Όσο η κόντρα Ανδρουλάκη – Παπανδρέου ξεκινάει να αποκαλύπτει τις ρωγμές στο αφήγημα της πράσινης ενότητας που προβλήθηκε στο ντιμπέιτ, ο Ανδρέας Λοβέρδος κρατάει στα χέρια του το αναμμένο φυτίλι του δεύτερου γύρου
Οι ψηφοφόροι των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, δεν χρειάστηκε να περιμένουν καν ένα 24ωρο από την λήξη του πρώτου γύρου για να δούν τους 2 νικητές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Οι επιθέσεις έχουν ήδη ξεκινήσει πολύ πριν την αναμενόμενη τηλεμαχία Ανδρουλάκη – Παπανδρέου, με το διακύβευμα Ανανέωση εναντίον Δικαίωσης, να παίρνει νέα τροπή, μετά τις κατηγορίες Παπανδρέου για πελατειακούς διορισμούς του Ανδρουλάκη επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Όσο το κλίμα ξεφεύγει από τα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού που χαρακτήρισε τον Α’ γύρο, ο κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου, Ανδρέας Λοβέρδος, φαίνεται να αποτελεί καταλύτη για το αποτέλεσμα του Β’ γύρου και κατ’ επέκταση για την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος μόλις αναλάβει τα ηνία.
Εχθές, 12 Δεκέμβρη, ο Ανδρέας Λοβέρδος πήρε δημόσια θέση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, μια εξέλιξη που περίμενε όχι μόνο το εκλογικό του κοινό αλλά και οι ίδιοι οι συνυποψήφιοι του. Με την ανακοίνωση της νίκης Ανδρουλάκη, ο Λοβέρδος είχε ήδη κάνει λόγο για σεβασμό του μηνύματος που έστειλαν οι κάλπες της πρώτης Κυριακής, ενώ διαμηνύοντας πως το βασικό μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η ανανέωση, η δημοσιοποίηση της επιλογής του ήταν στα όρια της εθιμοτυπίας.
Η επιλογή δεν προκάλεσε καμία έκπληξη ούτε στο επιτελείο Παπανδρέου, πόσο μάλλον από την στιγμή, που ο Λοβέρδος φαίνεται να αποθάρρυνε τον πρώην πρωθυπουργό να αγωνιστεί στον Β’ γύρο, μια πρόταση που αντιμετωπίστηκε με πλήρη άρνηση από τον κ. Παπανδρέου.
Τα στελέχη και οι μηχανισμοί – Πως διαμορφώνονται οι συμμαχίες
Τον Ανδρέα Λοβέρδο, ήδη έχουν ακολουθήσει 4 συνεργάτες του, οι βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου., Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, Βάσια Αναστασίου και Σπύρος Καρανικόλας.
Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η επιλογή είναι αυστηρά προσωπική, αλλά δεδομένου ότι αποτελεί πρωτοκλασσάτο στέλεχος και «μπαρουτοκαπνισμένος» Πασόκος, είναι αδύνατον να γίνει πιστευτό ότι αδυνατεί να δώσει γραμμή στον συσπειρωμένο του κύκλο. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο όλοι οι ψηφοφόροι του Ανδρέα Λοβέρδου να μετακινηθούν στρατευμένα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ωστόσο, ακόμη και με σημαντική αποχή από την εκλογική διαδικασία, η προθυμία του κύκλου Λοβέρδου να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της πρώτης Κυριακής, θα κρίνει το ποιος θα λάβει τα κλειδιά για τη Χαριλάου Τρικούπη στις 12 Δεκέμβρη. Σημαντικό χαρτί του Λοβέρδου, το οποίο όπως φαίνεται προτίθεται να παραδώσει στον Ανδρουλάκη, είναι οι δεξαμενές της «βενιζελικής» πτέρυγας που στήριξαν την υποψηφιότητα του και κάθε άλλο παρά φίλα διακείμενες είναι προς τον κ. Παπανδρέου.
Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη εμφανίζονται να επιδιώκουν φυσικά τις ψήφους του Ανδρέα Λοβέρδου, επιφυλασσόμενοι ωστόσο ότι η δήλωση του μπορεί να προκάλεσε πολιτικούς συνειρμούς στους μέχρι τώρα «αστράτευτους» εκλογείς, που θα θεωρήσουν ότι βλέπουν αναβίωση παλαιοκομματικής διαπλοκής.
Πέραν του πάλαι πότε φαβορί, οι κινήσεις Χρηστίδη, Γερουλάνου και Καστανίδη παρουσιάζουν ενδιαφέρον και σίγουρα το εκλογικό τους κοινό θα είναι βάλσαμο για οποιοδήποτε επιτελείο καταφέρει να τους προσεγγίσει.
Σίγουρα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να υπολογίζει στις δυνάμεις Χρηστίδη, με τον οποίον είχαν και εξαρχής κοινές εκλογικές δεξαμενές στην πράσινη νεολαία. Πέραν της άτυπης «δισταυρίας», ο κ. Χρηστιδης έχει ήδη μιλήσει για διακύβευμα δημιουργίας μπλόκ νέων, (πραγματικά είναι πλέον τρομερό να είσαι νέος στην πολιτική στην Ελλάδα, είσαι σαν σούπερσταρ στις εσωκομματικές διαδικασίες) και ένα από τα βασικά του συνθήματα και πριν αλλά και μετά τις κάλπες της πρώτης Κυριακής, υπήρξε η Ανανέωση. Χωρίς να έχει ανοίξει τα χαρτιά του, η στήριξη του στον πρώην πρωθυπουργό φαίνεται απίθανη.
