Πολλοί ήταν εκείνοι που ανακουφίστηκαν από τη χθεσινή αναιμική «συγγνώμη» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίς». Ανακουφίστηκαν γιατί συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από τον Πρωθυπουργό και δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να αναλάβουν το σημαντικό μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, αλλά συνεχίζουν να σφυρίζουν ανέμελα από τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε στοχευμένα να δείξει με το δάχτυλο τους υπεύθυνους του επιτελικού μπάχαλου. Το δεύτερο συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι πως η θεωρία δεν εφαρμόζεται πάντα στην πράξη.
Η τελευταία διαπίστωση «πονάει», ιδίως από τη στιγμή που στις προηγούμενες κρίσεις η Κυβέρνηση είχε δείξει αντανακλαστικά. Μόνο που αυτήν τη φορά σχεδόν όλοι πιάστηκαν στον ύπνο, γεγονός που κόστισε και πολιτικά και επικοινωνιακά και οικονομικά…
Ο σώζων εαυτόν σωθήτω…
Αυτό που δεν συγχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους άμεσα εμπλεκόμενους που είχαν την ευθύνη διαχείρισης της κακοκαιρίας είναι η απουσία συνεννόησης. Ο κάθε ένας έκανε του κεφαλιού του και όταν η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου, ο καθένας προσπαθούσε να διαφυλάξει την εικόνα του, εφαρμόζοντας τη ρήση «ο σώζων ευατόν σωθήτω».
Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε δημόσια ότι «υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες», οι οποίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ ίσως επιταχύνουν ένα ανασχηματισμό ουσίας ο οποίος θα δώσει νέα ώθηση και δυναμική στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως γράψαμε και χθες, πολλές είναι οι υπουργικές καρέκλες που τρίζουν επικίνδυνα…
Στήριξη στη δομή, όχι στα πρόσωπα
Άμεσες αλλαγές προανήγγειλε ο ίδιος μιλώντας για κινήσεις που θα μας επιτρέψουν «να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίηση ευθυνών».
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι ποιοι θα κληθούν να διαχειριστούν αυτές τις επιτροπές γιατί πολλοί από το σημερινό σχήμα απέτυχαν παταγωδώς. Εξ ου και η στοχευμένη αναφορά του Μητσοτάκη ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να στηρίζει την επιλογή του υπουργείου Κλιματικής αλλαγής «ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητες του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υ πουργείων»
Και η αναφορά του στη δομή και όχι στα πρόσωπα σημαίνει πολλά και δείχνει περισσότερα από τα προσεχώς…
Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης: «Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης ζητά συγγνώμη κατόπιν εορτής»
- Απολογία 37χρονης αξιωματικού και το κύκλωμα προστασίας: Στη φυλακή οι κατηγορούμενοι
- Παναθηναϊκός: Σαφής διάψευση στα σενάρια για τον Λορέν Μορόν
- Γιουβέντους – Μίλαν 2-0: Μια επιτυχία με κομβικά γκολ
- Κρίσιμη αναμέτρηση για τον Ολυμπιακό στο Περιστέρι
- Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ»