(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εκλογές 2023: Οι δέκα προϋποθέσεις που βάζει ο Μητσοτάκης για υπουργοποίηση

Στο νέο στρατηγείο του στην οδό Πειραιώς θα βρίσκεται καθημερινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους στενούς του συνεργάτες καθώς η χώρα εισέρχεται ξανά σε προεκλογική τροχιά μέχρι τις εκλογές της 25 Ιουνίου. Χθες το απόγευμα λίγο μετά τις 16:30 παρέδωσε τα «κλειδιά» του Μεγάρου Μαξίμου και τον ογκώδη μπλε φάκελο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά και αναχώρησε για τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο όπου τον υποδέχθηκαν στελέχη του κόμματος αλλά και εργαζόμενοι, ενώ στάση έκανε και στο κυλικείο λέγοντας σε χαλαρή διάθεση: «θα είμαι πλέον εδώ καθημερινά για να επιβλέπω τη δουλειά».

Σήμερα, σε κομματική σύσκεψη στην Πειραιώς μεταβαίνουν όλοι οι υποψήφιοι της ΝΔ στις εκλογές. Και όσοι εξελέγησαν στην πρώτη κάλπη και είναι απαλλαγμένοι από το άγχος του σταυρού – καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα – και όσοι θα δώσουν νέα «μάχη» στη δεύτερη κάλπη.

Και την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία των «300» που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα υπάρξει νέα σύσκεψη, αυτή τη φορά υπό την προεδρία του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο αυστηρός όρος για την υπουργοποίηση

Οι οδηγίες είναι σαφείς και αυστηρές. Το μήνυμα προς όλους είναι πως θα πρέπει να δουλέψουν ομαδικά, για το κόμμα, με στόχο τη διατήρηση του 40,79 που έλαβε στην πρώτη κάλπη ή και την ενίσχυση του, με στόχο την αυτοδυναμία.

Ειδικότερα για όσους εξελέγησαν στην πρώτη κάλπη, η «εντολή» είναι ακόμη πιο αυστηρή. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε πως δεν θα δει υπουργικό θώκο όποιος δεν βάλει πλάτη στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

«Θα σας το πω ακόμα πιο απλά: πιο πολύ θα μετρήσει το τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές από το τι σειρά εκλογής είχαν στις προηγούμενες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός.

Οι οδηγίες

Μεταξύ άλλων, σε όλους τους υποψηφίους αναμένεται να απευθυνθεί σύσταση να αποφεύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και να επιλέγουν τον μετριοπαθή λόγο. Να μην εκδηλώσουν αλαζονικές συμπεριφορές και να επικοινωνήσουν με απλό και πειστικό τρόπο το πως βλέπει η ΝΔ, μέσα από το πρόγραμμα της, την Ελλάδα την επόμενη τετραετία. Να δώσουν έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει για την ανασυγκρότηση του κράτους, με έμφαση στη συνταγματική αναθεώρηση. Και κυρίως, να κάνουν σαφές το δίλημμα της νέας κάλπης: αυτοδυναμία ή περιπέτειες.

Σενάρια αυτοδυναμίας

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΝΔ είναι η διατήρηση του ποσοστού του 40,79% που έλαβε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Στην Πειραιώς έχουν βάλει επί τάπητος, όλα τα πιθανά σενάρια. Με το ίδιο ποσοστό και δύο ακόμη κόμματα στη Βουλή η ΝΔ βγάζει 166 έδρες, δηλαδή ισχυρή αυτοδυναμία.

Αν όμως το ποσοστό της πέσει στο 38% και καταφέρουν να μπουν άλλα δύο κόμματα στη Βουλή, τότε δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία αφού θα έχει 150 έδρες.

Στο «γαλάζιο» επιτελείο θεωρούν πιθανό σενάριο να λάβουν το «εισιτήριο» για την είσοδο στη Βουλή το ομοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα «Νίκη» αλλά και η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έμειναν εκτός για λίγες χιλιάδες ψήφους.

Βάσει υπολογισμών, στις δεύτερες κάλπες, κάθε κόμμα που περνάει τον πήχη του 3% για την είσοδο στη Βουλή, λαμβάνει 10 έδρες, εκ των οποίων, οι 4 προέρχονται από τη Ν.Δ.. Έτσι, αν τα δύο αυτά κόμματα πετύχουν τον εκλογικό τους στόχο, η «γαλάζια» παράταξη θα στερηθεί έδρες και το «στοίχημα» της αυτοδυναμίας γίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Πηγή: newsit.gr

Δείτε επίσης: Τι θα ισχύσει για τους Έλληνες του εξωτερικού στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Loading