Εντός της ημέρας αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο στα κόμματα που πρόκειται να λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Όπως είναι λογικό, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα λάβει ο Άρειος Πάγος, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται μέχρι το απόγευμα. Μάλιστα, αξίζει να επισημανθεί ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, που θα έχει 10μελή σύνθεση.
Από τη Κυριακή το απόγευμα που απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης τριών δικαστών που είχε καταθέσει το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, άρχισε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ανακήρυξη των κομμάτων με τους αρεοπαγίτες να αποφασίζουν εάν τα κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση. Υπενθυμίζεται ότι βάση των νομοθετικών διατάξεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από τον Άρειο Πάγο, απαγορεύεται η συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση πολιτικών κομμάτων τα οποία δεν εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Υπομνήματα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Στο «επίκεντρο» αυτής της διαδικασίας βρίσκεται το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη αλλά και το ΕΑΝ του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου.
Οι δικαστές του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου έχουν στα χέρια τους και τα υπομνήματα που κατατέθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Το υπόμνημα της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας με οπτικοακουστικό υλικό που αφορούν τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο δικό του υπόμνημα ζητά να μην ανακηρυχθούν οι συνδυασμοί του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη και να εξεταστεί εάν οι συντρέχουν οι προϋποθέσεις και για τον αποκλεισμό του κόμματος «ΕΑΝ».
Υπόμνημα όπως άλλωστε προβλέπεται με τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις κατατέθηκε και από το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη με το οποίο υποστηρίζεται ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη για τον αποκλεισμό του.
«Στο υπόμνημα μας στοιχειοθετείται η αντισυνταγματικότητα της πολλαπλώς τροποποιημένης διάταξης του άρθρου 32 του ΠΔ 26/2012 και η εξ αυτού του λόγου αναγκαιότητα μη εφαρμογής της από τον Άρειο Πάγο. Έχουμε την πεποίθηση ότι το υπόμνημα μας αυτό θα βοηθήσει τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας μας σε δίκαιη κρίση που δεν θα παραβιάζει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, το τεκμήριο αθωότητας, την ελεύθερη έκφραση του εκλογικού σώματος και τις δεσμεύσεις σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες της χώρας μας. Επί την βάσει του τελευταίου, ζητήσαμε την αποστολή προδικαστικού ή οιονεί προδικαστικού ερωτήματος προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς αυθεντική ερμηνεία της αντίθεσης της διάταξης με υπερνομοθετικές προβλέψεις, πριν την εφαρμογή της διάταξης και όχι μετά από αυτή» τονίζεται στην ανακοίνωση της δικηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή.
Ήδη πάντως λόγω ονόματος και συμβόλου κόπηκαν από τον Άρειο Πάγο το κόμμα «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και κόμμα «Πατριωτική Ένωση» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
Στην εκλογική αναμέτρηση δε θα συμμετάσχει και το κόμμα «Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες» καθώς όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του, Νίκος Νικολόπουλος, λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών αποκλείστηκε από τις εκλογές της 21ης Μαϊου.
Δείτε επίσης: Εκλογές 2023: Αυτοδύναμη η Κυβέρνηση συνεργασίας