Το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται πάνω στην αναδιαμόρφωση και τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα ταλέντα και στις μοναδικές ικανότητες των δημοσίων υπαλλήλων
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, το νέο σύστημα αξιολόγησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα σύστημα talent management, το οποίο έχει ενσωματωθεί στο ευρύτερο πλαίσιο επιλογής προσωπικού, που ξεκινάει από το ΑΣΕΠ και τον πανελλαδικό διαγωνισμό προσλήψεων και εξελίσσεται μετά και την τοποθέτηση του υπαλλήλου στην υπηρεσία.
Στόχος πάντα να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα μοναδικά ταλέντα των υπαλλήλων, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Αλλαγές στην αξιολόγηση
Ενα νέο σύστημα «έξυπνης» αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο έρχεται να διορθώσει τις αστοχίες του υπάρχοντος, αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών έως το τέλος του έτους.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης, στα «παραπολιτικά», στο δημόσιο υπάρχει αξιολόγηση σε ποσοστό 95-97% των υπαλλήλων μόνο που αυτή η αξιολόγηση παράγει τα εξής αποτελέσματα, 50% των υπαλλήλων είναι άριστοι, 45% είναι εξαιρετικά καλοί.
Σύμφωνα με το κ. Βορίδη υπάρχει ένα 4% το οποίο παίρνει χαμηλότερη βαθμολογία και μπαίνει στην κατηγορία που χρήζει βελτιώσεως κάτι το οποίο δεν βελτιώνεται τελικώς γιατί χρήζει βελτιώσεως αλλά δεν κάνουμε κάτι για αυτό. Και υπάρχει το 0,3% το οποίο παίρνει πάρα πολύ κακούς βαθμούς. Όπως αναφέρει αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο επειδή αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο και σε μεγάλους οργανισμούς και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν σκέψεις για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό. «Αυτά τα οποία έχουμε ξεκινήσει να συζητάμε, ήδη τα μελετάμε, μέσα στον Νοέμβριο θα παρουσιάσουμε ορισμένες προτάσεις μας στον πρωθυπουργό να πάρουμε το πράσινο φως.» τόνισε ο κ. Βορίδης.
«Κλειδί» για το νέο σύστημα θα είναι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η στοχοθεσία. Για τον λόγο αυτόν ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα πλαίσιο στόχων για όλα τα υπουργεία, τους εποπτευόμενους φορείς και τις υπηρεσίες.
Η αξιολόγηση θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο
Η αξιολόγηση θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο αλλά και με λιγότερες και πιο στοχευμένες ερωτήσεις που επικεντρώνονται στις δεξιότητες των υπαλλήλων. Όπως έχει ήδη διαβεβαιώσει ο υπουργός Εσωτερικών, η αξιολόγηση δεν σχετίζεται με απόλυση.
Στη «φαρέτρα» τους οι προϊστάμενοι θα έχουν διοικητικά εργαλεία για την ανάπτυξη και επιβράβευση των πιο αποδοτικών υπαλλήλων αλλά και τη βελτίωση των λιγότερο αποτελεσματικών. Η τηλεργασία και η ανταμοιβή παραγωγικότητας, είτε με τη μορφή χρηματικής επιβράβευσης και ταχύτερης μισθολογικής εξέλιξης είτε με επιπλέον ημέρες αδείας (που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης), είναι βασικά εργαλεία που θα έχουν στη διάθεσή τους οι προϊστάμενοι. Παράλληλα, δε, και η επαγγελματική ανέλιξη του εργαζομένου, εφόσον βέβαια επιθυμεί κάποια στιγμή να αναλάβει ανώτερη θέση, θα είναι στη λίστα με τα κίνητρα για τους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους.
Παράλληλα, στο νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η αξιολόγηση των προϊσταμένων, καθώς είναι εκείνοι που θα αναλαμβάνουν και θα χρεώνονται προσωπικά την υλοποίηση των στόχων της μονάδας τους
Δείτε επίσης: Εφετείο: Παράνομη η κινητοποίηση για την αξιολόγηση – Πρόστιμο 3.000 ευρώ για όποιον συνεχίσει τις κινητοποιήσεις (vids)
- Δημοτικό θέατρο Πειραιά: Ιστορικοί χώροι ανοίγουν για μια μοναδική εικαστική δράση
- Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Athens Kallithea στο ΟΑΚΑ
- Ισραήλ: Κατηγορεί τον Πάπα για διπλή στάθμιση μετά τις δηλώσεις του για τη βαρβαρότητα στη Γάζα
- Τέλη κυκλοφορίας: Δεν θα υπάρξει παράταση, προειδοποιεί το υπουργείο Οικονομικών
- Η ταινία «Γενετικά Κατώτεροι» των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Εξαμιλίων Κορινθίας κατακτά το 1ο βραβείο σε διεθνή μαθητικό διαγωνισμό
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr