Ε. Βενιζέλος από Θεσσαλονίκη: “Σήμερα η κοινωνία δεν είναι πιο ώριμη αλλά είναι πιο ρεαλιστική ” (pics & pics)

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου “Εκδοχές πολέμου 2009 – 2022” στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

propoli

Παρόντες είναι μεταξύ άλλων ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε υπογεγραμμένο βιβλίο στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Ο κ. Βενιζέλος στην παρουσίασή του είπε μεταξύ άλλων:

“Υπάρχει ένας έντονος λαϊκισμός. Στα θέματα διεθνούς πολιτικής και ασφάλειας είμαστε ρεαλιστές. Η κοινωνία όμως δεν αντιδρά όταν ασκείται μια δημοσιονομική πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Δε θα έλεγα πιο ώριμη τη σημερινή κοινωνία αλλά πιο ρεαλιστική. Η κοινωνία δε λαμβάνει εύκολα την ευθύνη, αλλά τη λαμβάνει εκ των πραγμάτων και εκ του αποτελέσματος. Δεν αντιλαμβάνεται δηλαδή άμεσα τι συμβαίνει. Σήμερα η κοινωνία δεν έχει αντιληφθεί επαρκώς τι έγινε το 1922. Δεν καταλαβαίνει ότι αυτό που βιώνουμε σήμερα στα ελληνοτουρκικά είναι κατάλοιπο της επανάστασης της ανεξαρτησίας. Όλοι οι λαοί και όλα τα έθνη ζουν πολλές φορές την ιστορία τους”.

“Τα κόμματα είναι στρατιωτικοί μηχανισμοί “

Για το αν είναι θέμα παιδείας της κοινωνίας και το αν αφορά το πολιτικό σύστημα είπε:

“Το πολιτικό σύστημα λειτουργεί κυρίως εκπαιδευτικά. Τα κόμματα είναι μηχανισμοί εκ γενετής και εκ της φύσεώς τους. Είναι σκληροί στρατιωτικοί μηχανισμοί που έχουν μια πολεμική αντίληψη. Η ορολογία η κομματική είναι στρατιωτικού χαρακτήρα. Τα φιλελεύθερα κόμματα είναι και αυτά πολύ πειθαρχημένα. Οι εκλογές είναι πάντα συγκυριακές και όλα τα κόμματα προσπαθούν να τις κερδίσουν”.

Για την ποιοτική εξέλιξη του πολιτικού προσωπικού της χώρας ο πρώην υπουργός είπε:

“Το πολιτικό προσωπικό εξαρτάται από τη δοκιμασία που κατά καιρούς τίθεται. Το μέταλλο του πολιτικού προσωπικού το καταλαβαίνεις την κρίσιμη στιγμή. Αν δεν υπάρξουν κρίσιμες στιγμές, τότε μπορεί κάποιος να μην το καταλάβει και ποτέ. Η ευκολία με την οποία διαχειρίζεσαι κάποιες υποθέσεις, μπορεί να μετατραπεί σε μια τραγική δυσκολία. Αν έχεις μια οικονομική κρίση και η χώρα κινδυνεύει, τότε είσαι σε μια θέση πολύ δύσκολη. Αν υπάρχει πανδημία όπως του κορονοϊού τότε την αντιμετωπίζουν όλοι. Επιτρέπονται οι κρατικές ενισχύσεις και αλλάζουν γενικά κάποιοι κανόνες”.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι Εκδοχές πολέμου 2009-2022 έχουν ως κορμό την πλήρη και συστηματική αφήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την περίοδο της οικονομικής κρίσης, για τη δεκαετία των μνημονίων 2009-2019. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στις ερωτήσεις του Γιώργου Κουβαρά παρουσιάζει τα γεγονότα, τα παρασκήνια, τα πρόσωπα και την ερμηνεία του για τις καταστάσεις που βίωσε η χώρα μέσα στα διεθνή και ευρωπαϊκά συμφραζόμενα της εποχής. Όλα αυτά συσχετίζονται με την αλληλουχία των κρίσεων, με τη μετάβαση από την οικονομική κρίση στην πανδημία και από την πανδημία στη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως γράφει στον πρόλογο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «Η δεκαετία 2009-2019, η λεγόμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, δεν τελείωσε. Έχει την ιδιορρυθμία να εισχωρεί στην περίοδο που ακολουθεί, η οποία δεν σηματοδότησε ποτέ την επάνοδο στην κανονικότητα, καθώς η κρίση με τις πολλαπλές μορφές της έχει καταστεί πλέον συστατικό της κανονικότητας. Μιας κανονικότητας μετανεωτερικής και αρχαϊκής ταυτοχρόνως. Μιας νέας πραγματικότητας που κοιτάζει ως Ιανός προς το μέλλον αλλά και προς το παρελθόν.
Η μετάβαση αυτή από κρίση σε κρίση, η αλληλουχία και η διασύνδεση των κρίσεων, η διαρκής επικαιρότητα της οικονομικής κρίσης ή μάλλον των διαρθρωτικών ζητημάτων που συνδέονται με την οικονομική κρίση, ήταν ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο αποδέχθηκα την επίμονη και καλά τεκμηριωμένη πρόταση του Γιώργου Κουβαρά να οργανώσουμε αυτή τη μακρά και συνολική συζήτηση. Αυτά που λέω απαντώντας στις ερωτήσεις του συγκροτούν τη μαρτυρία μου για την κρίσιμη περίοδο 2009 -2019.
Το βιβλίο προσπαθεί να τοποθετήσει δύσκολες πολιτικές επιλογές που έγιναν υπό ασφυκτική πίεση και υπό συνθήκες υπαρξιακής εθνικής κρίσης στα ευρωπαϊκά και διεθνή συμφραζόμενά τους και στον ορίζοντα του μακρού ιστορικού χρόνου που ήδη τον χρωματίζει η πανδημία και ο πόλεμος, η Λερναία Ύδρα της Ιστορίας.
Είχα χαρακτηρίσει την οικονομική κρίση τον “πόλεμο της γενιάς μας”. Αμέσως μετά, η πανδημία εμφανίστηκε και εξελίσσεται ως υγειονομικός και επιστημονικός “πόλεμος” με ασύμμετρο αντίπαλο τον κορωνοϊό. Μετά από δύο πολέμους με τη μεταφορική έννοια του όρου εμφανίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την πιο αρχαϊκή και βάναυση μορφή του. Ένας πόλεμος κατά κυριολεξία, με διαστάσεις που ακόμη δεν έχουν καταστεί εμφανείς στο σύνολό τους.
Πρόκειται συνεπώς για “εκδοχές πολέμου”, μεταφορικού και πραγματικού, που καλύπτουν την περίοδο 2009-2022».

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση της παρουσίασης βιβλίου:

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης για έκρηξη σε ορυχείο στην Τουρκία: Η Ελλάδα έτοιμη να στείλει βοήθεια

Loading