H Τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κα. Έφη Αχτσιόχλου, μίλησε στην Politic.gr για την ενεργειακή ακρίβεια που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και της υγειομικής κρίσης του κορονοϊού
Συνέντευξη: Θάνος Χατζηιωάννου
Η ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2022 και το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν φέρει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε μετωπική σύγκρουση. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στην ολομέλεια, ο πρόεδρος το ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να λάβει αρνητική απάντηση από την κυβέρνηση.
Στον απόηχο της σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία για τις αυξήσεις στην ενέργεια και της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού με την Όμικρον, η τομεαρχής Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόχλου, μίλαει στην Politic.gr, για την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αναχαίτιση των ενεργειακών ανατιμήσεων και της πανδημίας, κατακρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
- Ο Προϋπολογισμός 2022 ψηφίστηκε στη σκιά μιας παλίρροιας ανατιμήσεων στην ενέργεια και μια γενικότερη διάδοση της ακρίβειας σε δεκάδες προϊόντα, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τάσσεται κατά του νομοσχεδίου με έντονες τοποθετήσεις στη Βουλή. Δεδομένου ότι οι ενεργειακές ανατιμήσεις και η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και θα έπλητταν την Ελλάδα ακόμη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα περιόριζε η παράταξή σας τη ζημιά που προκαλούν στα εισοδήματα των πολιτών;
Μπορεί η ακρίβεια να είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς αντικειμενικά εκδηλώθηκε λόγω της δυσαρμονίας προσφοράς–ζήτησης μετά την άρση των περιορισμών στις οικονομίες, όμως στην Ελλάδα υπήρξαν ακραία φαινόμενα και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η κυβέρνηση ευθύνεται γιατί η χώρα μας βρέθηκε πρώτη στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, γιατί δεν έλεγξε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και επέτρεψε τη λειτουργία καρτέλ, γιατί εκχώρησε τη ΔΕΗ σε ιδιώτες -εν μέσω μάλιστα της ενεργειακής κρίσης- κάνοντας σαφές ότι δεν θα παρέμβει με κανέναν τρόπο για την προστασία των πολιτών.
Ευθύνεται, επίσης, γιατί ο Προϋπολογισμός καταρτίστηκε με την παραδοχή ότι στις αρχές τους 2022 τελειώνουμε με την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις. Γιατί μηδένισε σχεδόν όλα -ακόμα και αυτά τα ανεπαρκή- μέτρα στήριξης και επιφέρει μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 10 δισ. ευρώ μέσα σε μία χρονιά, ενώ το 2022 ξεκινά με τραγικά ρεκόρ κρουσμάτων και νεκρών από την πανδημία, που έφεραν νέα περιοριστικά μέτρα.
Οι θέσεις μας για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας είναι συγκεκριμένες και κατατεθειμένες εδώ και καιρό. Σήμερα είναι αναγκαία η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτατα όρια της ΕΕ για όσο διαρκεί το κύμα της ακρίβειας, ένα μέτρο που θα στήριζε ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι αναγκαία η αύξηση στα 800 ευρώ του κατώτατου μισθού, ο έλεγχος της αγοράς ενέργειας και προϊόντων, η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, καθώς και η ρύθμιση με “κούρεμα” οφειλής των χρεών της πανδημίας.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι ότι δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις που θα προστάτευαν ουσιωδώς την κοινωνία. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνειδητά επιλέγει να μην ακολουθεί αυτόν τον δρόμο. Μάλιστα, εκτός από την ουσιαστική καθήλωση του κατώτατου μισθού και τα μέτρα κατάργησης του 8ώρου, απλήρωτων υπερωριών και αδήλωτης υπερεργασίας, η ΝΔ προχώρησε σε μία ακόμα μείωση συντάξεων -μετά την κατάργηση της 13ης σύνταξης που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ- κόβοντας έως και 268 ευρώ από συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Αυτή είναι η πολιτική της. Μια πολιτική ξεκάθαρα εχθρική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
- Η Ελλάδα έσπασε δυστυχώς το φράγμα των 21.000 θανάτων από κορονοϊό. Σε σχέση με άλλες χώρες παρόμοιων ή μεγαλύτερων πληθυσμών όπως η Σουηδία (15,326 θάνατοι) και η Ολλανδία (21,029 θάνατοι), δεν τα πάμε καλά. Κατά πόσο πιστεύετε ότι αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των πολιτικών της;
Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι τραγική και οι πολιτικές ευθύνες της εγκληματικές. Εδώ και δύο χρόνια κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για τις εστίες υπερμετάδοσης: τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους εργασιακούς χώρους και τα σχολεία. Αντιθέτως αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.
