Ο νόμος για το επιτελικό κράτος, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2019, δεν εισήγαγε μόνον σημαντικές αλλαγές στην εφαρμογή των κανόνων καλής νομοθέτησης, αλλά θεσμοθέτησε και διαδικασίες για την εξασφάλιση της τήρησης αυτών των κανόνων, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης με θέμα τη «λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση: η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έμπνευση».
«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε η ευνομία να μετακομίσει από τον χώρο της μυθολογίας εις τον χώρο της πραγματικότητας. Καλωσορίζω την ευνομία εις την πραγματικότητα, από τη μυθολογία»
Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι η ευνομία συνεπάγεται καλή νομοθέτηση και οργάνωση του κράτους, επικαλούμενος τη ρήση του Πίνδαρου ότι η ευνομία είναι το στήριγμα των κρατών. «Και τώρα καλούμεθα, εδώ, σήμερα, να μετακινήσουμε την ευνομία, από τον γοητευτικό χώρο της μυθολογίας εις τον ρεαλιστικό χώρο της πραγματικότητας»
Ο νόμος 4622/2019 καθιέρωσε διαδικασίες ελέγχου και απολογισμού, με στόχο να καταστεί η νομοθεσία στην Ελλάδα πιο πρακτική και λιγότερο διακηρυκτική. «Γινόμαστε λοιπόν, ολοένα και πιο πρακτικοί»
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης και πραγματοποιείται στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.