Συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA "Κοινωνία Ώρα MEGA" με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, Δευτέρα 29 Μαΐου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/EUROKINISSI)

Εκλογές 2023: Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η ΝΔ για να μη σχηματίσει αυτοδυναμία – Τα σενάρια για την κάλπη της 25ης Ιουνίου

Ο τρόπος λειτουργίας του κλιμακούμενου μπόνους.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου πλησιάζουν και ως γνωστόν θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής το οποίο προσφέρει ένα κλιμακούμενο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα και το διευκολύνει να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

propoli

Έτσι λειτουργεί το κλιμακούμενο μπόνους

Μόλις ένα κόμμα φτάσει το 25% τότε παίρνει μπόνους 20 έδρες. Οι 280 έδρες δηλαδή μοιράζονται κατ’ αναλογίας και ο πρώτος παίρνει άλλες 20. Κάθε φορά που ένα κόμμα θα αυξάνει τα ποσοστά του κατά 1% μετά το 25% θα παίρνει μπόνους δύο έδρες, ενώ το ανώτερο είναι 30.

Σε περίπτωση δηλαδή που ένα κόμμα πάρει ακόμη 15% και φτάσει το 40%, τότε παίρνει άλλες 30 έδρες και θα φτάσει τις 50 ως μπόνους. Αν το ποσοστό του φτάσει το 39% τότε θα λάβει από το μπόνους δύο έδρες λιγότερες δηλαδή 48. Με ποσοστό 38% τότε θα έχει 46 έδρες ως μπόνους.

Σημαντικά τα ποσοστά των κομμάτων εκτός βουλής

Πολύ σημαντικό ρόλο για την αυτοδυναμία παίζει το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής, αφού όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμά τους, τόσο πιο πιθανή είναι η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα. Για παράδειγμα σε περίπτωση που το ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής είναι 0% τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται 40,4% για να πάρει 151 έδρες. Αν είναι 10% τότε χρειάζεται ποσοστό 37,5% για 151 έδρες. Προφανώς, η αυτοδυναμία είναι ισχνή.

Στις περασμένες εκλογές, το ποσοστό των κομμάτων που δεν πήραν το εισιτήριο για τη βουλή φτάνει το 16,03%. Τρία από αυτά τα κόμματα, η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 ήταν πολύ κοντά στο να μπουν στη βουλή, αφού είχαν ποσοστό άνω του 2%.

Αν θεωρήσουμε ότι τα ποσοστά των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή θα παραμείνουν σχεδόν τα ίδια – έστω να μειωθούν κατά 1,5%- και αυτά τα τρία κόμματα θα μπουν στη βουλή καθώς συνολικά υπολείπονται 1,3%, τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων εκτός Βουλής φθάνουν το 7,59%.

Αν λοιπόν το ποσοστό των κομμάτων που θα είναι εκτός βουλής φτάσει το 7,5% τότε για να πάρει το πρώτο κόμμα την αυτοδυναμία έστω και οριακά, θα πρέπει να έχει ποσοστό 37,5% ενώ με 6% εκτός βουλής πρέπει να λάβει 38,6%.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για να μη σχηματίσει αυτοδυναμία η ΝΔ

Από τη Νέα Δημοκρατία πάντως διαμηνύεται ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο για τις δεύτερες εκλογές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει συνεχώς ότι «η κάλπη είναι άδεια». Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι κίνδυνοι για τη Νέα Δημοκρατία μετά την άνετη επικράτησή της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που υπάρξουν απώλειες του 3,79% από το 40,79% που είχε στις προηγούμενες εκλογές, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Επίσης οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να έχουν ως δεδομένη την άνετη αυτοδυναμία και να μην προσέλθουν καν στην κάλπη.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να φύγουν ψηφοφόροι που είναι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να στηρίξουν το παλιό τους κόμμα για να επανέλθει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης αρκετοί ψηφοφόροι που προέρχονται από τον αριστερό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψηφίσουν το παλιό τους κόμμα έτσι ώστε να αυξήσει τα ποσοστά του στις δεύτερες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανασυνταχθεί κι έτσι ενδέχεται μέσα σε αυτήν την προσπάθεια να καταφέρει να κερδίσει μια μερίδα των ψηφοφόρων.

Δείτε επίσης: Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια για τη νίκη – Συναγερμός για τη νέα αναμέτρηση προς βουλευτές και υποψηφίους

Loading