Εκλογές 2023: Αυτά είναι τα μυστικά της δεύτερης κάλπης

Εκλογές 2023: Αυτά είναι τα μυστικά της δεύτερης κάλπης

Η σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου 2023 επισπεύδει τις δεύτερες κάλπες για τις 25 Ιουνίου αντί 2 Ιουλίου που αναμενόταν αρχικά.

Η σύγκληση της Βουλής αναμένεται να γίνει είτε την Κυριακή 28 Μαΐου είτε τη Δευτέρα 29 του μήνα.

Στόχος είναι εντός μίας ή το αργότερο δύο ημερών να ολοκληρωθεί το προβλεπόμενο συνταγματικά έργο της ώστε αμέσως μετά να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της, την προκήρυξη νέων εκλογών και της ημέρας που θα συγκληθεί η εθνική αντιπροσωπεία με τη νέα σύνθεσή της.

Βέβαια υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία σχετίζονται με τους όρους διεξαγωγής των δεύτερων εκλογών.

Πρώτον, όλες οι σχετικές διαδικασίες, όπως η κατάθεση προγραμμάτων, σημάτων των κομμάτων, συνδυασμών με τα ονόματα των υποψηφίων στον Άρειο Πάγο και η επ’ αυτών κρίση της Ολομέλειας του Πρώτου Τμήματός του αναφορικά με το δικαίωμα ή όχι της συμμετοχής τους σε εκλογές, θα επαναληφθούν εξαρχής, αφού πρόκειται για νέες εθνικές εκλογές.

Δεύτερον αναμένεται να αποφασιστεί το πόσα από τα λεγόμενα μικρά κόμματα θα διεκδικήσουν εκ νέου την είσοδό τους στη βουλή, αλλά και το πόσα νέα κόμματα ή «συμμαχικά» σχήματα θα εμφανιστούν. Η Πλεύση Ελευθερίας και το Κίνημα ΝΙΚΗ θα συμμετάσχουν κανονικά και στον δεύτερο γύρο όπως έχει γίνει γνωστό. Πρόκειται για δύο κόμματα τα οποία για λίγες ψήφους δεν κατάφεραν να μπουν στη βουλή.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει με τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη. Εντός του παραβάν δε θα υπάρχει στιλό με δεδομένο ότι στις δεύτερες εκλογές δεν ψηφίζουμε βουλευτή αλλά μόνο κόμμα.

Η λίστα θα καθοριστεί με βάση τη σειρά εκλογής των βουλευτών ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα της τροποποίησής της. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία με το ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές, αναμένεται να κατακτήσει την αυτοδυναμία και μάλιστα με σχετική άνεση.

Σε περίπτωση που τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής έχουν ποσοστό 10% τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται ένα 37,5% για να βγει αυτοδύναμο. Σχηματικά, για κάθε μονάδα που αυξάνεται, το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων μειώνεται κατά 0,3% – 0,4% ο πήχης αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

Δείτε επίσης: Εκλογές 2023: Διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς όλα τα κόμματα – Πώς ψήφισαν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής

Loading

Play