Το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν στηρίχθηκε και δεν ενισχύθηκε με ΜΕΘ και προσωπικό, αντί αυτού ο Προϋπολογισμός του 2022 κόβει 820 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση. Τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα της περιφέρειας βρίσκονται υπό κατάρρευση. Το μόνο στο οποίο διαπρέπει η κυβέρνηση είναι στις “λίστες Πέτσα” και τις απευθείας αναθέσεις.
Ο πρωθυπουργός με απίστευτη αλαζονεία αποποιείται κάθε ευθύνης ενώ οι υπουργοί του αντί να εξασφαλίσουν δωρεάν μαζικά τεστ, φθηνές μάσκες και είδη προστασίας, μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και των νοσοκομείων, μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, φτύνουν τον κόρφο τους και ξορκίζουν την πανδημία επιδεικνύοντας πρωτοφανή ανορθολογικό παροξυσμό.
Η κυβέρνηση, μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα εργαλειοποίησε ακόμα και την επιστήμη για να νομιμοποιήσει πολιτικές αποφάσεις της, ενώ έφτασε στο σημείο να απαξιώνει με χυδαίο τρόπο τις ΜΕΘ, λέγοντας ότι είναι πεταμένα λεφτά ή ότι ο κίνδυνος για τους διασωληνωμένους είναι ο ίδιος εντός ή εκτός ΜΕΘ.
- Γιατί τώρα εκλογές; Έγειρε το αίτημα η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα ή κάποια άλλη κυβερνητική ενέργεια;
Ήδη αυτή η κυβέρνηση είχε αποδείξει ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών από τις δύο μεγάλες κρίσεις που απειλούν τη φυσική και την υλική τους επιβίωση: την πανδημία και την ακρίβεια. Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα αποτέλεσε όμως μια τομή. Διότι κατέδειξε ότι τελικά δεν την απασχολεί να προστατεύσει την κοινωνία. Η μελέτη δυστυχώς επιβεβαίωσε ότι εκτός από τις πολιτικά εγκληματικές αποφάσεις, εκτός από την καταστροφική ανεπάρκεια, την κυβέρνηση συνολικά και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά τους χαρακτηρίζει η ακραία αλαζονεία και ο χυδαίος κυνισμός.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια κυβέρνηση που θίγει το δικαίωμα στη ζωή, που προσβάλλει την κοινωνία, τις ανάγκες και τις αγωνίες των ανθρώπων.
Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία για να κερδίσουμε την αξιοπρέπειά μας. Για να αναλάβει μία νέα αριστερή προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα δουλέψει για να περιορίσει τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με γνώμονα όχι την εξυπηρέτηση ελαχίστων, αλλά τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Δείτε επίσης: Οι πρώτες «πληγές» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι ρωγμές στην πρωθυπουργική εικόνα
- Υποκειμενική φτώχεια: Γιατί επτά στους δέκα Έλληνες αισθάνονται φτωχοί; Οι απόψεις των ειδικών
- Θλίψη για την απώλεια του Μανούσου Μανουσάκη: Ένα αναγνωρίσιμο όνομα του ελληνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης
- Το ΠΑΣΟΚ στην αξιωματική αντιπολίτευση: Η νέα πολιτική διάσταση
- Αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο για τα εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού: Πώς τα κόμματα επιδρούν στην κοινωνία