(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

E. Tσακαλώτος για το φορολογικό:«Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν πιο τολμηρή»

Νέα Αριστερά- Ε. Τσακαλώτος για το φορολογικό-«Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν πιο τολμηρή»

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς και ειδικός αγορητής Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε πί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις» στην Ολομέλεια.

propoli

«Η από κοινού διεθνή αντιμετώπιση της φορολόγησης των πολυεθνικών με ένα ελάχιστο ποσοστό, στον βασικό της κορμό είναι στην σωστή κατεύθυνση, αλλά η Κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν πιο τολμηρή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσακαλώτος.

Για την τροπολογία σχετικά με την Golden Visa o Ε. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «αυτή δεν μπορεί να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα, χρειάζονται νέες λύσεις». Επεσήμανε ότι «όσοι ασχολούνται με το θέμα της στεγαστικής λύσης, λένε ότι η Golden Visa δεν παίζει θετικό ρόλο, αλλά το θέμα είναι πολύ ευρύτερο και θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα στο σύνολό του και να το αντιμετωπίσουμε με ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, σε ένα άλλο πλαίσιο».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το πλαίσιο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση με τη χορήγηση δανείων σε νέα ζευγάρια δεν αρκεί αλλά «απαιτείται ένα άλλο πλαίσιο που θα αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα της τρομερής αύξησης των τιμών είτε των ενοικίων είτε των ακινήτων».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο χρειάζεται μια ουσιαστική ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της Golden Visa, παράλληλα με ένα άλλο πλαίσιο για τα ακίνητα αλλά και τον χαρακτήρα των γειτονιών. Πρότεινε τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας, Τράπεζας Ενοικιαζόμενης Στέγης με ακίνητα του δημοσίου είτε με ακίνητα ιδιωτών που θα τα προσφέρουν με κίνητρα. Επίσης, μέτρα ρύθμισης ελέγχου των τιμών στην αγορά ενοικίασης και των τιμών ακινήτων και περιορισμό του αριθμού βραχυχρόνιων μισθώσεων ανά περιοχή. Εκτίμησε ότι ο στόχος της κυβερνητικής τροπολογίας δεν θα έχει επιτυχία όπως επιχειρείται.

Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική και στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο πρόβλημα των ανισοτήτων μέσω μιας διαφορετικής φορολογικής πολιτικής και μέσα από μιαν άλλη αναπτυξιακή πολιτική».

Σημείωσε ότι ως προς τον Ακαθάριστο σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση με 13,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συνεπώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του «το κυβερνητικό αφήγημα ότι πάνε καλά οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν ισχύει. Στις δε άμεσες επενδύσεις είμαστε στα 4,48 δισ. ευρώ το 2023 και είναι μειωμένες κατά 40%»

Διερωτήθηκε κατά πόσο μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο από τη σύνθεση των ξένων επενδύσεων που έρχονται στη χώρα . Σε αυτό το ερώτημα ο βουλευτής υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει με στοιχεία της σύνθεσης αυτών των ξένων επενδύσεων που έρχονται στην χώρα.

Loading