Ανησυχητική η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Liberties. Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας, διασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη ενημέρωση των πολιτών και την κριτική της εξουσίας. Ωστόσο, η πρόσφατη ετήσια έκθεση του 2025 για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ, που συντάσσεται από την Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties), κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των πιο προβληματικών χωρών της Ευρώπης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης υποβαθμίζεται στην ΕΕ, με την Ελλάδα να κατατάσσεται ανάμεσα στα κράτη που πλήττονται περισσότερο από κυβερνητικές παρεμβάσεις .
Η έκθεση αναλύει τις κύριες τάσεις στην ελευθερία των μέσων σε 21 κράτη μέλη, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως οι παράνομες χρηματοδοτήσεις προς φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και η απουσία διαφάνειας στην κατανομή κρατικών διαφημίσεων. Η χρήση κρατικών κονδυλίων για τη διαφήμιση υπονομεύει την αμεροληψία των μέσων ενημέρωσης, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την ποιότητα της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα .
Σημαντική αναφορά γίνεται και στην ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, τα οποία εξακολουθούν να υπόκεινται σε πολιτικές πιέσεις. Η έκθεση του 2024 επισημαίνει την ευαλωτότητα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης σε εξωτερικές επιρροές, ενώ οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.
Ακόμη, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου λόγω των στρατηγικών αγωγών κατά δημοσιογράφων (SLAPPs), με πρόσφατο παράδειγμα την υπόθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη. Παρά τα θετικά αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις, παραμένουν κενά στην προστασία της ελευθερίας του Τύπου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr