Εκλογές 2023: Αυτοδύναμη η Κυβέρνηση συνεργασίας

Εκλογές 2023: Αυτοδύναμη η Κυβέρνηση συνεργασίας

Χρονιά εκλογών το 2023, καθώς ολοκληρώθηκε η τετραετία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος φοιτητής Νομικής Α.Π.Θ.

Η Χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, καθώς προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές για την 21η Μαΐου 2023.

Στις βουλευτικές εκλογές θα ισχύει ο νόμος 4406/2016, ο οποίος προβλέπει το σύστημα της απλής αναλογικής .

Σύμφωνα με τον νόμο η κατανομή των εδρών θα είναι ίση με την εκλογική τους δύναμη στην επικράτεια (έχοντας, βεβαία, δύο ιδιαιτερότητες). Δηλαδή αν ένα κόμμα έχει ένα ποσοστό της τάξεως του 30% στην Βουλή, θα ξεκινάει η κατανομή από τις 90 έδρες.

Προς την κατανομή των εδρών δεν είναι απόλυτος ο αριθμός 300*30%=90έδρες, γιατί πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι υπάρχει ο περιορισμός του 3%για την εκλογή ενός κόμματος, για την είσοδο του στο εθνικό κοινοβούλιο οπότε από το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων ανακατανέμονται οι έδρες αναλογικά στα κόμματα σύμφωνα με τα ποσοστά τους οπότε παίρνουν κάτι παραπάνω.

Επίσης, ένα ακόμη που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι οι μονοεδρικές βουλευτικές
έδρες .

Το σύστημα της απλής αναλογικής αποκλείει την περίπτωση του ενός κόμματος και ευνοεί την συνεργασία κομμάτων. Διότι, για να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα χρειαστεί το 50,1% του εκλογικού ποσοστού. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ποντάρει στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση καθώς έχει ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης ότι δεν είναι στην ατζέντα του η συνεργασία με άλλα πολιτικά κόμματα. Στις δεύτερες εκλογές θα ισχύει ο νόμος 4654/2020 , θα ισχύσει διαφορετικός νόμος διότι δεν συγκέντρωσε 200 και πλέον θετικές ψήφους Βουλευτών οι οποίες απαιτούνται για απευθείας αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει μια ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα λάβει το ποσοστό του 25% τότε λαμβάνει μπόνους 20 εδρών. Ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.

Από 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μέγιστο των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι 40% και πάνω. Τα ίδια ποσοστά ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων . Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει ότι στις δεύτερες εκλογές θα έχει το ποσοστό του 37-38% το οποίο θα της εξασφαλίσει την δεύτερη αυτοδυναμία.

Η άλλη πρόταση για κυβέρνηση φέρεται να είναι μια συγκυβέρνηση ( ΣΥΡΙΖΑ , ΠΑΣΟΚ , ΜΕΡΑ 25 ) την οποία η σημερινή κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «τερατογένεση».

Σε αυτή την περίπτωση οι αριθμοί για σχηματισμό είναι πιο σκληροί ( χρειάζονται να έχουν συνολικά 151 έδρες ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ δεν έκρυψε βέβαια ότι στοχεύει για την λεγόμενη ανατροπή της πολιτικής σκηνής βγαίνοντας πρώτο κόμμα και μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη να συγκεντρώσουν άνω του 45%, ώστε να προκύψει η οριακή πλειοψηφία 151+ εδρών, δεν θεωρείται απίθανο ακόμη και η συνεργασία με το κόμμα της Ελληνικής λύσης. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρώην υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και νυν βουλευτή του Σύριζα, Σταύρου Αραχωβίτη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «Αν συμφωνήσουμε στα βασικά σημεία, όλα τα συζητάμε» σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Είναι σαφές ότι οι διερευνητικές συζητήσεις θα ανοίξουν την επομένη των εκλογών έχοντας ο καθένας την γνώση για την εκλογική του δύναμη. Το εκλογικό «παιχνίδι» περιλαμβάνει άλλωστε και το βάρος της ευθύνης για τις εξελίξεις, εξού και η άρνηση συμμαχιών ή αντίθετα η προσέγγιση για συνεργασίες και τα διλήμματα είτε μετά την πρώτη κάλπη είτε στη δεύτερη, θα πρέπει να συνοδεύονται από πειστικές εξηγήσεις. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας . Γνωρίζοντας,
πάντως, ότι η παράταξη θα βρεθεί μπροστά σε αρκετά δύσκολες αποφάσεις, εφόσον οι αριθμοί δεν βγουν τελικά ούτε με την ενισχυμένη αναλογική των δεύτερων εκλογών.

Σε αυτή την περίπτωση, το κόμμα του ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να έχει τον ρόλο του ρυθμιστή, κρατώντας, βεβαία, μυστικό το όνομα που θα προτείνει για Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.

Δείτε επίσης: Κρήτη: Αυτοκτόνησε γυναίκα στο Ηράκλειο

Loading

Play