Έκθεση τέχνης για τον μισογυνισμό ανοίγει ξανά τις πύλες της στην Αυστραλία μετά από δικαστική απόφαση

Έκθεση τέχνης για τον μισογυνισμό ανοίγει ξανά τις πύλες της στην Αυστραλία μετά από δικαστική απόφαση

Ένα αμφιλεγόμενο έκθεμα μουσείου που απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες αναμένεται να επαναλειτουργήσει στην Αυστραλία, καθώς ένας εφέτης δικαστής ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση που θεωρούσε ότι παραβίαζε τους νόμους κατά των διακρίσεων. Το πολυτελές Ladies Lounge στο Μουσείο Παλαιάς και Νέας Τέχνης (Mona) στο Χόμπαρτ είχε σχεδιαστεί για να αναδείξει τον ιστορικό μισογυνισμό αποκλείοντας την είσοδο στους άντρες επισκέπτες.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από μήνυση πελάτη, που υποστήριξε πως ο αποκλεισμός του λόγω φύλου ήταν παράνομος. Τον Μάιο, το σαλόνι αναγκάστηκε να κλείσει, όταν ο συγκεκριμένος πελάτης μήνυσε την γκαλερί για διακρίσεις λόγω φύλου και κέρδισε. Ωστόσο, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τασμανίας, Shane Marshall, έκρινε ότι οι άνδρες μπορούν να αποκλειστούν από το Ladies Lounge, διότι ο νόμος επιτρέπει τέτοιες διακρίσεις εάν προάγονται «ίσες ευκαιρίες» για περιθωριοποιημένες ομάδες σύμφωνα με το BBC.

Η καλλιτέχνης της έκθεσης, Kirsha Kaechele, χαρακτήρισε την απόφαση «μεγάλη νίκη», σημειώνοντας ότι «το Ladies Lounge παρέχει στις γυναίκες μια σπάνια ματιά στο πώς είναι να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση». Η Kaechele ανέφερε ότι η σημερινή ετυμηγορία καταδεικνύει μια απλή αλήθεια: οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες.

Ο Jason Lau, ο άνδρας που μήνυσε, υποστήριξε ότι υπήρξε παραβίαση των νόμων κατά των διακρίσεων, καθώς δεν του παρασχέθηκαν «δίκαιες υπηρεσίες σύμφωνα με τον νόμο». Παρόλο που το μουσείο υποστήριξε ότι η απόρριψή του ήταν μέρος του έργου τέχνης, το δικαστήριο απέρριψε αυτό το σκεπτικό. Η νέα απόφαση αναμένεται να στείλει την υπόθεση πίσω στο δικαστήριο για επανεξέταση.

Η καλλιτέχνιδα και οι υποστηρικτές της γιόρτασαν την απόφαση έξω από το δικαστήριο, ενώ εκπρόσωπος του μουσείου ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα βήματα για την επαναλειτουργία του σαλόνιου, επικαλούμενος την επιθυμία του έργου να αναδείξει και να αμφισβητήσει την ανισότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στους δημόσιους χώρους.

Loading