Σημεία ομιλίας της Ειρήνης Αγαθοπούλου, βουλεύτριας Κιλκίς και εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τους Φαρμακευτικούς Συλλογους και άλλες διατάξεις.
«Ακόμα και τα νομοσχέδια που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, τα σαμποτάρετε απαξιώνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία»
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι –Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου αναφέρθηκε στη διαδικασία λέγοντας πως, το νομοσχέδιο ήρθε στην ολομέλεια της Βουλής χωρίς ο υπουργός Υγείας να έχει απαντήσει στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης που τέθηκαν κατά την επεξεργασία του στις επιτροπές, απαξιώνοντας έτσι το κοινοβουλευτικό έργο.
Για την ουσία του νομοσχεδίου ανέφερε ότι «ήταν ένας εκσυγχρονισμός της φαρμακευτικής νομοθεσίας που έπρεπε να γίνει» με κάποιές διατάξεις όμως να χρειάζονται διόρθωση προκειμένου να διασφαλίζονται η δημοκρατική λειτουργία των Φαρμακευτικών Συλλόγων, η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία τους με κρατικούς φορείς και το Υπουργείο Υγείας, η πολυφωνία και η ενεργός συνδικαλιστική τους δράση, καθώς και τα δικαιώματα των μελών-φαρμακοποιών.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, έκανε ειδική αναφορά στα προγράμματα πρόληψης που καθιερώνονται με το παρόν νομοσχέδιο: «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας», «Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας».
Τόνισε την ανάγκη καθολικότητας και ευχερούς πρόσβασης όλων των πολιτών στα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας, διότι διαφορετικά εντείνονται οι υγειονομικές ανισότητες και δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων.
Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» όπου παρά τη δημοσιότητα που έχει λάβει η δράση δεν έχει διασφαλιστεί η κάλυψη των γυναικών από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας και υπάρχουν περιοχές όπως το Κιλκίς, η Φλώρινα, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και άλλες, που δεν υπάρχουν συμβεβλημένες δομές, ούτε δημόσιες ούτε ιδιωτικές.
Κλείνοντας την ομιλία, άσκησε κριτική στην παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για το ότι η πολιτική υγείας δεν μπορεί να ασκείται αποσπασματικά και με «μπαλώματα». Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε για παράδειγμα την πολιτική της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη θνησιμότητα, την «κοβιντοποίηση» του συστήματος, την αποδυνάμωση του ΕΣΥ λόγω της μηδενικής ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό και των μαζικών αποχωρήσεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης.
Αναφέρθηκε, τέλος, στο ρόλο του φαρμακείου – όπως αυτός αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ως ζωτικός κρίκος του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), σημείο πρώτης επαφής με το σύστημα υγείας, σημείο πρόσβασης σε φάρμακα, συμβουλές υγείας ακόμα και σε ψυχολογική υποστήριξη και κατέληξε λέγοντας: «αποδείχθηκε λοιπόν, με τον πιο προφανή τρόπο, πόσο δίκιο είχαμε που νομοθετήσαμε επι των ημερών μας την ένταξη των φαρμακείων στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και την ενίσχυση των δομών ΠΦΥ συνολικά. Μια διαδικασία που θα συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές και την αλλαγή κυβέρνησης».
Δείτε επίσης: Μπάιντεν: Επίσκεψη σε Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία την επόμενη εβδομάδα