Εκδήλωση ΚΕ ΚΚΕ: Αποκαλυπτήρια Μνημείου στη Μακρόνησο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκδήλωση του Κόμματος για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη Μακρόνησο.

Το μνημείο-φόρο τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές που μαρτύρησαν σε αυτόν τον τόπο φυλακής και εξορίας συνθέτουν πέντε ανθρώπινες μορφές που αναδύονται από το έδαφος της Μακρονήσου, στέκουν αγέρωχες πάνω σε αυτό και απλώνουν τη σκιά και την παρουσία τους στο χώρο.

Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μάρκος Γεωργιλάκης, ανταποκρινόμενος στον ανοιχτό Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ. Ως υλικό κατασκευής επιλέχθηκε ο ανοξείδωτος χάλυβας, ώστε να αποδοθεί στο βέλτιστο βαθμό η καλλιτεχνική φόρμα και συγχρόνως το Μνημείο να αντέχει στο χρόνο και στις συνθήκες του νησιού.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος και εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ ο αγωνιστής Μακρονησιώτης Λάζαρος Κυρίτσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με συναυλία των έργων του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για την Μακρόνησο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», ενώ σημειώνεται ότι τα έργα αυτά ακούγονται για πρώτη φορά στην Μακρόνησο.

Στη συναυλία θα τραγουδήσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Η καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου. Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).

©Πηγή: amna.gr