Ε. Κυριζίδης στην politic: Πραγματοποιούμε έργα στη Θεσσαλονίκη που δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια

«Έργα που κανείς δεν ακούμπησε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Εφραίμ Κυριζίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, έρχεται να τα υλοποιήσει η διοίκηση του Κ. Ζέρβα. Ο Ε. Κυριζίδης σε συνέντευξή του στην Politic, μίλησε για τα μεγαλεπήβολα έργα και άφησε την αίσθηση μιας βαθιάς και συνειδητής υπόσχεσης πως μέχρι το τέλος της θητείας του, ένα εργοτάξιο θα έχει στηθεί σχεδόν σε κάθε γειτονιά μεταμορφώνοντάς την στην καλύτερή της εκδοχή.

Συνέντευξη στην Β. Γιαννακούδη

propoli

Για ποιες παρεμβάσεις, μπορείτε να πείτε πως είστε πραγματικά περήφανος; Και από την άλλη μεριά, ποιος τομέας κρίνετε πως δεν έχει την πρόοδο που θα έπρεπε και που οφείλεται αυτό;

Ο αγώνας είναι συνεχής και ανένδοτος. Αυτή είναι η εντολή του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Σε μια πόλη που έμεινε πίσω δεκαετίες, με έναν δημόσιο χώρο με συνεχείς βανδαλισμούς, με γειτονιές που έχουν να δουν τον δήμο να τις αναπλάθει και να τις εξωραΐζει πολλά – πολλά χρόνια, δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος ποτέ.
Σίγουρα όμως, σε κάθε έργο που γίνεται, σε κάθε εργοτάξιο που στήνεται σε μια γειτονιά, σε κάθε πεζοδρόμιο που αλλάζει, στην παιδική χαρά που ανακαινίζεται, νιώθεις μια ανακούφιση και γυρνάς στο γραφείο για να ετοιμάσεις το επόμενο.
Η πρόοδος όλων θα ήταν διαφορετική αν δεν ζούσαμε τα δύο πρώτα χρόνια της διοίκησής μας την πανδημία, θυμηθείτε ότι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, και αμέσως μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών των υλικών που ακολούθησε.
Αυτό δεν μας πτοεί, δεν είναι δικαιολογία και είμαι σίγουρος ότι κάθε καλοπροαίρετος κριτής θα αναγνωρίσει ότι πραγματοποιούνται μικρά και μεγάλα έργα στην πόλη, που δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια.

Περιγράψτε μας με δυο λόγια την πορεία κάποιων εμβληματικών έργων της πόλης.

Έργα που κανείς δεν «ακουμπούσε», που όλοι οι συνδυασμοί τα είχαν στα προεκλογικά φυλλάδιά τους, που όλοι σιγοψιθυρίζαμε τα «αρπάξαμε από τα μαλλιά» και λύνουμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα, βρίσκουμε χρηματοδοτήσεις, προχωρούμε τις μελέτες και σύντομα θα έχουμε τους εργολάβους να τα ξεκινούν.
Από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, την υπογραφή της μελέτης, την εύρεση χρηματοδότησης για την Αριστοτέλους, την έναρξη των μελετών για την Εγνατία Οδό, και το φάντασμα της πόλης την πλατεία διοικητηρίου… Από την παραχώρηση, την ολοκλήρωση μελετών και υλοποίηση του «πάρκου για όλους» στην Τούμπα, μέχρι και τον διαγωνισμό ιδεών, την εύρεση χρηματοδότησης για το ντεκ στην παλιά παραλία. Όλα είναι δρομολογημένα και θα τα δούμε να υλοποιούνται πολύ σύντομα.
Παράλληλα τρέχουν και άλλα μεγάλα έργα. Έχουμε την ολοκλήρωση των μελετών για τους Στάβλους Παπάφη και την εξασφάλιση 13 εκ. για την υλοποίηση, την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων και την υλοποίηση των μελετών για τον τερματικό σταθμό του Μετρό και την δημιουργία τεράστιου πάρκου, αλλά και την διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου. Τρέχουμε τα νέα σχολεία, αλλά και εμβληματικά πρότζεκτ όπως η ΔΕΘ, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή.

Η εικόνα της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αλλάξει ραγδαία το 2023 με την έναρξη λειτουργίας του Μετρό. Σε τι βαθμό θα επηρεαστεί η καθημερινότητα των πολιτών και ποιες περιοχές κυρίως θα αφορά;

Η πόλη έχει τραβήξει τα πάνδεινα, ιδίως κάτοικοι και επαγγελματίες που έβλεπαν λαμαρίνες για τόσα χρόνια. Το μαρτύριο δείχνει να λαμβάνει τέλος πολύ σύντομα. Σαφώς και θα είναι μια διαφορετική πόλη, ιδιαίτερα στην ευκολία μετακίνησης από και προς το κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα, ολοκληρώσαμε τις απαλλοτριώσεις, τρέχουμε τις μελέτες για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο τερματικό σταθμό με πολύ πράσινο και χώρο στάθμευσης στην Ψελλού. Τέλος, όπως γνωρίζετε ολοκληρώσαμε τις μελέτες και πετύχαμε χρηματοδότηση 30 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ολιστική ανάπλαση 10 κεντρικών εμπορικών δρόμων της πόλης, που συνδέονται με τις στάσεις του μετρό. Πρόκειται για έργο που θα δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες.

Τι να περιμένουν οι δημότες να δουν μέχρι το τέλος της θητείας σας;

Το επόμενο διάστημα θα δουν ένα εργοτάξιο κυριολεκτικά σε κάθε γειτονιά. Αναπλάσεις πάρκων, πεζοδρομίων, παιδικών χαρών, νέα έργα. Το προηγούμενο διάστημα παρά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των υλικών, δουλέψαμε εντατικά, βρήκαμε χρηματοδοτήσεις, ωριμάσαμε έργα και τώρα ξεκινούν πολλά. Ταυτόχρονα ωριμάζουμε τα επόμενα. Διάγουμε έναν συνεχή αγώνα για τη βελτίωση κάθε γειτονιάς της πόλης.

Δείτε επίσης: 1922-2022: Η ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς» στην 86η ΔΕΘ (pics & vid)

Loading