Δυναμικό και πολλά υποσχόμενο το ξεκίνημα της Τάνιας Κιουμουρτζίδου για τον πολιτισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δυναμικό και πολλά υποσχόμενο το ξεκίνημα της Τάνιας Κιουμουρτζίδου για τον πολιτισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Συντονίστρια – Υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ν. Δ., Τάνια Κιουμουρτζίδου, με αφορμή την περιήγησή της στο Κιλκίς από την προϊσταμένη εφορίας Αρχαιοτήτων του Κιλκίς κα. Στρατούλη, αποτυπώνει τις σκέψεις της σχετικά με το πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής του Κιλκίς, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και την πρόσφατη ιστορία.

«Επισκέφτηκα την εξαιρετική έκθεση της ΕΦΑ Κιλκίς ”ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εν καιρώ ΠΟΛΕΜΟΥ. Μια έκθεση με συναίσθημα και μνήμη …Από τα χαρακώματα των μαχών… στα σκάμματα των ανασκαφών”. Εκατόν τέσσερα (104) χρόνια πριν περίπου … υπογράφηκε η Ανακωχή του Μεγάλου Πολέμου (11.11.1918) με την σπουδαία συμβολή του Μακεδονικού Μετώπου και μεγάλες μάχες, που δόθηκαν στη γη του Κιλκίς, όπως στο Ραβινέ (1917), το Σκρα και την Δοϊράνη (1918). Μία πολιτιστική αντιπολεμική διαδρομή μνήμης, με αρχαιολογικές θέσεις και ιστορικούς τόπους μαχών, ώστε να υποστηρίξει και την επισκεψιμότητα στην περιοχή. Αυτό στοχεύει και η έκθεση της ΕΦΑ Κιλκίς, που παρουσιάζεται στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και θα προσπαθήσω να φιλοξενηθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Επόμενος προορισμός ήταν τo βυζαντινό φρούριο του Γυναικοκάστρου το οποίο υπήρξε τον 14ο αι. σημαντικό φυλάκιο της βόρειας άμυνας της συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης. Η ΕΦΑ Κιλκίς προετοιμάζει την ολοκλήρωση του έργου για τον φωτισμό της περιμέτρου των τειχών του φρουρίου και της ακρόπολης του καθώς και του μονοπατιού πρόσβασης στο φρούριο. Προετοιμάζει και πρόσθετο έργο με την συνεργασία του ΥΠΠΟΑ για την ασφαλή απόδοση στην κοινωνία καταρχήν του χώρου της ακρόπολής του. Ευχής έργο είναι η ΠΚΜ δια της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς να συμβάλει στην άμεση αποκατάσταση του μονοπατιού πρόσβασης.

Τέλος, επισκέφτηκα τον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού, με ορατά τα κατάλοιπα μιας ρωμαϊκής πόλης, με αμφιθεατρική ανάπτυξη στις πλαγιές λόφου στα Κρούσσια όρη του ΒΑ Κιλκίς, με ασύνηθες τιμητικό ηρώο μιας πλούσιας και σημαντικής οικογένειας με υπέροχη πανοραμική θέα στην γύρω πεδιάδα με παραπόταμους του χρυσοφόρου Γαλλικού ποταμού. Η ΕΦΑ Κιλκίς διαχειρίζεται έναν πολύ ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο με εξαίρετες δυνατότητες πολλαπλασιασμού της επισκεψιμότητάς του από όλη την Μακεδονία, την χώρα μας και την Βαλκανική, η την Ευρώπη.
Επιδίωξή μου είναι να αναδειχθεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, αλλά και όλης της Κεντρικής Μακεδονίας. Σκοπός μου είναι να μεταφέρω και προτάσεις των φορέων στο Υπουργείο Πολιτισμού».

Δείτε επίσης: Ξάνθη: Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος

Loading