην Παλιά Πόλη, δήλωσε ότι δεν έχει πουλήσει τίποτα εδώ και μήνες. «Η οικονομία ήταν οι τουρίστες και οι τουρίστες έφυγαν», εξήγησε. Ο Νταν Μπεν Ντέιβιντ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Shoresh για Κοινωνικοοικονομική Έρευνα, προειδοποίησε ότι «η οικονομία βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο αν δεν ξυπνήσει η κυβέρνηση», τονίζοντας την αποσύνδεση της κυβέρνησης από τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα ουσίας.

Οι διεθνείς πελάτες, μόλις μήνες πριν από την εκδήλωση της κρίσης, ανησυχούσαν για την κατάσταση στο Ισραήλ, και οι επιχειρήσεις άρχισαν να βλέπουν σοβαρές επιπτώσεις. Ο Σαγκί Ελιγιάχου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας KMS lighthouse, ανέφερε ότι ενώ οι πελάτες εκδήλωναν συμπάθεια για την κατάσταση, ακολούθησαν ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η εταιρεία του Ελιγιάχου προχώρησε σε προσλήψεις από το εξωτερικό, ενώ άλλοι υπάλληλοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν.

Η οικονομία του Ισραήλ έχει αποδεδειγμένα αντέξει σε προηγούμενες συγκρούσεις, όμως όπως παρατήρησε ο Ντάνι Μπαχαρ, «αυτός ο πόλεμος φαίνεται σαν η μητέρα όλων των πολέμων», οδηγώντας σε τεράστιες οικονομικές προκλήσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περικοπές στα κεφάλαια που χρηματοδοτούν κοινωνικά προγράμματα, κάτι που επισημαίνει ο οικονομολόγος Μπεν-Ντέιβιντ, ο οποίος αναφέρει ότι «οι πολιτικοί είναι στη γη των λωτοφάγων», υποδηλώνοντας την αποσύνδεσή τους από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Loading

Play