Έντονη είναι η διπλωματική πίεση προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της με την Ελλάδα, ύστερα από την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ.
Ουσιαστικά έχει δοθεί τελεσίγραφο ενός μήνα στη γειτονική χώρα κι αν δε συμμορφωθεί, τότε θα τεθεί προς συζήτηση το έγγραφο με τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου.
Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν την ικανοποίησή τους για τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, ενώ στην Αθήνα επικρατεί το δόγμα «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις». Πάντως, η επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν οι κυρώσεις στις οποίες συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών, στο Βερολίνο. Αντίθετα, η επιθυμία είναι να σταματήσει τις… σπασμωδικές κινήσεις ο Ερντογάν και να τεθούν υπό συζήτηση οι θαλάσσιες ζώνες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ποιες είναι οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν
Όπως προαναφέραμε, σε περίπτωση που η Τουρκία δε δείξει διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης, βρίσκονται στο τραπέζι οι κυρώσεις εις βάρος της.
Αυτές αφορούν περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες, τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων), χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες, δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban) και να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά της Άγκυρας.
Ανυποχώρητη η Άγκυρα… προς το παρόν
Η Άγκυρα, από την πλευρά της, δε δείχνει προς το παρόν να κάνει πίσω. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι. Ο Ακσόι έριξε την ευθύνη σε Ελλάδα και Κύπρο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι το Καστελλόριζο και τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και τόνισε ότι η αποφασιστικότητα της χώρας του μεγαλώνει όσο ακούγονται… κυρώσεις από την ΕΕ.
Μένει να δούμε αν αυτή η στάση της Τουρκίας συνοδευθεί από προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ή αν ο Ερντογάν επιλέξει να απεμπλακεί σταδιακά από την παρούσα κατάσταση.
Δείτε επίσης: Mακρόν: Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις