Ευκλ. Τσακαλώτος: Επιτακτική η αλλαγή στο αναπτυξιακό μοντέλο

Ευκλ. Τσακαλώτος: Επιτακτική η αλλαγή στο αναπτυξιακό μοντέλο

Δεν είδα αυτοκριτική για τους ανθρώπους που υποφέρουν με το νοίκι, στο σούπερ μάρκετ ή στα νοσοκομεία. Τα καλά νέα είναι ότι θα έρθει ο κ. Χατζηδάκης, θα πει αυτά που είπε και νωρίτερα ο κ. Μηταράκης και θα προσθέσει στο τέλος ότι "δεν θριαμβολογούμε, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν προβλήματα όμως πηγαίνουμε στη σωστή κατεύθυνση". Οπότε όλα καλά και για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία…

Η χώρα έχει επιστρέψει στη δεκαετία του ’20 πολιτικά, όταν οι οικονομολόγοι έλεγαν ότι δεν απαιτείται παρέμβαση και ότι η αγορά θα λύσει όλα τα προβλήματα, ώσπου ο Κέινς είπε ότι μια οικονομία μπορεί να κολλήσει σε μια κακιά ισορροπία για πάρα πολλά χρόνια. "Από εκεί βγαίνει η φράση "μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί". Αυτό εννοούσε ο Κέινς", σημείωσε για να συμπληρώσει: "Αυτό που έχουμε είναι στασιμότητα και όχι σταθερότητα".

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις ανισότητες στο ύψος των μισθών και στα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν "απόκλιση και όχι σύγκλιση".

"Είχατε την ευκαιρία με την Οδηγία της ΕΕ για τις συλλογικές συμβάσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, να το διορθώσετε αυτό. Θα κάνετε μια επιτροπή, θα δείξετε ότι το θέμα συζητείται, ότι το παίρνετε σοβαρά και σε βάθος χρόνου ίσως μετά που θα έχει τελειώσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης, να το εξετάσουμε. Αυτό κάνατε", τόνισε ο εισηγητής της Νέας Αριστεράς. "Αντί τουλάχιστον να μας παρουσιάσετε ένα σχέδιο, ένα χρονοδιάγραμμα πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εσείς είπατε ότι η σοβαρή απάντηση στην απόκλιση των ελληνικών μισθών από τον ευρωπαϊκό, είναι να φτιάξουμε μια επιτροπή να το συζητήσουμε", επεσήμανε.

Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αύξησε τις μειώσεις φόρων αλλά σε μεγάλες περιουσίες, όπως έγινε με τον ΕΝΦΙΑ. "Αυτή είναι η μείωση του φόρου; Η δεξιά έρχεται και μειώνει φόρους για τους πλούσιους, δημιουργείται κοινωνική πίεση, έρχεται όμως στη συνέχεια η πίεση στα δημοσιονομικά και τότε λέει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να ξοδέψει χρήματα για την υγεία ή την παιδεία, για να μην επιστρέψουμε στην χρεοκοπία", υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια το μοντέλο ανάπτυξης "θα στραφεί σε τομείς, όπως η οικονομία της φροντίδας, της πράσινης ανάπτυξης που δεν έχουν μεγάλη κερδοφορία αλλά απαντούν στις ανάγκες των πολλών". Στο κλίμα αυτό, όπως τόνισε, πρέπει το μπλοκ των προοδευτικών δυνάμεων να συζητήσει το μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια.

Loading

Play