Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μίλησε για την προσωπική μάχη που έδωσε με τα περιττά κιλά που διέθετε.
«Από παιδί, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είχα παραπάνω κιλά. Κάποια στιγμή στη νεαρή μου ενήλικη ζωή ξεπέρασα τα 100 κιλά και από εκεί και μετά ήταν πάρα πολύ δύσκολο μόνη μου, οπότε το προσπάθησα να χάσω βάρος, γιατί χρησιμοποιούσα αυτές τις δίαιτες, ξέρετε που είναι για όλους, την εποχή που ήμουν εγώ νέα ήταν οι χημικού τύπου δίαιτες στη μόδα. Προσπάθησα μια δυο φορές με αυτές, δεν τα κατάφερα. Και τα κατάφερα πραγματικά όταν βρήκα έναν άνθρωπο, έναν διατροφολόγο, ο οποίος μπορούσε να με κατευθύνει σωστά με βάση τις δικές μου διατροφικές επιλογές να μπορέσω να μην στερηθώ και το γλυκό», ανέφερε.
Και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι δύσκολο, δεν είναι εύκολο, χρειάζεσαι βοήθεια σκαι κυρίως τη δυνατότητα την οικονομική. Πιστεύω ότι, αν και εγώ είχα τη δυνατότητα να την έχω δωρεάν, θα το είχα κάνει νωρίτερα στη ζωή μου, είναι κάτι το οποίο δεν είναι φθηνό. Πρέπει να μπει η χώρα μας σε κίνηση. Τα παιδιά μας να αθλούνται. Είναι βασική η διατροφή, αλλά έχει να κάνει και με τη δραστηριότητα».
Να σημειωθεί ότι μετά το πρόγραμμα παιδικής παχυσαρκίας που έχει υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει και το αντίστοιχο πρόγραμμα για ενήλικες, με δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και την υποστήριξη ψυχολόγων, διατροφολόγων και όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες.
Η κα Αγαπηδάκη τόνισε πως «θα δείτε αναλυτικά όταν έρθει η ώρα τη δράση που περιλαμβάνει και το πώς συνδυάζει το φαρμακευτικό μέσο με όλα αυτά που έχουν να κάνουν με την άσκηση, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε να κινούμαστε, να μπει η χώρα μας σε κίνηση, τα παιδιά μας, και όχι απλώς να εστιάζουμε στο κομμάτι της διατροφής, γιατί αυτό είναι το ένα κομμάτι, το άλλο βασικό έχει να κάνει με τη φυσική δραστηριότητα. Το 63% των ενηλίκων στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Μετά την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ξεκινήσει αντίστοιχο πρόγραμμα για ενήλικες, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας, με τη συνεργασία ψυχολόγων και διατροφολόγων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στοχεύοντας σε μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία».
Δείτε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Τα σημεία διαφωνίας για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια