Δράσεις του ΥΠΠΟ για την Προσβασιμότητα στον Πολιτισμό: Υπογραφή Σχέσης με την ΕΣΑμεΑ

Μια σειρά δράσεων και έργων που στοχεύουν στη διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης και συμμετοχής στον Πολιτισμό για όλους τους πολίτες, υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού την τελευταία πενταετία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Η καθολική προσβασιμότητα σε χώρους Πολιτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, αλλά και Δημοκρατίας, και γι’ αυτό το ΥΠΠΟ συμμετέχει ενεργά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, με στόχο όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν ίσα πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) για την εκτέλεση του έργου «Καταγραφή συνθηκών προσβασιμότητας χώρων πολιτισμού και ανάπτυξη ψηφιακής πύλης πληροφόρησης για επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα (ΕΥΜΑΙΟΣ)». Το έργο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με την ΕΣΑμεΑ να αναλαμβάνει την υλοποίηση.

Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Η ισότιμη συμμετοχή των συμπολιτών μας με αναπηρία στη δημόσια ζωή είναι υποχρέωση της δημοκρατικής μας πολιτείας. Το υπουργείο δημιουργεί υποδομές για την πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Στοχεύουμε στην αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε μνημεία παγκόσμιας κλάσης, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους. Η συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ για την καταγραφή προσβασιμότητας και την ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης θα εξασφαλίσει στους ενδιαφερόμενους πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την επικράτεια. Εργαζόμαστε ώστε οι περιορισμοί των συμπολιτών μας με αναπηρία να μην αποτελούν φραγμό στην ισότιμη πρόσβασή τους στο πολιτιστικό προϊόν.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο επικεντρώνεται στην καταγραφή των προσβασιμότητας σε πολιτιστικούς χώρους (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία) με στόχο την αναβάθμισή τους και τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες, ιδίως άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένα άτομα και γενικότερα, άτομα με περιορισμούς.

– Την ανάπτυξη ενός εύχρηστου συστήματος καταγραφής και αξιολόγησης προσβασιμότητας σε πολιτιστικούς χώρους, ώστε να συγκεντρωθούν χρήσιμες πληροφορίες και να επισημανθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

– Την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την αξιολόγηση προσβασιμότητας, περιλαμβάνοντας ένα ψηφιακό εργαλείο επιθεώρησης και διαδικτυακές υπηρεσίες ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο.

– Την εκπαίδευση επιθεωρητών φυσικής προσβασιμότητας για τη διενέργεια αυτοψιών.

– Τον προγραμματισμό αυτοψιών σε τουλάχιστον 100 επισκέψιμους χώρους πολιτισμού και την καταχώριση των πληροφοριών στο αποθετήριο «ΕΥΜΑΙΟΣ».

– Τη δημιουργία δίγλωσσης διαδικτυακής πύλης με προδιαγραφές προσβασιμότητας για άτομα ειδικών αναγκών, που θα περιλαμβάνει λεπτομερείς περιγραφές και πληροφορίες για τους επισκέψιμους χώρους.

©

Loading