Σχετικά με τον κυρίους Καστανίδη και Γερουλάνο, η αποχή τους από οποιαδήποτε δημόσια δήλωση είναι προβληματική για την πλευρά Παπανδρέου. Από τη μία, ο κ. Καστανίδης, ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό ακόμη και εκτός ΠΑΣΟΚ, στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και μόνο δυσοίωνο φαντάζει πως τώρα το μόνο που έχει να του προσφέρει είναι ευχές για καλή επιτυχία.
Στον αντίποδα, οι σχέσεις του με τον Ανδρουλάκη φαίνεται να μην διαταράχθηκαν κατά την προεκλογική περίοδοι, με το θετικό κλίμα ανάμεσα τους να βρίσκει έκφραση στην φιλική ερώτηση που του έκανε ο Ανδρουλάκης στο debate, προσφέροντας του την ευκαιρία να αναφερθεί στα θέματα της βορείου Ελλάδος.
Για τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου, Παύλο Γερουλάνο, οι πληροφορίες είναι ελάχιστες. Σίγουρα πάντως, δεν έχει σπεύσει να στηρίξει τον άνθρωπο που του επέτρεψε να υπηρετήσει σε ένα από τα ανώτατα αξιώματα της πολιτείας. Βέβαια, δεν δίστασε να καταδείξει τον κύριο Παπανδρέου, ως τον καταλληλότερο για να να ηγηθεί της Κ.Ο, εφόσον νικήσει ο κ. Ανδρουλάκης. Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε εάν η δημοσιοποίηση αυτής της πεποίθησης σημαίνει ότι προδικάζει το αποτέλεσμα και πως θα αντιδράσει η πλευρά Παπανδρέου σε μια τέτοια προτροπή.
Πάντως όπως και να χει, ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται πως όχι μόνο δεν συζητά την εγκατάλειψει την κούρσα, αλλά έχει αρχίσει ολομέτωπη επίθεση ενάντια του συνυποψηφίου του, με αναφορές σε κομματικούς διορισμούς που έκανε συνεργαζόμενος με τον κ. Παπαμιμίκο της ΝΔ.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι οποιαδήποτε παράδοση χωρίς μάχη ,θα σήμαινε εγκατάλειψη των ψηφοφόρων και σαφή ένδειξη ότι δεν πάλεψε για αρχές αλλά για καρέκλες. Με αυτόν τον τρόπο, ότι έλεγε προεκλογικά, ειδικά για τον Ανδρουλάκη ως φορέα κομματικών μηχανισμών και όχι αρχών, θα είναι λόγια του αέρα.
Τα ερωτηματικά της παράδοξης συμμαχίας
Η σύμπραξη Ανδρουλάκη – Λοβέρδου γεννά 2 μεγάλα ερωτηματικά, των οποίων η απάντηση ενδεχομένως να εκθέτει και του 2 υποψηφίους. Αφήνοντας στην άκρη, την αναφορά σε «νεόγερους» στο ντιμπέτ, ο κ. Λοβέρδος φρόντισε σε όλη του την προεκλογική εκστρατεία, να τονίζει το βασικό έλλειμα του Νίκου Ανδρουλάκη όσον αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ, καθώς ο ίδιος ως ευρωβουλευτής θα απείχε από τα έδρανα και τις μάχες της Βουλής.
Στις αντιπαραθέσεις με τον Τσίπρα και την κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να είναι εκεί και οι εκλογικοί αντίπαλοι του ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει να αρκεστούν στον αντιπρόσωπο που θα ορίσει να μιλά ως πρόεδρος, μέχρι να περάσει το κατώφλι της Βουλής. Τι συνέβει και μεταλλάχθηκε το μήνυμα του Ανδρέα Λοβέρδου;
Εφόσον, όπως δηλώνει, δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των 2 συνυποψηφίων, με ποιον τρόπο ξεπέρασε αυτόν τον σκόπελο ο κ. Λοβέρδος και αποφάσισε να στηρίξει τον ευρωβουλευτή, αψηφώντας ένα από τα σημαντικότερα προεκλογικά του μηνύματα;
Στρέφοντας το βλέμμα από τον Ανδρουλάκη στον Παπανδρέου, φτάνουμε στο επόμενο ερώτημα. Σε μια αποτίμηση του αποτελέσματος της πρώτης κάλπης, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε με περίσσιο εκνευρισμό πως η υποψηφιότητα Παπανδρέου του στέρησε δυνάμεις, με άλλα λόγια του στέρησε και την θέση στον δεύτερο γύρο και ίσως την προεδρία. Είναι η επιλογή της στήριξης τους μια αυστηρά αντι – παπανδρεϊκή επιλογή με αρνητικό πρόσημο;
Εφόσον αυτό ισχυεί θα πρέπει να διερωτηθεί το εκλογικό κοινό του ΚΙΝΑΛ,, κατά πόσο θα έπρεπε μια εκδικητική θέση, να εκλέξει τον επόμενο τους αρχηγό. Όσο δικαιολογημένα και αν είναι τα συναισθήματα του Ανδρέα Λοβέρδου απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, σίγουρα δεν είναι υποχρεωμένοι οι ψηφοφόροι του να τα ενστερνιστούν.
Δείτε επίσης: Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στις πόσες αποτυχίες καίγονται οι δημοσκοπικές;
- Γερμανία: Ο Πιστόριους αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ του Σολτς
- Λίβανος: τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Αμερικανός αναλυτής: Ουκρανική προπαγάνδα εμπλέκει τον ρωσικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Σπανούλης: «Την Κυριακή σας περιμένω όλους εδώ»