Ε. Καϊλή: Απαραίτητες οι ψηφιακές δεξιότητες στην νέα εποχή
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ε. Καϊλή: Απαραίτητες οι ψηφιακές δεξιότητες στην νέα εποχή

Στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της χώρας μας να αυξήσει τις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού, μέσω της ευρωπαϊκής ατζέντας των δώδεκα δράσεων για την ενίσχυση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών των κρατών – μελών, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, μιλώντας διαδικτυακά στο Thessaloniki Future Thinking Dialogues, που διοργανώνει το Eλληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η κ. Καϊλή. επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των ψηφιακών δεξιοτήτων που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και εκείνων των εργαζομένων και τόνισε ότι η επανακατάρτιση και η ψηφιακή εκπαίδευση (up skilling , reskilling) είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσαρμογή όλων και περισσότερων ανθρώπων στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ψηφιακή γνώση και η ψηφιακή εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες και για αυτό το λόγο και τα ευρωπαϊκά προγράμματα στοχεύουν στην ανάπτυξη τέτοιων δεξιοτήτων σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής ζωής.
«Δεν το έχουμε αντιμετωπίσει εγκαίρως, υπάρχει τεράστια ζήτηση, δεν υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά… Ήρθε η Ε.Ε., ξυπνώντας θα έλεγα με την πανδημία, να πει ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα (η ψηφιακή γνώση),  ότι δεν μπορεί να επαφίεται σε κάθε χώρα, το πώς θα σχεδιαστεί και να μπορέσουμε να δούμε πως αυτές οι θέσεις θα καλυφθούν και να μπορέσουμε, με μια οριζόντια στήριξη και με μια στρατηγική, να δώσουμε πρόσβαση στην ψηφιακή κατάρτιση και εκπαίδευση» είπε η κ. Καιλή και συνέχισε: «Έχουμε βάλει στόχο το 80% του πληθυσμού να έχει τις στοιχειώδεις ψηφιακές δεξιότητες και σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε ανοίξει πολλές χρηματοδοτήσεις κι έχουμε δημιουργήσει κίνητρα. Γιατί, χάνουμε τα ταλέντα που έχουμε, όχι μόνο από την Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά από την Ευρώπη σε τρίτες χώρες, σε άλλες χώρες, που μπορούν και οικονομικά να υποστηρίξουν μεγαλύτερους μισθούς και να απορροφούν πιο εύκολα ανθρώπινο δυναμικό. ‘Αρα, έχουμε ακόμη τεράστιο χάσμα να καλύψουμε, πάντως το ότι έχουμε ξεκινήσει με τα πρώτα βήματα, από έναν έλληνα επίτροπο, τον αντιπρόεδρο μας τον κ. Σχοινά, να έχει εκτυλιχθεί ένα τέτοιο πλάνο και να αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό, είναι το πρώτο βήμα».

Η κ. Καϊλή αναφέρθηκε, επίσης,  στο πώς εφαρμόζονται οι σχετικές δράσεις της Ε.Ε. σε άλλες χώρες, στη Βουλγαρία, στη Μάλτα, στη Λιθουανία, στην Ισπανία, στο Λουξεμβούργο και σε ότι αφορά την Ελλάδα πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα βλέπω ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην κυβερνοασφάλεια. Θα μπορούσε, λοιπόν, η Ελλάδα για παράδειγμα και εφόσον ο ENISA έχει την έδρα του στην Αθήνα πλέον, να αναπτύξει πολύ σημαντικά τον κλάδο αυτό και όποιος θέλει να εργαστεί σε αυτόν τον κλάδο να βρίσκει στην Ελλάδα εξειδικευμένα προγράμματα. Το θεωρώ τεράστια ευκαιρία…. Η Ελλάδα έχει ακόμη χώρο και έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το δικό στίγμα της και τη δική της ταυτότητα πια στην ψηφιακή εποχή».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Άντερσον: O διάλογος μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχημένα στο εγγύς μέλλον

Loading