(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εκλογές 25ης Ιουνίου: «Κλειδώνουν» τα ονόματα που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση (Βίντεο)

Οι διερευνητικές επεστράφησαν από τους πολιτικούς αρχηγούς με συνοπτικές διαδικασίες και η χώρα προχωράει προς τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα ότι την χώρα θα την αναλάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά την αποτυχία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τα ονόματα που «ακούγονται» για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Υποψήφιοι για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι οι τρεις πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Αναλυτικά:

του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα

του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου και

του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς

Είθισται στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να τοποθετείται ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπολογίζεται και η αρχαιότητα εισαγωγής στο δικαστικό σώμα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, υπηρεσιακός Πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αν επιβεβαιωθεί η επιλογή του Ιωάννη Σαρμά, θα ολοκληρωθεί η τριάδα των υπηρεσιακών πρωθυπουργών από όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια, καθώς είχαν προηγηθεί ο Παναγιώτης Πικραμένος (από το Συμβούλιο της Επικρατείας) και η Βασιλική Θάνου (από τον Άρειο Πάγο).

Τα κρίσιμα υπουργεία

Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία, προκειμένου να διαχειριστούν τις όποιες κρίσεις προκύψουν μέχρι την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης.

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και ο πρεσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Η πορεία προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Στις κάλπες πάμε ξανά στις 25 Ιουνίου, μετά και την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά την επιστροφή των διερευνητικών από όλα τα κόμματα την Κυριακή 28 Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής 

Την Δευτέρα θα έχουμε την εκλογή του νέου Προεδρείου και την ίδια μέρα το απόγευμα θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής με το Προεδρικό Διάταγμα.

Από τις 23 έως τις 28 Μαϊου θα πρέπει να έχει οριστεί από το ΠτΔ η υπηρεσιακή κυβέρνηση ώστε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, να υπογράψει και εκείνος με τη σειρά του τη διάλυση της Βουλής. 

Από τη διάλυση της Βουλής χρειάζονται 9 ημέρες μέχρι να γίνει ανακήρυξη των συνδυασμών από το αρμόδιο τμήμα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. 

Έτσι θα φτάσουμε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου η οποία υπενθυμίζεται ότι δεν θα γίνει με απλή αναλογική (όπως οι πρώτες εκλογές) αλλά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα διεκδικεί κλιμακωτό «μπόνους» που μπορεί να φτάσει και τις 50 έδρες.

Δείτε επίσης: Ο εφησυχασμός μεγάλος αντίπαλος της ΝΔ και η προσπάθεια Μητσοτάκη να ξεκινήσει από το μηδέν

Loading