ECONOMIST- Ντ. Ρετσεάν: Η διεύρυνση της Ε.Ε προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη συνιστά επένδυση για την ειρήνη

ECONOMIST- Ντ. Ρετσεάν: Η διεύρυνση της Ε.Ε προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη συνιστά επένδυση για την ειρήνη

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη συνιστά μία επένδυση για την ειρήνη, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντορίν Ρετσεάν (Dorin Recean), από το βήμα του 28th Annual Economist Government Roundtable, που διοργανώνεται στο Λαγονήσι. Επισήμανε, δε, ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για να κλείσει ο κύκλος του μίσους και της καταστροφής και να καταβληθεί προσπάθεια για να επικρατήσει η ενότητα.
«Η Μολδαβία, η Ουκρανία και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούν κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Δεν είναι θέμα εάν, αλλά πότε θα μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ταξίδι μας προς τη συμμετοχή στην Ε.Ε. έχει προκλήσεις, αλλά δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς προσπάθεια, είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Ρετσεάν.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητος, ότι ουδεμία αλλαγή στα σύνορα μπορεί να δικαιολογήσει τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να είναι ο τελευταίος στην Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά να μάθουμε να συνυπάρχουμε και αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που έχουν οι πολιτικοί, δηλαδή να επιδιώκουν την ευημερία και την ειρήνη με αξιοπρέπεια, χωρίς να εγκαταλείπουν ποτέ τον διάλογο, τη διπλωματία και τη σύγκλιση των απόψεων» επισήμανε ο κ. Ρετσεάν και πρόσθεσε: «Όλοι επιθυμούμε ένα κοινό αποτέλεσμα, το τέλος της σύγκρουσης. Οι ευρωπαϊκοί πόλεμοι έχουν πολλά περισσότερα κοινά στοιχεία, τελειώνουν με κάποιο θετικό αποτέλεσμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να είναι κάτι διαφορετικό. Η ειρήνη πρέπει να επικρατήσει στην Ευρώπη, πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι ο τελευταίος στην Ευρώπη εξασφαλίζοντας ενότητα γύρω από τις αξίες που μετρούν για εμάς, ευημερία, ελευθερία, κράτος δικαίου, σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή».

«Οι συγκεκριμένες αξίες», είπε ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, «είναι που προσελκύουν νέες χώρες στην Ε.Ε. και δεν μπορούν να καταλυθούν από οποιονδήποτε δικτάτορα».
Διαβεβαιώνοντας ότι η Μολδαβία δέχεται αυτές τις αξίες, πολεμά τη γραφειοκρατία, υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, προωθεί τη δικαιοσύνη ως μία χώρα, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την ευημερία και την ειρήνη και παράλληλα συμβάλλει στην ευημερία και την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής, τόνισε ότι ταυτόχρονα αναπτύσσεται ως η πιο ψηφιακή και φιλική προς το επιχειρείν χώρα στην Ευρώπη.
«Είναι σκληρός ο ανταγωνισμός, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε» ανέφερε, αποσαφηνίζοντας ότι συμμετέχει στις εργασίες του 28th Annual Economist Government Roundtable όχι μόνο ως πρωθυπουργός της Μολδαβίας, αλλά και ως εκπρόσωπος ενός έθνους που έχει αναλάβει τη δέσμευση να να προωθήσει το ευρωπαϊκό όραμα.
«Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μολδαβία επηρεάστηκε πάρα πολύ και ακόμα δεχόμαστε πίεση από το Κρεμλίνο. Η Μολδαβία είναι και παραμένει ασφαλής χάρη στο θάρρος των Ουκρανών και γι’ αυτό θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τους Ουκρανούς για το γεγονός ότι εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια όχι μόνο στη Μολδαβία, αλλά και σε όλη την ήπειρο» είπε ο κ. Ρετσεάν, προειδοποιώντας ότι η ευρύτερη σύγκρουση επηρεάζει το σύνολο της Ευρώπης.
«Υπάρχουν κυβερνοεπιθέσεις, πόλεμος σε επίπεδο πληροφορίας και άλλοι κίνδυνοι που γίνονται αισθητοί σε μία προσπάθεια υπονόμευσης της δημοκρατίας και παρέμβασης στις κυριαρχικές μας επιλογές, χρησιμοποιούνται τεχνολογίες για να μας διαιρέσουν, να μας διαχωρίσουν» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι καθημερινά οι θεσμοί της Μολδαβίας γίνονται πιο ανθεκτικοί απέναντι σε νέες μορφές επιθέσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον βαθμό πόλωσης στη χώρα του ανάμεσα στους υποστηρικτές της Ε.Ε. και όσους τάσσονται υπέρ της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας παρατήρησε ότι υπάρχει κλιμάκωση της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης όσον αφορά την Ε.Ε.
Οι υποστηρικτές και τα πολιτικά κόμματα υπέρ της Ρωσίας συγκεντρώνουν ποσοστό 25%, το οποίο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να μην πετύχουμε τον στρατηγικό στόχο να γίνουμε μέλος της Ε.Ε., ανέφερε. «Εμείς, ο λαός, η Μολδαβία είμαστε αποφασισμένοι να αναχαιτίσουμε αυτή την προπαγάνδα, να διασφαλίσουμε τον μηχανισμό εσωτερικής ασφάλειας έτσι ώστε να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα, να υλοποιήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να καλλιεργήσουμε το έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη» είπε και συμπλήρωσε:
«Έχουμε ευθυγραμμίσει και την Υπερδνειστερία στους στόχους μας για ειρήνη και δημοκρατία. Τα 2/3 της Υπερδνειστερίας είναι υπέρ της Ε.Ε. Έχουμε μία επιτάχυνση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, βλέπουμε την προθυμία των ανθρώπων εκεί να ευθυγραμμιστούν με την υπόλοιπη Μολδαβία προς την ευρωπαϊκή μας ενσωμάτωση».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο κ. Ρετσεάν σημείωσε ότι από την πλευρά της Μολδαβίας, από τη μία υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία και από την άλλη θεωρούνται μία πρόβα. «Γιορτάζουμε την εκλογική αναμέτρηση και την ελευθερία μας, σε αυτές τις εκλογές περίπου 50.000 πολίτες που έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο συμμετείχαν ενεργά στην εκλογική διαδικασία, πηγαίνοντας στα εκλογικά τμήματα και ψήφισαν συντριπτικά υπέρ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, τα οποία κατανοούν ότι μία πιο μεγάλη Ευρώπη είναι και μία πιο ειρηνική, ευημερούσα και ασφαλής Ευρώπη» εξήγησε.
Σημείωσε ακόμη ότι οι εκλογές ήταν και μία πρόβα, μία προετοιμασία για την ημέρα που όλοι οι Μολδαβοί θα έχουν λόγο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα κοινό μέλλον για όλη την ήπειρο, επισημαίνοντας ότι πολλοί θεωρούν ότι η δημοκρατία είναι δεδομένη, στο σημερινό όμως κόσμο είναι σημαντικό να μην λησμονείται ότι το να έχεις ψήφο, φωνή είναι εξαιρετικά πολύτιμο.

Κατερίνα Γιαννίκη

*To ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του Συνεδρίου: 
Φωτογραφίες από το συνέδριο:
https://www.amna.gr/pr-photo
On camera δηλώσεις: 
https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos
https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV και 
https://we.tl/SG16Qml4bD

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading