(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εκλογές Ιούνιο ή Ιούλιο θέλει και σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε για πρώτη φορά δυο περιόδους όπου θα γίνουν οι επικείμενες εθνικές εκλογές σημαίνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ανάψει για τα καλά οι εκλογικές μηχανές.

Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θέλει οι κάλπες να στηθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λήξη της θητείας του. Όχι μόνο συνταγματικά, αλλά κυρίως ημερολογιακά. Πράγμα λογικό και αναμενόμενο, διότι αυτό που επιδιώκει σε πρώτη φάση είναι η κοινωνία να έχει αφήσει πίσω της τον πιο δύσκολο οικονομικά χειμώνα των τελευταίων 70 χρόνων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε στο Bloomberg: «Μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά. Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023. Η κυβέρνηση μας παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και στοχεύουμε σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία. Νομίζω ότι έχετε δίκιο που επισημαίνετε, ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές, έχει ιδιαίτερη σημασία η πολιτική σταθερότητα».

Δεν του βγαίνουν οι ημερομηνίες

Μόνο που η περίφημη «πολιτική σταθερότητα» δεν είναι το αποκλειστικό ζητούμενο. Διότι πολύ απλά οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν διαφορετικά. Πρώτα από υπάρχουν οι πανελλαδικές εξετάσεις στις αρχές Ιουνίου. Επίσης παρεμβάλλονται η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου και φυσικά το Πάσχα, που εκ των πραγμάτων είναι απαγορευτικές ημερομηνίες για να διεξαχθεί είτε ο πρώτος είτε ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών.

Άρα, έχοντας ως δεδομένο ότι δεν του βγαίνει ένας εκλογικός αιφνιδιασμός την άνοιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει να κυκλώνει στο ημερολόγιο του τις Κυριακές μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε προς τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Σε επίπεδο συμβολισμού κρατήστε ότι οι εκλογές του 2019 πραγματοποιήθηκαν στις 7 Ιουλίου.

Γιατί αποκλείουν το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με Βελόπουλο

Στη Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα για όλα. Και αυτό σημαίνει ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η αυτοδυναμία. Στο πλαίσιο αυτό είναι πλέον εμφανές πως κρατούν διακριτές αποστάσεις από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας. Χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απέκλεισε ξανά κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε σύμπραξης. «Η Νέα Δημοκρατία δεν εξετάζει καθόλου το ζήτημα της συνεργασίας. Είμαι πάρα πολύ σαφής και κατηγορηματικός στο ζήτημα αυτό. Για να συνεργαστείς και να συγκυβερνήσεις με κάποιον, πρέπει να έχεις έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή σε θέματα αρχών, αξιών και προγραμματικά. Τέτοιος κοινός παρονομαστής με τον κ. Βελόπουλο δεν υπάρχει. Όπως χαρακτηριστικά έχω ξαναπεί, δεν μπορεί, δεν θα μπορούσε άλλωστε να υπάρξει, όταν εμείς κοιτάμε προς τη Δύση και αυτός κοιτάει προς την Ανατολή. Άρα να το ξεκαθαρίσουμε, ούτε το σκέφτεται η Κυβέρνηση ούτε υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».

Όπως εξήγησε, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής, της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, η Νέα Δημοκρατία δεν θα χρειαστεί κάποιο άλλο κόμμα για να σχηματίσει ισχυρή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση. «Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, έχουμε εμπιστοσύνη στην αξιολόγησή τους, σε ό,τι αφορά την κρισιμότητα του να πορευτεί η χώρα, η Ελλάδα της επόμενης ημέρας, με έναν σταθερό, ουσιαστικό, αποφασιστικό προσανατολισμό, σε έναν ασταθή κόσμο. Θα καταθέσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και πιστεύουμε ότι οι Έλληνες πολίτες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ξανασχηματίσουμε μια Κυβέρνηση, όπως αυτή που έχουμε από το 2019 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει κάτι, κάποιο σημάδι στον ορίζοντα σήμερα, που να δείχνει ότι, μέσα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής, ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι κάτι που είναι απολύτως εφικτό» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση MRB: Μπροστά η ΝΔ αλλά οι πολίτες προτιμούν συνεργασία κεντροαριστεράς