ΕE: Ικανοποίηση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής από κράτη-μέλη

Ικανοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης – Οι πρώτες πληρωμές στα κράτη-μέλη αναμένονται εντός του καλοκαιριού ύστερα από αξιολόγηση των σχεδίων από την Επιτροπή – Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για το κλίμα και την ψηφιακή μετάβαση.

Την ικανοποίησή τους για την «ποιότητα» των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής τα κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας σήμερα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Βλάντις Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έλαβε συνολικά 14 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, και την Πολωνία. «Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα των εθνικών τους σχεδίων και όχι στην ταχύτητα κατάθεσής τους. «Τα εθνικά σχέδια έχουν καλή ισορροπία σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για να μπορέσουν οι οικονομίες να επιτύχουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», πρόσθεσε ο κ. Ντομπροβσκις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων, βάσει έντεκα κριτηρίων. Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες, ώστε η Επιτροπή να καταθέσει στο Συμβούλιο τις προτάσεις της το δεύτερο μισό του Ιουνίου και να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές στα κράτη-μέλη εντός του καλοκαιριού. Πριν να γίνει αυτό, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η απόφαση για τους ίδιους πόρους σε όλα τα κράτη-μέλη. Μέχρι σήμερα εκκρεμεί η έγκριση από 8 κράτη-μέλη, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για τα εθνικά σχέδια που έχουν κατατεθεί. Όπως είπε, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησής τους από εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. Τόνισε ότι θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για το κλίμα και την ψηφιακή μετάβαση, για να εγκριθούν. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, και όχι τις επιδοτήσεις, ο Π. Τζεντιλόνι είπε ότι μια χώρα μπορεί να κάνει αίτηση ως τον Αύγουστο του 2023.  Ορισμένες χώρες έχουν ήδη υποβάλει αιτήματα για δάνεια, ή σχεδιάζουν να το κάνουν, δήλωσε.

Δείτε επίσης: Μ. Σχοινάς: “Πιστεύω ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης θα εγκριθεί πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούνιο”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